Amazon, Google και Duolingo περικόπτουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας: Οι πρώτες απολύσεις του 2024

Του Brian Bushard

Εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων από την Amazon, την Google και την Duolingo, καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να “αναβαθμίσουν” το εργατικό δυναμικό τους και να μειώσουν το κόστος, σε συνέχεια των απολύσεων που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα και οδήγησαν σε ακόμη πιο δραστικές περικοπές εν μέσω παρατεταμένων φόβων για ύφεση το 2022 και το 2023.

Περικοπές και απολύσεις

Το Twitch, ένας ιστότοπος για live streaming που ανήκει στην Amazon, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά 35% το προσωπικό του (περίπου 500 εργαζόμενους), όπως δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος Dan Clancy σε ανάρτησή του στο blog του, λέγοντας ότι το Twitch έχει ” έργο να κάνει για την αναπροσαρμογή του μεγέθους” της εταιρείας, χαρακτηρίζοντάς την ” αρκετά μεγαλύτερη από ό, τι χρειάζεται να είναι, δεδομένου του μεγέθους της επιχείρησής μας”, ενώ το τμήμα audiobook της Amazon, το Audible, πραγματοποίησε επίσης έναν νέο γύρο περικοπών που αφορούσε 100 εργαζόμενους.

Την ίδια ημέρα, η Amazon ανακοίνωσε σχέδια για την περικοπή “αρκετών εκατοντάδων” εργαζομένων στα τμήματα Prime Video και MGM Studios, μετά από επανεξέταση “σχεδόν κάθε πτυχής” των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, σύμφωνα με ένα υπόμνημα που περιήλθε στην κατοχή του Forbes από τον Mike Hopkins, τον ανώτερο αντιπρόεδρο του Prime Video (οι μετοχές της Amazon έχουν σημειώσει άνοδο 2% σε ετήσια βάση, στα 154,62 δολάρια).

Την Τετάρτη, η Google απέλυσε “εκατοντάδες” υπαλλήλους σε διάφορα τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών υπηρεσιών και των τμημάτων hardware, καθώς και υπαλλήλους που αναπτύσσουν τον φωνητικό εικονικό βοηθό της, Google Assistant, σύμφωνα τους New York Times και τη Semafor (η τιμή της μετοχής της Google έχει ανέβει κατά 2,85% φέτος, στα 142,65 δολάρια).

Η εφαρμογή εκμάθησης ξένων γλωσσών Duolingo μείωσε αυτή την εβδομάδα το 10% των συμβασιούχων υπαλλήλων της (δεν είναι άμεσα σαφές πόσους εργαζόμενους επηρεάζει αυτό), καθώς η εταιρεία στρέφεται προς την κατεύθυνση της τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή περιεχομένου, αν και η εταιρεία δήλωσε ότι κανένας από τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης δεν θα επηρεαστεί από τις απολύσεις (οι μετοχές της Duolingo έχουν υποχωρήσει κατά 6,54% σε ετήσια βάση, στα 212 δολάρια).

Η νεοφυής εταιρεία AI Humane δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι θα μειώσει το 4% του εργατικού δυναμικού της (10 εργαζόμενοι), με την ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας Bethany Bongiorno να γράφει στο LinkedIn ότι οι περικοπές αποτελούν μέρος μιας πρωτοβουλίας που περιλαμβάνει “κάποιες αλλαγές για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία μας για συνεχή ανάπτυξη”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Discord, Jason Citron, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η πλατφόρμα θα μειώσει το 17% του εργατικού δυναμικού της (περίπου 170 εργαζόμενοι) για να “εστιάσει την προσοχή της και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται προκειμένου να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία” στην εταιρεία, ανέφερε το The Verge.

Η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού βιντεοπαιχνιδιών Unity Software ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το ένα τέταρτο του προσωπικού της (περίπου 1.800 θέσεις εργασίας) στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που στοχεύει στην “τοποθέτηση για μακροπρόθεσμη και κερδοφόρα ανάπτυξη” (οι μετοχές της Unity έχουν πέσει σχεδόν 13,5% σε ετήσια βάση, σε λίγο πάνω από τα 34 δολάρια).

Περισσότερες οι απολύσεις του Ιανουαρίου 2023

Ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας τείνουν σε απολύσεις αυτό το μήνα, ο συνολικός αριθμός των περικοπών ωχριά σε σύγκριση με τον αριθμό των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους τον περασμένο Ιανουάριο. Ο διαδικτυακός ανιχνευτής Layoffs.fyi διαπίστωσε ότι 37 εταιρείες τεχνολογίας προέβησαν σε απολύσεις μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, κάτι που απέχει πολύ από τις 278 εταιρείες που μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους τον περασμένο Ιανουάριο.

305.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά

Πάνω από 305.000. Τόσοι ήταν οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους σε εκτεταμένες απολύσεις στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με το Forbes’s layoff tracker, το οποίο συμπεριέλαβε απολύσεις που αφορούσαν 100 ή περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες από αυτές τις περικοπές έγιναν τον Ιούλιο, όταν η χρεοκοπημένη πλέον εταιρεία φορτηγών Yellow απέλυσε και τους 30.000 υπαλλήλους της. Πριν από την Yellow Corporation προηγήθηκαν ένα σωρό εταιρείες τεχνολογίας και παραγωγής που ανακοίνωσαν απολύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, η οποία γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει τον Ιανουάριο του 2023 να μειώσει 8.000 υπαλλήλους εν μέσω μιας “αβέβαιης οικονομίας” και απέλυσε άλλους 9.000 εργαζόμενους τον Νοέμβριο, αφού πρώτα μείωσε 10.000 θέσεις εργασίας στα τέλη του 2022. Η μητρική εταιρεία Alphabet της Google μείωσε άλλους 12.000 υπαλλήλους τον Ιανουάριο του 2023, λόγω ” σκληρών αποφάσεων”, όπως τις χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Sundar Pichai, ενώ η Meta και η Microsoft μείωσαν αμφότερες 10.000 θέσεις εργασίας τον ίδιο μήνα (η Meta μείωσε άλλους 6.000 υπαλλήλους δύο μήνες αργότερα).

Περικοπές σε Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan

Ο τραπεζικός κολοσσός Citigroup ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μειώσει 20.000 υπαλλήλους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με δήλωση του οικονομικού διευθυντή Μαρκ Μέισον, μετά τις καθαρές απώλειες ύψους 1,8 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο, το χειρότερο τρίμηνο της τράπεζας εδώ και 15 χρόνια. Οι περικοπές της Citigroup ακολουθούν μια σειρά απολύσεων σε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, μετά την εταιρεία επενδυτικής τραπεζικής Goldman Sachs, η οποία μείωσε 4.000 υπαλλήλους πέρυσι, και την JPMorgan Chase, η οποία απέλυσε 1.000 υπαλλήλους τον Μάιο.

ΑΠΟΔΟΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Εύη Σιμοπούλου

Print Friendly, PDF & Email