«Ακόμα μια αντίφαση του κ. Αναστασιάδη»

«Το βρετανικό ενδιαφέρον είναι το μόνο που έχουμε αυτή τη στιγμή», έλεγε χθες στη «Χαραυγή» πηγή που βρίσκεται κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό το παρασκήνιο του Κυπριακού. Στο ερώτημα γιατί επιμένουν οι Βρετανοί εφόσον η Λευκωσία απέρριψε τις βρετανικές ιδέες, η απάντηση είναι ότι «δεν υπάρχει κάτι άλλο που να σμικρύνει το χάσμα απόψεων των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή». Η ίδια πηγή εξέφρασε την άποψη ότι ξέρουμε τις βρετανικές μεθοδεύσεις, αλλά δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται τα πάντα και ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο και να βάλουμε ξανά τα πράγματα πάνω στις ράγες αν θέλουμε λύση ΔΔΟ και επανένωση».

Οι βρετανικές ιδέες κατατέθηκαν παρασκηνιακά και ενημερώθηκαν σχετικά και τα κόμματα, πριν το καλοκαίρι και η ανησυχία είναι αν σ’ αυτές θα «πατήσουν» κάποια στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη για να «τετραγωνίσουν τον κύκλο». Το ΑΚΕΛ είχε ευθαρσώς και κατηγορηματικά απορρίψει αυτές τις ιδέες οι οποίες υιοθετούν τις θέσεις Ντενκτάς ότι προϋπάρχουν οντότητες που συνομιλούν για να βρουν μια λύση, ότι δηλαδή θα υπάρξει διαδοχή κράτους. Κάτι που παραπέμπει σε παρθενογένεση και απορρίφθηκε με κατηγορηματικό τρόπο από τους Πέρεζ Ντε Κουεγιάρ και Μπ. Γκάλι. Μια δεύτερη ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο του Ε. Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη.

Το ΑΚΕΛ με χθεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η κατάσταση στο Κυπριακό είναι οριακή. Ο κίνδυνος οριστικοποίησης της διχοτόμησης είναι πέρα από ορατός». Καταγράφει δε ακόμα μια αντίφαση του κ. Αναστασιάδη: Την ώρα που έριχνε την πρωτοφανή ιδέα για επιστροφή στο ενιαίο κράτος, απέστελλε παράλληλα επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία υπογράμμιζε την ετοιμότητά του για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Διερωτάται το ΑΚΕΛ, με δήλωση του βουλευτή και μέλους του Π.Γ. Άριστου Δαμιανού, «ποιον Αναστασιάδη πρέπει να πιστέψουν οι πολίτες και ποιον Αναστασιάδη να εμπιστευτεί η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα ο ΓΓ του ΟΗΕ». Καλεί δε τον Πρόεδρο να αναλογιστεί το μέγεθος των πολιτικών ευθυνών του, προτού απομακρυνθεί τελεσίδικα ο στόχος για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Η διάδοχος της κας Σπέχαρ

Μια Αυστραλέζα πολιτικός φαίνεται να είναι η επικρατέστερη για αντικατάσταση της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία αποχωρεί από τη θέση της στο νησί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή της για το διορισμό της Αυστραλέζας ως νέας Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η ανακοίνωση του ονόματος του ατόμου που θα διαδεχθεί την κα Σπέχαρ αναμένεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και ενδεχομένως να συμπέσει με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η κα Σπέχαρ αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, πριν αποχωρήσει από τη θέση της.

Νίκη Κουλέρμου

πηγή: dialogos.com.cy

Print Friendly, PDF & Email