Αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών λόγω πληθωρισμού

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

Ύστερα από τρία μνημόνια, μια πανδημία και μια σφοδρή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση χωρίς ορατό τέλος, όσοι επιβίωσαν από τα προηγούμενα ανηλεή χτυπήματα χωρίς να υποστούν μια βίαιη πτώχευση κινδυνεύουν τώρα, να μείνουν έρμαια μιας ακόμη οικονομικής τρικυμίας, με υποχρεώσεις που αυξάνονται συνεχώς εξαιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια και του αλματώδους πληθωρισμού.

Αυτός ακριβώς ο πληθωρισμός είναι που προκαλεί αυξήσεις και στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς από την 1.1.2023, σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020, τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία ασφάλισης – κύριας, επικουρικής και εφάπαξ – θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Σήμερα ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, «τρέχει» με ρυθμό 12,5% και είναι ορατός ο κίνδυνος η μέση ετήσια τιμή του να είναι και αυτή διψήφια. Εφόσον, για παράδειγμα, αυτή τη τιμή «κλείσει» στο 10%, αυτό σημαίνει ότι από την αρχή του επόμενου χρόνου και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα πρέπει να αυξηθούν ανάλογα.

Σε αυτή την περίπτωση, η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για την κύρια ασφάλιση θα αυξηθεί κατά 21€ και από τα 210€ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 231€ ενώ η εισφορά της υψηλότερης κατηγορίας, από τα 566€/μήνα, θα αυξηθεί κατά 56,6€ και θα διαμορφωθεί σε 622,6€. Δηλαδή μιλάμε για πρόσθετη επιβάρυνση εκατοντάδων ευρώ το χρόνο – από 252 έως 679€, ανάλογα με την κατηγορία που βρίσκεται ο κάθε ασφαλισμένος.

Πρόκειται για μια ακόμη δυσβάστακτη υποχρέωση, η οποία θα προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο βαρών που θα πρέπει να σηκώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες τη δυσκολότερη στιγμή των τελευταίων αρκετών χρόνων. Την ώρα που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης για να ανταπεξέλθουν στο πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος, στη μείωση του τζίρου τους και στις συνεχείς ανατιμήσεις σε όλα τα είδη, έρχεται αυτή η εξέλιξη που τους προκαλεί νέες ασφυκτικές πιέσεις.

Για εμάς, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, είναι βέβαιο ότι θα δούμε μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ελεύθερων επαγγελματιών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αυτό θα εντείνει το κλίμα αγωνίας και αβεβαιότητας στην αγορά.

Το Ε.Ε.Α. θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστεί η πρόβλεψη αυτή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε μέσω αλλαγής του νόμου είτε, έστω, μέσω αναστολής εφαρμογής για εύλογο χρονικό διάστημα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να σώσουν ό,τι ακόμη είναι δυνατόν να σωθεί μέσα σε αυτή την οικονομική θύελλα.

πηγή: news.b2green.gr

Print Friendly, PDF & Email