Άη Γιάννης στην Ιεράπετρα: Το χωριό με την ωραιότερη θέα προς τη θάλασσα

Ο Άη-Γιάννης είναι ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο σε ύψωμα, λίγα χιλιόμετρα πάνω από τον παραθαλάσσιο οικισμό Κουτσουνάρι στην Ιεράπετρα.

Κοιτώντας το από μακριά μοιάζει να έχει φωλιάσει εκεί ψηλά απολαμβάνοντας τις ωραιότερες εικόνες του παραθαλάσσιου μετώπου της Ιεράπετρας, γιατί πραγματικά από τον Άη Γιάννη η θέα είναι μοναδική.

Η ιστορία του ξεκινάει αιώνες πριν καθώς στην ενετική απογραφή του 1583 είχε καταγραφεί το χωριό ως San Ζuanne, με πληθυσμό 157 κατοίκους. Στη μεγάλη ακμή του όμως πληθυσμιακά πρέπει να έφθασε τη δεκαετία του 40 οπότε ζούσαν εκεί 752 ψυχές.

Δυστυχώς οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, όταν άρχισαν να αναπτύσσονται τα θερμοκήπια χαμηλά αλλά και ο τουρισμός, έφυγαν από εκεί αναζητώντας κοντά στη θάλασσα μια νέα ζωή.Με το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε η εγκατάλειψη του χωριού και η δημιουργία νέων παραθαλάσσιων οικισμών, όπως το Κουτσουνάρι, τα Φέρμα και η Αγία Φωτιά.

Έτσι τα περισσότερα σπίτια του Άη Γιάννη εγκαταλείφθηκαν και ερειπώθηκαν.Τα τελευταία χρόνια μόνο γίνεται μια προσπάθεια, είτε από απογόνους των κατοίκων είτε από ξένους που αγοράζουν ακατοίκητα κτίσματα, να πάρει ξανά ζωή ο τόπος. Βέβαια κι αυτό όταν γίνεται αφορά μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες και τα Σαββατοκύριακα, αλλά έστω κι έτσι η εικόνα του χωριού αλλάζει.

Σήμερα ο επισκέπτης του μπορεί να περιηγηθεί στα στενά δρομάκια, να θαυμάσει ανακαινισμένα σπίτια, να μυρίσει τα λουλούδια που στολίζουν τους δρόμους, να φάει στο μικρό ταβερνάκι που θα βρει στην πλατεία και κυρίως να θαυμάσει τη θέα προς το Κουτσουνάρι και τη θάλασσα του.

Σύμφωνα με το Δήμο Ιεράπετρας το στοιχείο του νερού είναι αυτό που όριζε και συνεχίζει να ορίζει την ταυτότητα της κοινότητας του Άη Γιάννη.Ο δρόμος του νερού, ξεκινάει απ’ τις κορυφές του Αφέντη Χριστού, και περνάει από τις πηγές του Ψυχρού χαρίζοντας ζωή στο βουνό, σμιλεύοντας τα βράχια και δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, σπάνιας ομορφιάς.

Στα όρια του Άη Γιάννη βρίσκεται ο εντυπωσιακός καταρράκτης του Μυλωνά.Στην ίδια κοινότητα ανήκουν η λεγόμενη «Μεγάλη Παραλία» στο Κουτσουνάρι, αλλά και εκείνες στα Φέρμα και την Αγία Φωτιά.

πηγή: e-storieskritis.gr

 

Print Friendly, PDF & Email