Αναστέλλονται οι εκδρομές ισραηλινών στην Πολωνία μετά από διαφωνία μεταξύ της Βαρσοβίας και του Τελ Αβίβ

Η Πολωνία, μια χώρα που φιλοξενεί πολλούς Εβραίους εδώ και αιώνες, αποτελεί πλέον προορισμό για πολυάριθμες εβραϊκές εκδρομές και προσκυνήματα. Οι Ισραηλινοί στην Πολωνία επισκέπτονται παλιές εβραϊκές συνοικίες, εβραϊκές πόλεις και μνημεία για το Ολοκαύτωμα που οργάνωσε η ναζιστική Γερμανία, η οποία χώρισε τους Εβραίους από την Πολωνία για χρόνια.

Οι σχολικές εκδρομές που έρχονται από το Ισραήλ στην Πολωνία προστατεύονται μέχρι στιγμής από ένοπλους αξιωματικούς της Shin Bet, της ειδικής υπηρεσίας του Ισραήλ. Οι σχολικές εκδρομές προς την Πολωνία ανεστάλησαν πέρυσι, αφού ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υπέγραψε ένα νομοσχέδιο για την επανακρατικοποίηση που ισραηλινοί εκπρόσωποι χαρακτήρισαν αντισημιτικό. Το έγγραφο πάγωσε τις πολωνο-ισραηλινές σχέσεις για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ ήθελε να επιστρέψει στη διοργάνωση εκδρομών στην Πολωνία, αλλά συνάντησε την αντίσταση των αρχών της χώρας, οι οποίες δεν ήθελαν οι Εβραίοι ταξιδιώτες να συνοδεύονται από ένοπλους φρουρούς ασφαλείας. Σύμφωνα με τους Πολωνούς, η παρουσία αξιωματικών της Shin Bet δίνει στην Πολωνία την εντύπωση μιας μισητής, αντισημιτικής χώρας.

Ο Λούκασζ Γιάσινα, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, διαβεβαιώνει ότι η Πολωνία είναι ανοιχτή στη ρύθμιση του θέματος των περιηγήσεων, αλλά δεν μπορεί να αντέξει καταστάσεις στις οποίες εμφανίζεται ως επικίνδυνη χώρα.

«Μια κατάσταση στην οποία οι υπηρεσίες ενός άλλου κράτους είναι παρούσες με όπλα στο έδαφος της χώρας μας εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, εκτιμούμε ότι η ισραηλινή νεολαία συχνά επιστρέφει από αυτά τα ταξίδια με αρνητικά συναισθήματα για τη σημερινή Πολωνία και τους Πολωνούς. Αντιλαμβάνονται τη χώρα μας μόνο μέσα από το πρίσμα των ναζιστικών γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, δεν μαθαίνουν για το σύνολο των χιλιάδων ετών των πολωνοεβραϊκών σχέσεων και είναι αισθητά απομονωμένοι από τις επαφές με τους Πολωνούς συνομηλίκους τους», σχολίασε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι.

Ο πολιτικός διαβεβαίωσε επίσης ότι η Πολωνία θα επιδιώξει έναν συμβιβασμό που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές της διαφοράς.

Από Bartosz Sieniawski | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email