Ακρίβεια: Φυσικό φαινόμενο ή πολιτική επιλογή;

γράφει στο peripteron.eu ο Κλέων Γρηγοριάδης, βουλευτής ΜέΡΑ 25

Σε κάθε σπίτι στη χώρα τους τελευταίους μήνες ακούγονται κραυγές, αναστεναγμοί, μπινελίκια. Είναι όταν ανοίγουν οι φάκελοι με τους λογαριασμούς και όταν τα βλέμματα πέφτουν ξανά στις αποδείξεις του super market.

Το κύμα ακρίβειας που βιώνουμε έχει, για το εισόδημα του κόσμου, το βάρος ενός ακόμα Μνημονίου. Έχει τις ίδιες επιπτώσεις που είχαν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων το 2011, το 2014, το 2016 κ.ο.κ..

Όλες αυτές οι μνημονιακές και μεταμνημονιακές περικοπές έχουν δημιουργήσει την εξής κατάσταση: 8 στους 10 πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και μηδέν αποταμιεύσεις,4 στους 10 τα βγάζουν πέρα μόνο για 19 μέρες του μήνα, 
ενώ έχουμε πια το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης, στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ.

Πάνω σε αυτή την κατάσταση, έρχεται και το κύμα ακρίβειας και το μίγμα γίνεται εκρηκτικό. Και αν η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Αναπτύξεως, στην αρχή μιλούσε για ένα παροδικό εισαγόμενο φαινόμενο, η ακρίβεια είναι ακόμη εδώ και μεγαλώνει, ένα μήνα μετά τα Χριστούγεννα, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη “το φαινόμενο θα υποχωρούσε”.

Έχει ενδιαφέρον η επιλογή λέξεων του Υπουργού: μιλά για ένα φαινόμενο, φέρνοντας αυτόματα στο μυαλό του ακροατή του ένα φυσικό φαινόμενο, όπως το τσουνάμι, για το οποίο, προφανώς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ευθύνεται. Η δε σωτηρία από το εν λόγω φαινόμενο είναι κι αυτή ζήτημα ατομικό: την ώρα που έρχεται το τσουνάμι ψάχνεις να βρεις ψηλό μέρος να ανέβεις και ομοίως απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας ψάχνεις να βρεις τις εκπτώσεις στο ίντερνετ, σύμφωνα πάντα με τη λογική της ΝΔ.. Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι.

Η ακρίβεια και η μείωση της αγοραστικής δύναμης έχουν αιτίες με ονοματεπώνυμο και έννομο συμφέρον:

1.Η Οριακή Τιμολόγηση και το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θεσμοθετήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και “οργιάζουν” επί ΝΔ, είναι φτιαγμένα για να εξασφαλίζουν δυσβάσταχτα τιμολόγια για τους καταναλωτές και υπερκέρδη για τους επενδυτές της ενέργειας. Όταν ο κ.Μητσοτάκης πανηγύριζε στη Βουλή για την άνοδο των μετοχών στον κλάδο ενέργειας, θα έπρεπε, αν ήταν τίμιος, να πανηγυρίσει και για τα λουκέτα που αυτή φέρνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2.Οι μεγάλοι παίχτες της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, εφοπλιστές, μεγαλομετόχοι σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων, λειτουργούν με όρους καρτέλ, ενώ ταυτόχρονα εξευτελίζουν τις εργασιακές σχέσεις. Οι κύριοι αυτοί θεωρούν ότι οι προμηθευτές τους, πχ από τον αγροτικό τομέα μπορούν να πληρώνονται με δόσεις, λες και είναι πιστωτικά ιδρύματα, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με ψίχουλα λες και εργάζονται από χόμπι και οι ίδιοι να κερδοσκοπούν ανενόχλητοι.
Και ποιος να τους ενοχλήσει, το Υπουργείο Ανάπτυξης ή το Υπουργείο Εργασίας που ανοίγουν σαμπάνιες μαζί τους;

3. Οι τράπεζες και τα funds που χειρίζονται τις δόσεις των στεγαστικών δανείων ,οι επενδυτές με τις golden visa που σαρώνουν την αγορά ακινήτων και το ανεξέλεγκτο airbnb, έχουν κάνει το κόστος στέγασης απλησίαστο.
Δεν είναι φυσικό φαινόμενο λοιπόν η μείωση της αγοραστικής δύναμης που φτάνει πολλούς και πολλές κάτω κι από τα όρια της επιβίωσης. Είναι μια διαδικασία άκρως πολιτική, από την οποία κάποιοι κερδίζουν και η πλειοψηφία στενάζει.

Συνεπώς είναι πολιτικές και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης:

Πρέπει να υπάρξει Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων, όπου ο τιμάριθμος θα προσδιορίζεται από νέους δείκτες πληθωρισμού ανά ευάλωτη κοινωνική ομάδα (π.χ. ακόμα και ΑΜΕΑ, των οποίων ο πληθωρισμός είναι διαφορετικός).Η γελοία 2% “αύξηση” μισθού τη στιγμή που ο πληθωρισμός των φτωχών είναι τουλάχιστον 25% είναι σκέτη κοροϊδία.

Πρέπει να καταργηθεί η Οριακή Τιμολόγηση και το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Δεν χρειάζονται «φιλοδωρήματα» οι καταναλωτές που βαραίνουν το χρέος υπέρ των ιδιωτών, αλλά την κατάργηση αυτού του αίσχους, που κοστολογεί στην ακριβότερη, ούτε καν στη μέση τιμή την ενέργεια, με τουλάχιστον το 1/3 αυτής της τιμής να συνιστά τεχνητή αύξηση.

Η κυβέρνηση πρέπει με πρόστιμα να επιβάλλει τη διάλυση των πρακτικών καρτέλ. Η δε άμεση μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 15% έπρεπε να είναι η αυτονόητη κίνηση. Μόνο που η Μητσοτάκης ΑΕ, όχι μόνο έχει δεσμεύσεις απέναντι στην εγχώρια ολιγαρχία, αλλά και τη γνωστή εξάρτηση απέναντι στην τρόικα. Έτσι δεν προχωρά σε κινήσεις ανακούφισης του πληθυσμού, επειδή αυτές προϋποθέτουν την επιλογή της ρήξης.

Πρέπει άμεσα να καταργηθεί το Σχέδιο Ηρακλής και να συσταθεί Οργανισμός Κοινωνικής Κατοικίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης και των υψηλών ενοικίων.

Κινήσεις όπως οι παραπάνω δεν πρόκειται όμως να γίνουν από μία κυβέρνηση που είναι φανερά ταγμένη στην υπηρεσία όσων κερδίζουν από την υπάρχουσα κατάσταση. Ούτε μπορεί να προβεί σε αυτές η τωρινή αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς απαιτούν ρήξη όχι μόνο με την τρόικα αλλά και με τα ίδια της τα πρόσφατα πεπραγμένα όπως το Σχέδιο Ηρακλής και το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Οι λύσεις αυτές μπορούν μόνο να επιβληθούν από τους ίδιους τους πολίτες που θα πιστέψουν ότι το βασικό εισόδημα, η στέγη και η ενέργεια είναι δικαιώματα που πρέπει να είναι εγγυημένα για όλους και όλες. Τους πολίτες που θα αγωνιστούν για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά τους.

Print Friendly, PDF & Email