ΑΚΕΛ: Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για συνεργασία του χώρου της αντιπολίτευσης

• Μετά την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στη θέση της Προέδρου της Βουλής, ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές
• Συμπόρευση κυβέρνησης με ακροδεξιά και ΔΗΠΑ

Το ΑΚΕΛ τείνει εκ νέου χέρι συνεργασίας προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εκλογή της νέας Προέδρου της Βουλής, το ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου που προηγήθηκε επιχείρησε με ειλικρίνεια και μακριά από σκοπιμότητες και κρυφές ατζέντες να υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε, όπως δεν τελεσφόρησε και η προσπάθεια που αναλήφθηκε από τρίτους και η οποία είχε ως προϋπόθεση την επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης. Επεσήμανε επίσης ότι «το αποτέλεσμα της εκλογής αποκάλυψε ποιοι πραγματικά βρίσκονται στην αντιπολίτευση και ποιοι στη συμπολίτευση».

Το φλερτ μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, αλλά και τη ΔΗΠΑ, μετουσιώθηκε χθες σε πράξη και οδήγησε στην εκλογή της αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου, στη θέση της Προέδρου της Βουλής.

Η διαδικασία κρίθηκε στο δεύτερ γύρο, κατά τον οποίο η Αννίτα Δημητρίου έλαβε 25 ψήφους (από ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ), ο Άντρος Κυπριανού 18 ψήφους (από ΑΚΕΛ και Οικολόγους), ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Μαρίνος Σιζόπουλος από 13 ψήφους (από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και οι δύο), ο Μάριος Κάρογιαν 4 ψήφους (από ΔΗΠΑ) και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου 3 ψήφους (από Οικολόγους). Δηλαδή οι βουλευτές των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ ψήφισαν δύο υποψηφίους αξιοποιώντας το παραθυράκι το οποίο υπάρχει στη διαδικασία. Σημειώνεται επίσης ότι στον πρώτο γύρο κατήλθε ως υποψήφιος και ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, ο οποίος αποσύρθηκε στο δεύτερο γύρο προς όφελος της Αννίτας Δημητρίου λειτουργώντας για άλλη μια φορά ως δεκανίκι του ΔΗΣΥ.

Επισημαίνεται ότι πριν την έναρξη της διαδικασίας το ΑΚΕΛ κατέθεσε εισήγηση όπως ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία η οποία εφαρμόστηκε σε όλες τις προηγούμενες ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου της Βουλής -πλην του 2016 που έγινε το ανάποδο- δηλαδή να τεθούν προς ψήφιση οι υποψηφιότητες κατά σειρά αρχίζοντας από το μεγαλύτερο κόμμα. Μάλιστα το σύνολο των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων αναγνώρισαν ότι η διαδικασία η οποία προνοείται είναι στρεβλή, αλλά δεν αποδέχθηκαν να αλλάξει πριν την ψηφοφορία και επέμειναν στη ίδια φόρμουλα η οποία ακολουθήθηκε το 2016 και η οποία οδήγησε τότε στην εκλογή του Δημήτρη Συλλούρη. Έτσι η διαδικασία ευνόησε την υποψηφιότητα του ΔΗΣΥ.

Εν τω μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εκλογή της νέας Προέδρου της Βουλής, έχει ξεκινήσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων για τον καταρτισμό των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Οι επιτροπές οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η Οικονομικών, Ελέγχου και Εσωτερικών. Επίσης έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για τις επιτροπές Παιδείας, Υγείας και Εμπορίου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

πηγή: dialogos.com.cy

Print Friendly, PDF & Email