«ΑΝΙΕΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ IFJ
Μια διεθνής Επιτροπή Μη Επέμβασης απαγόρευε πωλήσεις όπλων στην Ισπανία. Η Ελλάδα είχε υπογράψει τη συμφωνία. Όμως λίγο αργότερα η ΠΥΡ-ΚΑΛ έπαιρνε την πρώτη παραγγελία από τους Δημοκρατικούς για 5 εκατ. φυσίγγια.
Όταν τον Αύγουστο του 1936 στην Ελλάδα επιβαλλόταν η δικτατορία της 4ης Αυγούστου, στην Ισπανία είχε αρχίσει ήδη ο εμφύλιος πόλεμος. Ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς, ανάμεσα στα επιχειρήματα του για τη βίαιη διάλυση της Βουλής και την κατάργηση νου Συντάγματος, πρόβαλε με έμφαση τον ισπανικό σπαραγμό. Εκεί. υποτίθεται, την οδηγούσαν οι κομμουνιστές…
Η προπαγάνδα του βασιλομεταξικού καθεστώτος παρουσίαζε και σχετικά «ντοκουμέντα» Σύμφωνα με έγγραφο, μάλιστα, που «αποκαλύφθηκε» αμέσως μετά την επιβολή της δικτατορίας, η Κομμουνιστική Διεθνής σχεδίαζε, μέσω Λαϊκών Μετώπων, να καταληφθεί η εξουσία πρώτα στην Ισπανία, μετά στη Γαλλία κι ύστερα στην Ελλάδα!
Στο πλαίσιο αυτό το καθεστώς Μεταξά θ’ αναμενόταν να εκδηλώνει την αλληλεγγύη του στον ιδεολογικό «συγγενή» και σταυροφόρο κατά του κομμουνισμού Φράνκο. Αλλά και τον «σύμμαχο» της χιτλερικής Γερμανίας, που έβλεπε, όμως, με καλό μάτι ακόμη και η Αγγλία.
Είχαν, επομένως, την πολιτική λογική τους οι κατηγορίες του ΚΚΕ για «εφοδιασμό του χιτλερικού πράκτορα Φράνκο» με πυρομαχικά από την Ελλάδα κι από ελληνικά λιμάνια… Αν κι αυτό φαίνεται να συνέβη, στην πραγματικότητα σε μεγάλη έκταση γινόταν ακριβώς το αντίθετο. Η φασιστική Ελλάδα ήταν από τους βασικότερους προμηθευτές των αντιφασιστών, της Ισπανίας σε πολεμικό υλικό!
«ΤΙ ΚΑΚΟΝ ΚΑΝΑΜΕ…»
Έτσι, ώστε να κάνει τον Φράνκο ν’ αναρωτιέται εξοργισμένος «Τι κακόν κάναμε στην Ελλάδα για να μας σκοτώνει με τα πυρομαχικά της;» Αλλά και τον Γκέρινγκ να καταγγέλλει τον Μποδοσάκη, σε προσωπική επαφή τους στο Βερολίνο: «Εσύ πουλάς όπλα και πυρομαχικά στους κόκκινους της Ισπανίας .» Η νόμιμη ισπανική δημοκρατική κυβέρνηση, η οποία έτυχε να κατέχει το Θησαυροφυλάκιο της Ισπανίας, αποδείχτηκε χρυσωρυχείο για τον Μεταξά, τον πολυμήχανο Μποδοσάκη, τους λαθρέμπορους Έλληνες εφοπλιστές και τους μεσάζοντες…
Μετά την έκρηξη του ισπανικού εμφυλίου είχε συγκροτηθεί μια διεθνής Επιτροπή Μη Επέμβασης Διακηρυγμένος στόχος της ήταν η αποτροπή έξωθεν επέμβασης και η μη αποστολή οπλών στους αντιμαχόμενους Ισπανούς. Στην ιστορία έχει περάσει ως «θεσμοθετημένη υποκρισία», αφού στην ουσία απαγόρευε τα δικαίωμα στη νόμιμη ισπανική κυβέρνηση ν’ αγοράζει όπλα από τη διεθνή αγορά, ενώ Γερμανία και Ιταλία εξόπλιζαν τα στρατεύματα του Φράνκο, αψηφώντας τη συμφωνία. Η Ελλάδα είχε υπογράψει την ΕΜΕ (Αύγουστος 1936) και μάλιστα είχε εκδοθεί (Σεπτέμβριος) βασιλικό διάταγμα με το οποίο απαγορευόταν η εξαγωγή όπλων και πολεμοφοδίων στην Ισπανία. Τις ίδιες μέρες, όμως, η ΠΥΡ-ΚΑΛ έπαιρνε την πρώτη παραγγελία από τους Δημοκρατικούς της Ισπανίας για 5 εκατ. φυσίγγια.
ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ
Ο Μποδοσάκης απευθύνθηκε στον Μεταξά. Το ίδιο έκανε και σ’ όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις (Ρουμανία. Τουρκία, Αγγλία, ακόμη και Κίνα!)
Όπως διηγείται ο επίσημος βιογράφος του η κυβέρνηση κατάλαβε αμέσως ότι η συναλλαγματική ωφέλεια από την εκτέλεση των παραγγελιών αυτού του είδους, θα ήταν για την Ελλάδα πολύ μεγάλη. Η πληρωμή θα γινόταν αμέσως σε υγιές νόμισμα. Γι’ αυτό και ο Μεταξάς όχι μόνο δεν έφερε αντίρρηση, αλλά προσφέρθηκε να κάνει κάθε απαραίτητη διευκόλυνση. .» Πριν ακόμη εκτελεστεί η πρώτη παραγγελία οι Ισπανοί κάνουν νέα και μάλιστα, για τετραπλάσιο αριθμό φυσιγγίων.
Η συνέχεια ανήκει στον καθηγητή ιστορίας Θ. Σφήκα, που έχει ερευνήσει το θέμα «Για την εκτέλεση αυτών των παραγγελιών η εταιρεία έφθασε στο ανώτατο όριο απόδοσης της, αυξάνοντας το τεχνικό προσωπικό της ώστε να επιτευχθεί παραγωγή 400.000 φυσιγγίων ημερησίως. Το 1937 όταν ήρθαν περισσότερες παραγγελίες, ο Μποδοσάκης αγόρασε καινούρια μηχανήματα από την Γερμανία και προσέλαβε χιλιάδες εργάτες, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή του σε 1 εκατομμύριο και αργότερα σε 2 εκατομμύρια φυσίγγια. Για να προλαβαίνει αγόραζε και έτοιμους κάλυκες, τους έφερνε στις εγκαταστάσεις στην Αθήνα, τους γέμιζε με πυρίτιδα και αμέσως τους έστελνε στην Ισπανία»
Η νόμιμη ισπανικά δημοκρατική κυβέρνηση, η οποία έτυχε να κατέχει το θησαυροφυλάκιο της Ισπανίας, αποδείχτηκε χρυσωρυχείο για τον Μεταξά, τον πολυμήχανο Μποδοσάκη, τους λαθρέμπορους Έλληνες εφοπλιστές και τους μεσάζοντες…
Σε αυτό, όπως σημειώνει ο Β. Σωτηρόπουλος. πρώτος επίσημος βιογράφος του Μποδοσάκη, «χρειάστηκε άμεση κρατική βοήθεια. Την εξασφάλισε κι αυτή χωρίς καθυστέρηση. Έχοντας την επίσημη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι τα αγοραζόμενα υλικά ήταν απαραίτητα για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού, πέτυχε να κλείσει αμέσως συμφωνίες με γερμανικά, με αυστριακά και με σουηδικά εργοστάσια για την αγορά καλύκων, βολίδων και πυρίτιδας σε πολύ μεγάλες ποσότητες». Εννοείται πως όλοι οι πωλητές των πρώτων πολεμικών υλών γνωρίζανε τον προορισμό τους.
ΚΕΡΔΗ
Αποκαλυπτική για το όλο θέμα της λαθρεμπορίας ήταν η ετήσια έκθεση για το 1937 του Βρετανού πρεσβευτή στην Αθήνα και στυλοβάτη του βασιλομεταξικού καθεστώτος σερ Σ. Γουετερλόου. Αναφέρει στην κυβέρνησή του «Η κύρια φροντίδα της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα πουλώντας πολεμικό υλικό και στις δυο πλευρές και πρωτίστως στους Δημοκρατικούς. Οι εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών αυξήθηκαν αλματωδώς και αναδείχθηκαν πλούσια πηγή ξένου συναλλάγματος. Χρηματοδοτούνται μέσω μιας τράπεζας από το Παρίσι…»
Από τα παντοειδή αρχεία προκύπτει ότι το λαθρεμπόριο όπλων, με την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης Μεταξά, γινόταν όχι μόνο μέσω των ελληνικών εμπορικών πλοίων και της βιομηχανίας πυρομαχικών του Μποδοσάκη, αλλά και μέσω τρίτων χωρών από άλλους μεσάζοντες…
Από την έναρξη του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (Ιούλιος 1936) μέχρι τα τέλη του 1938, όταν ο Φράνκο άρχισε να επικρατεί και σταμάτησαν οι παραγγελίες των Δημοκρατικών, για ελληνικό πολεμικό υλικό, ο Μποδοσάκης είχε ανακηρυχτεί διεθνώς ως δεύτερος σερ Μπάζιλ Ζαχάροφ.
Ο πανούργος εκείνος έμπορος όπλων ελληνικής καταγωγής, που απέκτησε μυθώδη περιουσία και εξουσία στους προηγούμενους πολέμους, πεθαίνοντας (1936) άφησε άξιο διάδοχο, λένε οι Άγγλοι. Οι Αμερικανοί τον ονομάζουν «διάβολο». Άγγλοι και Αμερικανοί έχουν από τότε «ανοιχτούς λογαριασμούς» Μερικούς από αυτούς ο Μποδοσάκης θα χρειαστεί να τους πληρώσει αργότερα…
«Δεν σε έχω για σκότωμα…»
Ενώ μαινόταν ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος και η μάχη για την εξουσία δεν είχε κριθεί, ο Μποδοσάκης δεν δίστασε να βρεθεί στην πρωτεύουσα της
δημοκρατικής Ισπανίας: «Τον Νοέμβριο του 1937 (ο Μποδοσάκης) αποφασίζει το τόλμημα να επισκεφθεί τη φλεγόμενη Ισπανία. Μεταβαίνει στο
Παρίσι και από εκεί με ισπανικό αεροπλάνο ρωσικής κατασκευής πετά στη Βαρκελώνη όπου, κάτω από συνεχείς βομβαρδισμούς, συναντάται με τον
υπουργό Εξωτερικών της δημοκρατικής κυβερνήσεως Έπειτα από διήμερη παραμονή και αφού ρύθμισε όλες τις εκκρεμότητες, λαμβάνοντας νέες παραγγελίες ύψους 2.100.000 λιρών, επέστρεψε με το ίδιο αεροπλάνο στο Παρίσι…
Όταν επέστρεψε στην Αθήνα και ανακοίνωσε στον Μεταξά και τον Δροσόπουλο (ήταν ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας) ότι είχε μεταβεί στην Ισπανία έμειναν και οι δυο έκπληκτοι. Ο Μεταξάς μάλιστα διαμαρτυρήθηκε έντονα, λέγοντας χαρακτηριστικά στον Μποδοσάκη:
-Δεν σε έχω ενώ για σκότωμα…»
Η διήγηση προέρχεται από την τελευταία επίσημη βιογραφία (Κ. Χατζιώτης «Πρόδρομος Μποδοσάκης – Αθανασιάδης» 1891-1979) και για την ιστορία ας αναφερθεί ότι οι παραγγελίες αυτές μάλλον υπερβαίνανε τη συνολική άξια των εγκαταστάσεων του πυριτιδοποιείου – καλυκοποιείου στον Υμηττό…
Το εκπληκτικό είναι πως μερικές, τουλάχιστον, παραγγελίες των Δημοκρατικών καταλήγανε στους φρανκικούς
Το φορτίο πουλιόταν, κατά κάποιο τρόπο, δυο φορές. Έτσι, για παράδειγμα, πλοίο με φορτίο, που είχαν προπληρώσει οι Δημοκρατικοί, ενώ πλησίαζε στις ισπανικές σκιές, «παραδίδονταν» στους εθνικιστές. Δίδονταν οι πληροφορίες για το δρομολόγιο του στις δυνάμεις του Φράνκο, οι οποίες και προχωρούσαν στην «κατάσχεση» Οι πληροφορίες, φυσικά, αξίζανε κι αυτές χρήμα…
ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Ξεπούλησαν όλα τα όπλα του ελληνικού στρατού
Δέκα πολεμικά αεροσκάφη που είχαν συναρμολογηθεί στις εγκαταστάσεις Μποδοσάκη το 1937, αναχώρησαν με Γερμανούς πιλότους προς άγνωστη κατεύθυνση…
Καθώς οι δουλειές του Μποδοσάκη, με τους εκπροσώπους των «κόκκινων» της Ισπανίας ενισχύονταν και μεταφράζονταν 100% σε συνάλλαγμα, αφήνοντας αστρονομικά κέρδη στην ΠΥΡ-ΚΑΛ, επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς. Διαβάζουμε στην τελευταία βιογραφία του; «Έτσι, το μεν καλυκοποιείο συνέχισε κανονικά την εντατική εκτέλεση παραγγελιών φυσιγγίων, ο δε Μποδοσάκης πέτυχε να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες πολεμικού υλικού αγοράζοντας το δήθεν για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού Το υλικό αυτό έφθανε στον Πειραιά και από εκεί προωθείτο στην Ισπανία…»
Η διαδικασία προώθησης ξεπερνά την πρακτική και των πιο ευφάνταστων λαθρεμπόρων της εποχής..
Αλλά η «επιχείρηση» ήταν πολύ ευρύτερη: «…Καθώς οι ανάγκες των Ισπανών ήταν συνεχείς, ο Μποδοσάκης πρότεινε στηv ελληνική κυβέρνηση να τους πουλήσει όλο το παλαιό πολεμικά υλικό του στρατού. Ο Μεταξάς υιοθέτησε αμέσως την πρόταση, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί και το επιτελείο αρνήθηκαν να συμφωνήσουν, διότι εφοβούντο ότι θα ήταν πολύ δύσκολη, αν όχι ανέφικτη, η αντικατάσταση του υλικού που θα πουλιόταν. Έτσι η εξαγωγή περιορίστηκε μόνο σε όπλα και πολεμοφόδια, τα οποία ήταν ακατάλληλα για ένα σύγχρονο στρατό .»
Ο ιστορικός Θ. Σφήκας στη μελέτη του για το θέμα («Η Ελλάδα και ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος)» επισημαίνει και άλλους διαύλους με τους οποίους Μποδοσάκης και Μεταξάς εξοπλίζουν τους «ερυθρούς Ισπανούς»:
μέσω της Πολωνίας, όπου αγοράζεται οπλισμός, υποτίθεται, για λογαριασμό του ελληνικού στρατού και καταλήγει στην Ισπανία
μέσω της Τσεχοσλοβακίας, όπου γίνεται το ίδιο και μάλιστα ως τις αρχές του 1939…
μέσω της Μασσαλίας και του Παρισιού, όπου λειτουργούσε και το κέντρο της ΕΣΣΔ, για την προμήθεια όπλων στους Δημοκρατικούς της Ισπανίας. Ο Μποδοσάκης φέρεται να έχει σχέση και με τις σοβιετικές αποστολές.
ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ
Δεν ήταν, όμως, μόνο τα πυρομαχικά και ο άλλος βαρύς οπλισμός. Το αντικείμενο των συναλλαγών περιλάμβανε και αεροπλάνα!
Έτσι, ανάμεσα στα άλλα:
Τον Δεκέμβριο του 1937 αμερικανική εταιρεία ζήτησε την άδεια της κυβέρνησης της να πουλήσει σε ελληνική 20 αεροσκάφη, που προορίζονταν για τον ελληνικό στρατό. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, που ανέλαβε να διερευνήσει το ζήτημα, ύστερα από υποψίες της Ουάσιγκτον ότι προορίζονταν για την Ισπανία, δεν κατέληξε σε συμπέρασμα
Τον χειμώνα του 1937-38 ο πρεσβευτής των εθνικιστών του Φράνκο στο Βουκουρέστι ερευνούσε αν 26 αεροπλάνα, που θα στέλνονταν από την Πολωνία, μέσω της Ρουμανίας στην Ελλάδα, ήταν παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για τον στρατό της..
Δέκα πολεμικά αεροσκάφη που είχαν συναρμολογηθεί στις εγκαταστάσεις Μποδοσάκη από Γερμανούς το 1937, αναχώρησαν με Γερμανούς πιλότους προς άγνωστη κατεύθυνση. Υποθέτουν οι διπλωμάτες της εποχής ότι πήγαν στην Ισπανία του Φράνκο.
Στο γερμανόφιλο και αντικομμουνιστικό περιβάλλον του Μεταξά υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν αντίθετο με τον πολεμικό εφοδιασμό των ισπανών Δημοκρατών.
Κατά τις διηγήσεις του Μποδοσάκη ο «Μεταξάς απαντούσε ότι χάρη στις παραγγελίες που εξετέλουντο στο καλυκοποιείο για τους Ισπανούς πολλοί Έλληνες έβρισκαν εργασία και αποκτούσαν πολύτιμη εμπειρία στην πολεμική βιομηχανία, ότι στον κρατικό προϋπολογισμό ενεγράφοντο σημαντικά έσοδα και, το κυριότερο ότι η χώρα εξασφάλιζε πολύτιμο συνάλλαγμα».