Αγώνας δρόμου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τον χάλυβα, με φόντο την πράσινη ενέργεια

Σε ένα σκηνικό όπου ΕΕ και ΗΠΑ σπεύδουν να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο συνεργασίας για τον πράσινο χάλυβα πριν από το τέλος Οκτωβρίου ώστε να αποτρέψουν την επαναφορά των δασμών, οι διαφορετικές τους θέσεις όμως αποκαλύπτουν σημαντικές διαφορές στην αντίληψη της αναδιοργάνωσης του παγκόσμιου εμπόριου υπό το πρίσμα των κλιματικών προτεραιοτήτων.

Στις 31 Οκτωβρίου 2021, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έλυσαν προσωρινά την εμπορική διαμάχη τους επί Τραμπ για τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, υπογράφοντας κοινή δήλωση σχετικά με μια «Παγκόσμια Συμφωνία για τον αειφόρο χάλυβα και το αλουμίνιο».

Με τον τρόπο αυτό καταργήθηκαν οι δασμοί που επέβαλαν η μία στην άλλη, συμφωνώντας να εργαστούν από κοινού προς την κατεύθυνση ενός τομέα χάλυβα χωρίς άνθρακα. Επιπλέον, αποφάσισαν να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους και να καταπολεμήσουν την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ένα βασικό ζήτημα για τις ΗΠΑ που ήθελαν να προστατευτούν από τον επιδοτούμενο κινεζικό χάλυβα.

Η ιδέα ήταν ότι η συμφωνία θα ήταν ανοιχτή και σε άλλες χώρες που θα ήθελαν να συνεργαστούν για την παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου με λιγότερη ένταση άνθρακα, λειτουργώντας ως σχέδιο για να γίνει το εμπόριο πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Όμως, ο αγώνας γίνεται τώρα για να επιλυθούν βασικά ζητήματα που εκκρεμούν και να συναφθεί η συμφωνία πριν τεθούν εκ νέου σε ισχύ οι δασμοί χάλυβα των ΗΠΑ και οι αντισταθμιστικοί δασμοί της ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η Johanna Lehne, εμπειρογνώμονας σε θέματα εμπορίου και βιομηχανικής απεξάρτησης από τις εκπομπές άνθρακα στο think tank για την κλιματική αλλαγή E3G, η οποία πρόσφατα ζήτησε την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στη EURACTIV: «Όλα όσα έχουμε ακούσει δείχνουν ότι εξακολουθούν να απέχουν πολύ».

Ένα φιλικό προς το κλίμα εμπορικό σύστημα;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήθελε να δημιουργήσει μια «Πράσινη Λέσχη Χάλυβα» που θα προστατεύει τον εαυτό της με έναν κοινό εξωτερικό δασμό για τον χάλυβα και το αλουμίνιο από τρίτες χώρες με πιο ρυπογόνες βιομηχανίες χάλυβα ή χώρες που επιδοτούν υπερβολικά τη βιομηχανία τους και έτσι δημιουργούν παγκόσμιο πρόβλημα υπερπροσφοράς.

Αυτό θα ήταν βολικό για τις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσαν να βασιστούν στους σημερινούς 232 δασμούς τους, τους οποίους επιβάλλουν για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση Biden είναι ουσιαστικά να μετατρέψει αυτό το σύστημα 232 σε ένα σύστημα φιλικό προς το κλίμα», δήλωσε στη EURACTIV ο Timothy Meyer, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Duke με ειδίκευση στο διεθνές εμπόριο.

Το επίπεδο των δασμών θα υπολογίζεται με βάση την «ένταση άνθρακα» της βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου μιας τρίτης χώρας: Όσο πιο ρυπογόνος είναι ο τομέας του χάλυβα σε μια δεδομένη χώρα, τόσο υψηλότερος είναι ο δασμός.

Από τη στιγμή που θα υπάρξει μια μεθοδολογία για τον υπολογισμό της έντασης άνθρακα, μια τέτοια ρύθμιση θα δώσει κίνητρα στις κυβερνήσεις τρίτων χωρών να πρασινίσουν τους τομείς χάλυβα τους.

Ή πράσινος προστατευτισμός;

Αλλά αυτή η προσέγγιση έχει σοβαρά ζητήματα, όπως επισημαίνει ο David Kleimann, ειδικός σε θέματα εμπορίου στην ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης για την οικονομική πολιτική Bruegel.

«Ένας δασμός που βασίζεται στη μέση ένταση εκπομπών ενός τομέα δεν δίνει κίνητρο στον μεμονωμένο παραγωγό να απαλλαγεί από τον άνθρακα», δήλωσε στη EURACTIV, λέγοντας ότι όλο το βάρος θα βαρύνει τότε το κράτος.

Ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να στηρίξουν τη βιομηχανία σε αυτό, πολλές φτωχότερες χώρες δεν τα διαθέτουν, υποστήριξε ο Kleimann, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική προσέγγιση «σπινθηροβόλο προστατευτισμό» και κατηγορώντας την για πράσινο ξέπλυμα.

Θεωρεί επίσης ότι οι δασμοί 232 δεν αποτελούν καλή βάση για την καθιέρωση του νέου συστήματος και προτιμά την ευρωπαϊκή προσέγγιση της επιβολής εισφοράς συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, όπως σχεδιάζει να κάνει η ΕΕ με τον CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, μια σειρά εισαγόμενων αγαθών θα πληρώνουν μια τιμή με βάση την τρέχουσα τιμή άνθρακα της ΕΕ και το πόσος άνθρακας εκλύθηκε κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Αντί για έναν κοινό εξωτερικό δασμό, η ΕΕ θα προτιμούσε μια παγκόσμια ρύθμιση με βάση τις τιμές άνθρακα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο οι οποίες θα επιβάλλονται στα σύνορα των χωρών.

Αυτό έχει στόχο να αποτελέσει κίνητρο για τις χώρες και τις μεμονωμένες χαλυβουργικές εταιρείες να απαλλαγούν από τον άνθρακα στην παραγωγή τους.

Θεμελιώδεις διαφορές

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση επικρίνει την προσέγγιση αυτή, καθώς θα απαιτούσε από τις ΗΠΑ να απέχουν από έναν εξωτερικό δασμό και να εφαρμόσουν αντ’ αυτού ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό της ΕΕ. Αυτό θα σήμαινε επίσης την εφαρμογή μιας εγχώριας τιμής άνθρακα, η οποία φαίνεται πολιτικά ανέφικτη στο πολιτικό τοπίο του σημερινού αμερικανικού Κογκρέσου.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Timothy Meyer και Todd N. Tucker του Ινστιτούτου Ρούσβελτ, των οποίων το έγγραφο πολιτικής του 2021 για μια «Πράσινη Συμφωνία Χάλυβα» φαίνεται να επηρέασε έντονα τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, είχαν μια έντονη ανταλλαγή εγγράφων πολιτικής με τον David Kleimann του Bruegel, ο οποίος επέκρινε την προσέγγισή τους.

Αυτή η διαμάχη μεταξύ ακαδημαϊκών αποκάλυψε επίσης πόσο δύσκολο είναι να οικοδομηθεί μια «παγκόσμια συμφωνία» για ένα εμπορικό ζήτημα, εάν οι εταίροι δεν συμφωνούν σε ποια βάση θα πρέπει να ασκείται στο μέλλον η εμπορική πολιτική.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν απομακρυνθεί από τις αρχές του ΠΟΕ, χρησιμοποιώντας τη μονομερή επιβολή δασμών ως εργαλείο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, η ΕΕ εξακολουθεί να προσπαθεί να επιδιώκει τη συμβατότητα με τον ΠΟΕ.

Ή, όπως το έθεσε η Johanna Lehne: «Η συμβατότητα με τον ΠΟΕ – παρόλο που πρόκειται για έναν πολύ ανοιχτό όρο και υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες – εξακολουθεί να είναι κάτι σαν ιερή αγελάδα στην ΕΕ».

Εμπορικά εμπόδια παντού

Ιερή αγελάδα ή όχι, η συμβατότητα με τον ΠΟΕ επιτρέπει την επιβολή δασμών στα σύνορα μόνο εάν αντισταθμίζουν μια εγχώρια πολιτική που δημιουργεί κόστος για τους εγχώριους παραγωγούς. Η ΕΕ έχει αυτή την εγχώρια πολιτική με τη μορφή της τιμής άνθρακα, γι’ αυτό και υποστηρίζει ότι ο CBAM είναι συμβατός με τις αρχές του ΠΟΕ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που δεν διαθέτουν τέτοια πολιτική.

Επιπλέον, η καταπολέμηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας – βασικό συμφέρον των ΗΠΑ – δεν θεωρείται νόμιμος λόγος για εμπορικούς φραγμούς σύμφωνα με το δίκαιο του ΠΟΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, όχι επιβάλλοντας δασμούς, αλλά χρησιμοποιώντας τον κανονισμό της για τις ξένες επιδοτήσεις.

Όμως, όπως επισημαίνει ο Meyer, οι εταιρείες που ασχολούνται με τη γραφειοκρατία θα πρέπει να τηρούν το CBAM, και ο κανονισμός για τις ξένες επιδοτήσεις θα μπορούσε να είναι τόσο δαπανηρός που θα θεωρηθεί εμπορικός φραγμός.

«Το δυνητικό εμπορικό εμπόδιο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ από την ύπαρξη διαφορετικών συστημάτων είναι δυνητικά αρκετά σημαντικό», δήλωσε.

Χώρος για συνεργασία

Ωστόσο, παρά τις διαφορετικές απόψεις τους, οι Meyer, Kleimann και Lehne πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά τη συμφωνία σε μια κοινή μεθοδολογία για τη μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από χάλυβα και αλουμίνιο.

Την Πέμπτη (24 Αυγούστου), ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπορίου της ΕΕ Valdis Dombrovskis συναντήθηκε με την εμπορική αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Katherine Tai στην Ινδία, λέγοντας ότι ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως το φθινόπωρο.

Ο David Kleimann του Bruegel αναμένει ότι αυτή θα είναι μια πολύ ελαφριά συμφωνία στην οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα δώσουν ο ένας στον άλλον λίγο περισσότερο χρόνο για να συζητήσουν παρατείνοντας την προθεσμία και προσθέτοντας παράλληλα μερικές βαρύγδουπες δηλώσεις σχετικά με την επιθυμία τους να συνεργαστούν.

Από János Allenbach-Ammann | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Print Friendly, PDF & Email