Ανησυχητική αύξηση του καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMJ Oncology». Η μελέτη διαπιστώνει αύξηση κατά 80% στα νέα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών σε όλο τον κόσμο κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η εν λόγω μελέτη αποκαλύπτει την ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων πρώιμης έναρξης καρκίνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και προληπτικά μέτρα.

Περιλαμβάνει δεδομένα από 204 χώρες, που καλύπτουν 29 τύπους καρκίνου, και ερευνά νέα κρούσματα, θανάτους, επιπτώσεις στην υγεία και παράγοντες κινδύνου για άτομα ηλικίας 14 έως 49 ετών, μετρώντας τις αλλαγές μεταξύ 1990 και 2019.

Μεταξύ 1990 και 2019, τα παγκόσμια κρούσματα του πρώιμου καρκίνου αυξήθηκαν από 1,82 εκατομμύρια περιπτώσεις σε 3,26 εκατομμύρια. Το ποσοστό θνησιμότητας για ενήλικες ηλικίας 40 ετών, 30 ετών ή μικρότερης ηλικίας αυξήθηκε κατά 27%, με αποτέλεσμα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς κάτω των 50 ετών να υποκύπτουν στον καρκίνο κάθε χρόνο.

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι οι αριθμοί οφείλονται στην αύξηση του [παγκόσμιου] πληθυσμού, του προσυμπτωματικού ελέγχου και της τεχνολογίας, αλλά και λόγω παραγόντων του τρόπου ζωής – κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης και έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δήλωσε ο Σαγιέντ Αλί, ογκολόγος στο νοσοκομείο St John of God Subiaco στο Περθ.

Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο αριθμό αυτών των κρουσμάτων (13,7 ανά 100.000 του παγκόσμιου πληθυσμού) και των σχετικών θανάτων (3,5 ανά 100.000 του παγκόσμιου πληθυσμού). Όμως τα νέα περιστατικά καρκίνου της τραχείας και του προστάτη αυξήθηκαν ταχύτερα μεταξύ των ίδιων ετών, με εκτιμώμενες ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές 2,28% και 2,23%, αντίστοιχα. Αντίθετα, ο καρκίνος του ήπατος μειώθηκε κατά 2,88% κατ’ έτος.

Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, οι καρκίνοι που θέτουν σε κίνδυνο περισσότερο την υγεία των νεότερων ενηλίκων είναι της τραχείας, των πνευμόνων, του εντέρου και του στομάχου. Τα υψηλότερα ποσοστά πρώιμης έναρξης καρκίνου σημειώθηκαν στη βόρεια Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και τη δυτική Ευρώπη. Επηρεάστηκαν ωστόσο και οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου να είναι στην Ωκεανία, την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα ο καρκίνος είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, τόσο όσον αφορά στους θανάτους όσο και στην επακόλουθη κακή υγεία.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κάτω των 50 ετών πέθαναν από καρκίνο το 2019, αριθμός αυξημένος κατά 28% σε σχέση με το 1990. Με βάση τις παρατηρούμενες τάσεις, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου στα άτομα κάτω των 50 ετών και των σχετικών θανάτων θα αυξηθεί κατά 31% και 21%, αντίστοιχα, το 2030, με τους 40άρηδες να κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι ερευνητές λένε ότι οι γενετικοί παράγοντες είναι πιθανό να παίζουν ρόλο, ωστόσο η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και αλάτι και χαμηλή σε φρούτα και γάλα, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, συντελούν η σωματική αδράνεια, το υπερβολικό βάρος και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Όπως σημειώνουν, «απαιτούνται επειγόντως μέτρα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης, καθώς και προσδιορισμός των βέλτιστων στρατηγικών θεραπείας για καρκίνους πρώιμης έναρξης, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ολιστική προσέγγιση που να αντιμετωπίζει τις μοναδικές ανάγκες υποστηρικτικής φροντίδας των νεότερων ασθενών».

Print Friendly, PDF & Email