Αμήχανη η Αθήνα απέναντι στις προκλήσεις Ράμα και Ερντογάν – Προσεχώς και από Σκόπια;

“Έξω δεν πάμε καλά”, ή τουλάχιστον στην Βαλκανική γειτονιά, καθώς οι προκλήσεις από Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια αυξάνονται, με την κυβέρνηση να περιορίζεται σε αμήχανες και αμυντικές κινήσεις.

Η απάντηση στην υποψηφιότητα Μπελέρη ήλθε από τον Έντι Ράμα, ο οποίος την προσεχή Κυριακή θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση για τους ομοεθνείς του στην Αθήνα. Πρόκειται για πρόκληση του Αλβανού πρωθυπουργού που γίνεται μάλιστα στην επέτειο του ενός χρόνου από την φυλάκιση του Μπελέρη και τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές. Ο Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που έδωσε στο protothema.gr δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει μία ιδιωτική επίσκεψη ή την συγκέντρωση.

Η κυβέρνηση – που γνώρισε βέβαια την πρόθεση του Ράμα – δεν κατάφερε να αποτρέψει την συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να δέχεται τώρα κριτική για τους χειρισμούς της – τόσο από την αντιπολίτευση (με τον Στέφανο Κασσελάκη να πραγματοποιεί μάλιστα αύριο Πέμπτη αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Βόρεια Ήπειρο – όσο και παρασκηνιακά από το εσωτερικό του κόμματος. Η δεξιά πτέρυγα κάνει λόγο για “αλβανική πρόκληση που μειώνει τον Μητσοτάκη”. Οι κεντρώοι που είχαν διαφωνήσει με την επιλογή της υποψηφιότητας Μπελέρη, υποστηρίζουν ότι τώρα δικαιώνεται η εκτίμηση τους ότι δεν έπρεπε να μετατραπεί σε διμερές ένα θέμα που θα μπορούσε να προβληθεί ως ευρωπαϊκό, μέσα από την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Στα ελληνοτουρκικά τώρα, δέκα ημέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ήλθε η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Ο Μητσοτάκης είπε ότι οι συναντήσεις είναι θετικές, γιατί έτσι θα μπορέσει να εκφράσει την δυσαρέσκεια του στον Τούρκο πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός δείχνει να αντιπαρέρχεται τις τουρκικές ΝAVTEX που δεσμεύουν πλέον ακόμη και περιοχές του κεντρικού Αιγαίου.

Ενδεικτικό της στάσης της Άγκυρας είναι ότι κατήγγειλε ως μονομερή ενέργεια της Ελλάδας την ανακήρυξη των δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο – μία ακόμη ευκαιρία για να επαναφέρει την θεωρία των γκρίζων ζωνών. Ο πρωθυπουργός πάντως επιμένει στο κάλο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών – αναφέρεται στους επισκέπτες στα νησιά – ενώ έχει βγάλει από την ατζέντα της συνάντησης το Κυπριακό, θέμα για το οποίο προειδοποίησε δημοσίως ο Αντώνης Σαμαράς.

Μετά τον Ράμα, τα Σκόπια

Ένα ακόμη μέτωπο που δεν φαίνεται να εξελίσσεται καλά είναι στις σχέσεις με την Βόρειο Μακεδονία. Οι εθνικιστές επικρατούν στις εκεί εκλογές και η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί στην δύσκολη θέση να υπερασπίζεται την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δείχνουν να αμφισβητούν πλέον οι νικητές των εκλογών. Άλλωστε και παλαιότερα ο Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει ότι «τιμούμε και τηρούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών». Έκτοτε το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται κριτική γιατί δεν έχει επιμείνει στην τήρηση των υποχρεώσεων των Σκοπίων. Πάντως και η ελληνική κυβέρνηση δεν πέρασε από την Βουλή τα πρωτόκολλα υπό τον φόβο των εσωκομματικών αντιδράσεων και των διαρροών.

Ο πρωθυπουργός κάνει προσπάθειες να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις προκλήσεις από την Άγκυρα και τον Έντι Ράμα, καθώς είναι δεδομένο ότι μία κατηγορία των δεξιών ψηφοφόρων έχει αυξημένη ευαισθησία στα εθνικά θέματα και δεν μπορεί να αποκλειστεί το πολιτικό κόστος ενόψει των ευρωεκλογών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Print Friendly, PDF & Email