Ανατριχιαστική μελέτη: Οι 13 πόλεις που μπορεί να έχουν βυθιστεί μέχρι το 2050

Ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στο περιβάλλον ολοένα και αφήνει πιο βαρύ το αποτύπωμά του.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και όλα δείχνουν πως αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, το μέλλον δεν φαντάζει πολύ ευοίωνο…

Χαρακτηριστική είναι μία πρόσφατη έκθεση, στην οποία αποκαλύπτονται 13 πόλεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν κάτω από το νερό μέχρι το 2050.

Αποτελεί γεγονός πως η στάθμη της θάλασσας ολοένα και αυξάνεται με πολλές να είναι οι μεγάλες πόλεις που κινδυνεύουν να βυθιστούν μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις παράκτιες πόλεις και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο κόσμος μας να φαίνεται πολύ διαφορετικός τις επόμενες δεκαετίες.

Ακολουθεί μια λίστα με τις 13 πόλεις που κινδυνεύουν ιδιαίτερα να εξαφανιστούν, όπως την παρουσιάζει η ιστοσελίδα Unilad:

Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Η Ολλανδία είναι μέρος των Κάτω Χωρών, οι οποίες βρίσκονται χαμηλά, κοντά στη Βόρεια Θάλασσα.

Η χώρα είναι στην πραγματικότητα τόσο χαμηλά, που το χαμηλότερο σημείο της είναι 6,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Με την αύξηση της στάθμης, το Άμστερνταμ μένει εκτεθειμένο και κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Πίτερμπορο (Βρετανία)

Η περιοχή επηρεάζεται από την άνοδο της στάθμης του ποταμού Νεν, ο οποίος ρέει στη Βόρεια Θάλασσα.

Σε ορισμένα σημεία η γη βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα, στο μέλλον, η πόλη αν κινδυνεύει να βυθιστεί.

Χο Τσι Μινχ (Βιετνάμ)

Πολλές περιοχές της πόλης Χο Τσι Μινχ είναι βάλτοι, καθιστώντας τις επικίνδυνες και ευάλωτες στα κλιματικά φαινόμενα,

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι η πόλη βυθίζεται κατά 16,2 χιλιοστά το χρόνο και η πλειονότητα των επαρχιών του νότιου Βιετνάμ θα μπορούσε να είναι κάτω από το νερό τα επόμενα 25 χρόνια.

Βενετία (Ιταλία)

Η διάσημη πόλη της Ιταλίας βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς βυθίζεται κατά 2 χιλιοστά το χρόνο. Την ίδια ώρα, έχει να αντιμετωπίσει και τις συχνές πλημμύρες οι οποίες είναι πιθανό να επιδεινωθούν λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη)

Η πόλη βρίσκεται αυτή τη στιγμή 1,5 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά βυθίζεται και πάνω από το 10% των πολιτών στη χώρα ζει σε ξηρά που θα μπορούσε να είναι κάτω από τα νερά τα επόμενα 25 χρόνια.

Βασόρα (Ιράκ)

Η πόλη περιβάλλεται από κανάλια και ρέματα που την καθιστούν πολύ ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία θα μπορούσε να πλημμυρίσει την πόλη τα επόμενα χρόνια.

Νέα Ορλεάνη (ΗΠΑ)

Αυτή η πόλη βυθίζεται κατά περίπου 5 εκατοστά κάθε χρόνο, με περίπου τη μισή περιοχή να βρίσκεται ήδη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Καλκούτα (Ινδία)

Η Καλκούτα επηρεάζεται ιδιαίτερα από την εποχή των μουσώνων που θα μπορούσε να βυθίσει την πόλη μέχρι το 2050.

Μαϊάμι (ΗΠΑ)

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η πόλη της Φλόριντα θα έχει βυθιστεί κατά 60% μέχρι το 2060. Προβλέπεται επίσης ότι έως το 2040, η στάθμη της θάλασσας θα είναι 25 με 40 εκατοστά υψηλότερη από ό,τι το 2000.

Σανγκάη (Κίνα)

Αυτή η πόλη βυθίζεται σταδιακά τα τελευταία 100 χρόνια.

Η περιοχή είναι επίσης ευάλωτη σε πλημμύρες, οι οποίες προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις τοπικές αρχές λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε χαμηλές εκτάσεις.

Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος)

Η Αλεξάνδρεια βρίσκεται στην άκρη του δέλτα του ποταμού Νείλου, γεγονός που κάνει την πόλη να είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε πλημμύρες.

Καθώς η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγάλο πρόβλημα μέχρι το 2050.

Μαλέ (Μαλδίβες)

Προβλέπεται ότι μέχρι το 2050, το 80% του νησιού που βρίσκεται η πρωτεύουσα των Μαλδίβων θα μπορούσε να γίνει ακατοίκητο.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να βυθίσει το Μαλέ, το οποίο είναι ευάλωτο καθώς βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό.

Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία)

Η πόλη βρίσκεται σε μια επεκτεινόμενη πλημμυρική ζώνη, με πάνω από 70 εκατομμύρια κατοίκους σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με αναφορές, το Ρίο ντε Τζανέιρο θα μπορούσε να δει τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει κατά 20 εκατοστά τα επόμενα 25 χρόνια.

 

Χριστόδουλος Σκούντας

πηγή: flash.gr

Print Friendly, PDF & Email