Αμερικανοί εκπαιδεύονται όπως θα πολεμήσουν στον… Βόλο

Ταξίδεψαν από το Φορτ Κάμπελ του Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο για να εκπαιδευτούν στις ιδιαίτερες συνθήκες και το μοναδικό ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας.

Ο λόγος για περίπου διακόσιους Αμερικανούς πεζοναύτες του 100 και 101 αερομεταφερόμενου τμήματος, της 1ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων οι οποίοι συμμετέχουν στο Σχολείο Αεροκίνητων Επιχειρήσεων (Air Assault School) του αμερικανικού στρατού, το οποίο για πρώτη φορά διοργανώνεται εκτός συνόρων και μάλιστα στην Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί δίνουν μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης, αποδεικνύοντας και στην πράξη πως η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η φιλοξενία του συγκεκριμένου σχολείου έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς δεν πρόκειται για ελληνική εκπαιδευτική δραστηριότητα στην οποία προσκλήθηκαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες, αλλά για ένα πρόγραμμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Sabalauski Air Assault School στο οποίο συμμετέχει προσωπικό της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών καθώς και στελέχη του Ολλανδικού Στρατού ως καλεσμένοι των Αμερικανών.

Εκπαίδευση στα άκρα

Στις εικόνες που εξασφάλισε το CNN Greece, Έλληνες, Αμερικανοί και Ολλανδοί πεζοναύτες ασκούνται στον στίβο μάχης του Στρατοπέδου Σχη Γεωργούλα, έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Όπως αναφέρει ανώτατη στρατιωτική πηγή, η εκπαίδευση είναι προσαρμοσμένη ώστε να ενισχύει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των στρατιωτών των τριών χωρών που συμμετέχουν στο σχολείο και εκμεταλλεύεται πλήρως τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως η γειτνίαση με τη θάλασσα και με μεγάλους ορεινούς όγκους.

Ένα μέρος της εκπαίδευσης γίνεται εντός του Στρατοπέδου, ωστόσο αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες που προσφέρει ο Βόλος. Για βολές με φορητό και μη οπλισμό, οι Πεζοναύτες μετακινούνται στα γειτονικά πεδία βολής ενώ ενεργό ρόλο έχουν και τα αμερικανικά ελικόπτερα Blackhawk που μετασταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο, στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

Εκεί άλλωστε, χτυπά τα τελευταία χρόνια η «καρδιά» της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας με την παρουσία των αμερικανικών ελικοπτέρων να αποκτά σχεδόν μόνιμο χαρακτήρα.

Στεφανοβίκειο όπως… Σούδα

Το Στεφανοβίκειο παραχωρείται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που παρέχονται από την Ελλάδα όπως προβλέπεται στην ανανεωμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Εκεί σταθμεύουν τα αμερικανικά ελικόπτερα UH-60 Black Hawk της 1ης CAB των Ηνωμένων Πολιτειών που συχνά εκπαιδεύονται με τα ελληνικά μέσα, τα επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64A/D και τα ελικόπτερα ένοπλης αναγνώρισης και ελαφράς κρούσης OH-58D Kiowa Warrior.

Η συγκεκριμένη βάση κερδίζει διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των Αμερικανών καθώς συνδυάζει μοναδικά χαρακτηριστικά και ένα έντονο ανάγλυφο με πεδιάδες, θάλασσες και βουνά, ανεβάζοντας τον πήχη της παρεχόμενης εκπαίδευσης για τα πληρώματα των ελικοπτέρων. Ακόμη, το πεδίο βολής του Λιτοχώρου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Στεβανοβίκειο, δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης βολών με βαρύ οπλισμό και ασκήσεων με πραγματικά πυρά, κάνοντας ακόμη πιο ρεαλιστική την εκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών χειριστών.

Ελληνοαμερικανικές ασκήσεις

Η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία ενισχύεται διαρκώς, με τις δύο χώρες να καταρτίζουν ένα πυκνό πρόγραμμα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων. Στο Πετροχώρι της Ξάνθης ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή άσκηση «Θρακική Συνεργασία 23» στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά και Ισραηλινοί κομάντος.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές διμερείς δραστηριότητες, στην οποία συμμετέχουν Μονάδες Πεζικού, Άρματα Μάχης, Τεθωρακισμένα και Ελικόπτερα ενώ πραγματοποιείται σε μικρή απόσταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκπέμποντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής.

«Σταθερή» είναι και η παρουσία του πυρηνοκίνητου Αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush στη Σούδα αλλά και η συμμετοχή του σε ασκήσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένες ασκήσεις με ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Σταύρος Ιωαννίδης

πηγή: cnn.gr

Print Friendly, PDF & Email