Άγγιξε τα 140 ευρώ το φυσικό αέριο! Η ενεργειακή κρίση σκιάζει την Ευρώπη

Παρά την μερική αποκλιμάκωση των χθεσινών ημερών στις τιμές του φυσικού αερίου, οι επενδυτές στην αγορά ενέργειας ανησυχούν και το καταδεικνύουν ξανά με εμφατικό τρόπο σήμερα. Ο ενεργειακός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης δεν έχει καταλαγιάσει, ενώ αντιθέτως κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ανησυχίες και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις, ότι η Γηραιά Ηπειρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μπλακ άουτ, αδυνατώντας να καλύψει τις απώλειες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το κλίμα φόβου και έντονης αβεβαιότητας για το δυσχερές ενεργειακό σενάριο που ενδεχομένως να πάρει σάρκα και οστά τον χειμώνα στην Ευρώπη, αποτυπώνεται ανάγλυφα σήμερα, με τα ολλανδικά συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου (TTF), που αποτελούν σημείο αναφοράς των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου, αγγίζουν τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Για την ακρίβεια έφτασαν το μεσημέρι στα 139,55 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση άνω του 7% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο.

Πλείστες αναλύσεις, εκθέσεις και απόψεις ειδικών, τις οποίες προφανώς ασπάζονται οι επενδυτές, συγκλίνουν στο ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας τον χειμώνα. Η λύση, έστω βραχύβιου χαρακτήρα, που έχει υιοθετήσει η ΕΕ και αφορά την αναπλήρωση των προμηθειών του ρωσικού αερίου με LNG, δεν θα αποδώσει, σύμφωνα με το Bloomberg. To πρακτορείο αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη θα δυσκολευθεί πιθανότατα να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο που θα λείπει από την αγορά με υγροποιημένο αέριο (LNG) καθώς η ζήτηση από την Ασία αυξάνεται, εντείνοντας τον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση φορτίων.

Εφιαλτικές προβλέψεις και συναγερμός στην Ευρώπη

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εδώ και αρκετές εβδομάδες, μετά τον περιορισμό και κατά περιπτώσεις την πλήρη διακοπή των παροχών φυσικού αερίου, από τη Ρωσία. Η Γερμανία αύξησε το επίπεδο του ενεργειακού της συναγερμού, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να εκφράζει ανοιχτά τους φόβους του για κατάρρευση των ενεργειακών αγορών και πρόκληση ενός καταστροφικού ντόμινο που θα προσομοιάζει αυτό της Lehman Brothers, που έπληξε σφοδρά την παγκόσμια οικονομία το 2008.

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε και η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον η οποία προειδοποίησε για «σοβαρή διακοπή» στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Κάλεσε, μάλιστα, τις ευρωπαϊκές χώρες να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τα σοκ στον εφοδιασμό και να στραφούν σε άλλα καύσιμα όπου είναι δυνατόν. «Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία γνωρίζουμε ότι είναι πιθανή πολύ σοβαρή αναστάτωση και πλέον φαίνεται πιθανότερη. Έχουμε κάνει πολύ σημαντική δουλειά προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Αλλά τώρα είναι η ώρα να το επιταχύνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βλάχος Νώντας

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email