Αναγνώριση POTS Μάθετε να εντοπίζετε αυτή τη μυστηριώδη κατάσταση

Μια κατάσταση που ονομάζεται POTS μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου. Τα άτομα με POTS συχνά αισθάνονται ζαλάδα ή ζάλη όταν στέκονται όρθιοι από μια ξαπλωμένη θέση. Η καρδιά τους τείνει να τρέχει. Μπορεί ακόμη και να λιποθυμήσουν. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση, δύσπνοια και δυσκολία στη σκέψη.
«Τα POTS μπορεί να είναι αρκετά εξουθενωτικά. Μπορεί να δυσκολέψει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση εργασίας ή σχολείου», λέει η Δρ Cheryl L. McDonald, η οποία βοηθά στην επίβλεψη των ερευνητικών προγραμμάτων POTS του NIH. «Μερικοί άνθρωποι απαιτούν ακόμη και τη χρήση αναπηρικού αμαξιδίου επειδή δεν μπορούν να σταθούν ή να περπατήσουν για μεγάλες περιόδους».
Το POTS είναι μια συντομογραφία για το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας. Η
στάση σημαίνει ότι συνδέεται με τη θέση του σώματός σας. Η ορθοστατική σχετίζεται με τη ορθοστασία. Ταχυκαρδία σημαίνει γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Και το σύνδρομο σημαίνει ότι είναι μια ομάδα συμπτωμάτων. (Δείτε το πλαίσιο Wise Choices.)
Κανονικά, όταν ένα άτομο στέκεται όρθιο, η βαρύτητα τραβάει το αίμα προς τα κάτω προς πόδια και τα πόδια. Αυτό μειώνει για λίγο τη ροή του αίματος στο άνω μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου. Έτσι ο εγκέφαλος στέλνει αμέσως σήματα που σφίγγουν τα κατώτερα αιμοφόρα αγγεία του σώματος και κάνουν την καρδιά ν αντλεί πιο γρήγορα. Αυτό ωθεί το αίμα προς τα πάνω, ώστε να μπορεί να ταξιδέψει σε όλο τ σώμα.
Αλλά για άτομα με POTS, αυτά τα σήματα καταστρέφονται. Τα κατώτερα αιμοφόρα αγγεία δεν σφίγγονται αρκετά όταν στέκεστε, και η καρδιά χτυπά πολύ πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε. Ο εγκέφαλος και άλλα όργανα μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετό αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία και άλλα συμπτώματα.
Το POTS μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι πιο συχνή σε γυναίκες, ηλικίας 15 έως 50 ετών. Τα αίτια της είναι άγνωστα. Οι ερευνητές υποπτεύονται ό μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αιτίες και η καθεμία μπορεί να απαιτεί διαφορετικές θεραπείες. Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το POTS μπορεί να εμφανιστεί μετά από σοβαρή χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό στο κεφάλι, εγκυμοσύνη ή ιογενή ασθένεια.
Το POTS μπορεί να διαγνωστεί εξετάζοντας τα συμπτώματά σας, τον καρδιακό ρυθμό και τ αρτηριακή σας πίεση όταν πηγαίνετε από ξαπλωμένη στην όρθια στάση. Οι ενήλικες μπορε να έχουν POTS εάν ο καρδιακός ρυθμός τους αυξηθεί περισσότερο από 30 παλμούς το λεπτ μέσα σε 10 λεπτά από την στάση, χωρίς μεγάλη αλλαγή της αρτηριακής πίεσης. Για άτομα κάτω των 20 ετών, μια αύξηση τουλάχιστον 40 παλμών το λεπτό χωρίς σημαντική αλλαγή τ αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει POTS. Τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν γρήγορα ξαπλώνοντας.
Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει αύξηση της πρόσληψης αλατιού και πόσιμο άφθονο νερό, οποίο μπορεί να αυξήσει τον όγκο του αίματος. Ο όγκος του αίματος είναι η συνολική ποσότητα υγρού που κυκλοφορεί γύρω από το σώμα σας. Μερικοί ασθενείς επωφελούνται από φάρμακα που βοηθούν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή στη μείωση του καρδιακ παλμού. Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν στο να μην συσσωρεύεται αίμα στα πόδια. Η άσκηση και η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου μπορεί επίσης να βοηθήσουν.
Πολλοί άνθρωποι —ακόμα και ορισμένοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης— δεν έχουν ακούσει ποτέ για POTS. «Αλλά η ευαισθητοποίηση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τη στιγμή που παρατηρήθηκε POTS σε ασθενείς που είχαν COVID-19», λέει ο McDonald. Οι σύνδεσμοι μεταξύ POTS και COVID-19 είναι ακόμα ασαφείς και οι ερευνητέ εργάζονται για να μάθουν περισσότερα.
Παρά την αυξημένη επίγνωση του POTS, μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένους ασθενείς να λάβουν διάγνωση. «Εάν έχετε συμπτώματα που μοιάζουν να ταιριάζουν με POTS, είναι καλή ιδέα να συζητήσετε το ενδεχόμενο με το γιατρό σας», λέει ο McDonald. «Είναι απολύτως αποδεκτό να είσαι συνήγορος του εαυτού σου. Μπορείτε να δείξετε ένα άρθρο στον γιατρό σας και να ρωτήσετε: Πιστεύετε ότι μπορεί να έχω POTS;»”

Print Friendly, PDF & Email