Αυτό είναι το πυραυλικό πλοστάσιο της Ρωσίας

Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς και το διάγγελμα Πούτιν που ακολούθησε έστειλα σαφή μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες, κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς και στο NATO, στρέφοντας τα φώτα στο πυραυλικό και πυρηνικό της οπλοστάσιο, το οποίο θεωρείται από το μεγαλύτερο και από τα πλέον εξελιγμένα στον κόσμο.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, με διάγγελμά του, που ακολούθησε την επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανία, έθεσε εκ νέου τις κόκκινες γραμμές, σε αντιστοιχία με το διάταγμα χρήσης πυρηνικών που υπέγραψε πρόσφατα, περιορίζοντας τα περιθώρια προκλήσεων στον εν εξελίξει πόλεμο.

Οι κινήσεις του Ρώσου προέδρου απαντούν την κλιμάκωση που σηματοδότησε η έγκριση των ΗΠΑ για τη χρήση ATACKMS από την Ουκρανία και η επακόλουθη επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους εντός ρωσικής επικράτειας. Παράλληλα, το ίδιο έπραξε και η Βρετανία επιτρέποντας την χρήση Storm Shadow που επίσης χρησιμοποιήθηκαν από το Κίεβο κατά στόχων στη ρωσική επικράτεια. Χρονικά, η σκλήρυνση αυτή έρχεται λίγο πριν την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και ενώ η Γερμανία οδεύει σε πρόωρες εκλογές και η Κομισιόν αντιμετωπίζει προβλήματα στην έγκριση κρίσιμων αντιπροέδρων από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο φόβος των ρωσικών πυραύλων

Διαχρονικά, ο φόβος για την ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού οπλοστασίου έχει αποτελέσει την προμετωπίδα της επέκτασης του NATO στην ανατολική Ευρώπη, καταπατώντας συμφωνίες και ανατρέποντας το status quo.

Πολλές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορά τους. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

Πολωνία: Η Πολωνία έχει εκφράσει ανησυχίες για την ανάπτυξη ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, όπως των Iskander, στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα πολωνικά σύνορα.
Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία: Οι βαλτικές χώρες ανησυχούν για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πυραυλικών συστημάτων στο Καλίνινγκραντ και κοντά στα σύνορά τους.
Ουκρανία: Η Ουκρανία έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων και πυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορά της, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.
ΝΑΤΟ: Το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, έχει εκφράσει ανησυχίες για τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα των κρατών-μελών του, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Αυτές οι ανησυχίες έχουν οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις και σε ενίσχυση των αμυντικών μέτρων από τις εν λόγω χώρες και το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία διαθέτει ίσως το μεγαλύτερο και σίγουρα από τα πλέον εξελιγμένα πυραυλικά οπλοστάσια στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους (διηπειρωτικούς και μέσου βεληνεκούς), πυραύλους cruise, υπερηχητικά όπλα και συστήματα πυραύλων για τακτική και στρατηγική χρήση. Αυτό το οπλοστάσιο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της στρατηγικής αποτροπής της Ρωσίας, με έμφαση στην πυρηνική ισχύ.

Τεχνολογική Πρόοδος

Υπερηχητικά Όπλα: Η Ρωσία έχει επενδύσει στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων όπως ο Avangard και ο Kh-47M2 Kinzhal, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι να ξεπερνούν τα σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Συστήματα MIRVs: Οι βαλλιστικοί πύραυλοι, όπως οι RS-24 Yars και RS-28 Sarmat, διαθέτουν πολλαπλές ανεξάρτητα στοχευόμενες κεφαλές (MIRVs), ενισχύοντας τη δυνατότητα μαζικής καταστροφής.
Κρυπτογράφηση και Stealth Τεχνολογία: Πύραυλοι cruise, όπως οι Kh-101/Kh-102, διαθέτουν χαμηλό ίχνος ραντάρ και πτήση χαμηλού ύψους για να αποφεύγουν την ανίχνευση.

Πιο Επικίνδυνοι Πύραυλοι

RS-28 Sarmat (SS-18 Satan 2):
Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) με εμβέλεια 18.000+ χλμ.
Φέρει MIRVs, ικανός να καταστρέψει πολλαπλούς στόχους.
Εγκατεστημένος σε σιλό στην κεντρική Ρωσία.

Avangard:
Υπερηχητικό boost-glide όπλο, με ταχύτητα 20 Mach.
Αδύνατο να αναχαιτιστεί από τρέχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Τοποθετημένος σε σιλό ICBM.

Kh-47M2 Kinzhal:
Υπερηχητικός πύραυλος εκτοξευόμενος από αεροσκάφη.
Εμβέλεια 2.000 χλμ., σχεδιασμένος για στρατηγικούς στόχους.
Χρησιμοποιείται από μαχητικά MiG-31K.

9M729 (SSC-8):
Πύραυλος cruise με εμβέλεια 2.500 χλμ.
Εγκατεστημένος σε κινητές πλατφόρμες στη δυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ευρώπη.

RS-24 Yars (SS-27 Mod 2):
Διηπειρωτικός πύραυλος στερεού καυσίμου.
Εγκατεστημένος σε κινητές και σταθερές πλατφόρμες στη Σιβηρία και την κεντρική Ρωσία.

Περιοχές Εγκατάστασης

Δυτική Ρωσία: Συγκεντρώσεις πυραύλων cruise και βαλλιστικών μέσου βεληνεκούς, όπως οι Iskander-M και 9M729, για στρατηγική κάλυψη της Ευρώπης.
Σιβηρία και Κεντρική Ρωσία: Βάσεις διηπειρωτικών πυραύλων (RS-28 Sarmat, RS-24 Yars) και Avangard για στρατηγική αποτροπή.
Αρκτική: Στρατηγικοί βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από υποβρύχια (SS-N-23 Skiff και Bulava).
Ναυτικές Βάσεις: Πύραυλοι cruise Kalibr και Oniks τοποθετημένοι σε πλοία και υποβρύχια για παγκόσμια επιχειρησιακή ευελιξία.
Η Ρωσία διατηρεί ένα πυραυλικό οπλοστάσιο που συνδυάζει στρατηγική ποικιλομορφία, προηγμένη τεχνολογία και παγκόσμια απειλή, καθιστώντας την ηγετική δύναμη στο πυρηνικό και τακτικό πεδίο.

Το πυραυλικό οπλοστάσιο της Ρωσίας

Kh-55 (AS-15)
10 Αυγούστου 2016
Το Kh-55 (NATO: AS-15 “Kent”) είναι ένας αεροεκτοξευόμενος πύραυλος cruise, ο οποίος αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1971. Σχεδιάστηκε για να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές σε στρατηγικούς στόχους σε εμβέλεια έως 2.500 χλμ. Από αυτό το βασικό σχέδιο έχουν προκύψει διάφορες παραλλαγές, όπως:

Kh-55SM: Έκδοση με αυξημένη εμβέλεια, η οποία διαθέτει εξωτερικά δοχεία καυσίμου.

Kh-555: Συμβατική έκδοση, που φέρει μη πυρηνική κεφαλή και βελτιωμένα συστήματα πλοήγησης για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Η παραγωγή και εξέλιξη του Kh-55 συνέβαλε στη δημιουργία μιας ολόκληρης οικογένειας πυραύλων cruise, που αποτελούν βασικό στοιχείο της στρατηγικής αποτροπής της Ρωσίας.

3M-14 Kalibr (SS-N-30A)
11 Αυγούστου 2016
Ο πύραυλος 3M-14 Kalibr (NATO: SS-N-30A) είναι ένας πύραυλος cruise μεσαίας εμβέλειας, σχεδιασμένος για επίθεση κατά στόχων ξηράς. Η εμβέλειά του κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 χλμ., ανάλογα με τη διαμόρφωση. Αναπτύχθηκε ως βελτίωση του 3M-14E “Club,” προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια και προηγμένες δυνατότητες πλοήγησης. Ο Kalibr έχει καταστεί βασικό εργαλείο για τις ικανότητες κρούσης της ρωσικής ναυτικής δύναμης, με δυνατότητες εκτόξευσης από πλοία, υποβρύχια και χερσαίες πλατφόρμες.

R-27 Zyb (SS-N-6)
16 Μαΐου 2017
Ο R-27 Zyb (NATO: SS-N-6 “Serb”) είναι ένας πύραυλος βαλλιστικού τύπου που εκτοξεύεται από υποβρύχια, με υγρό καύσιμο. Σχεδιάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και αποτέλεσε τη βάση για διάφορα μετέπειτα συστήματα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν:
Μέγιστη εμβέλεια 2.400 χλμ.
Ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.
Αυτός ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη άλλων πυραυλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εφαρμόστηκαν στη Βόρεια Κορέα.

RK-55 Granat (SS-N-21)
10 Αυγούστου 2016
Το RK-55 Granat (NATO: SS-N-21 “Sampson”) είναι ένας πύραυλος cruise ενδιάμεσης εμβέλειας, που εκτοξεύεται από υποβρύχια ή από τη στεριά. Αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1976 ως απάντηση στους αμερικανικούς πυραύλους Tomahawk. Χρησιμοποιεί τεχνολογία πλοήγησης βασισμένη σε αδρανειακά συστήματα και GPS, προσφέροντας μεγάλη ακρίβεια κατά τη στόχευση.

RSM-56 Bulava (SS-N-32)
10 Αυγούστου 2016
Ο RSM-56 Bulava (NATO: SS-N-32) είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), σχεδιασμένος για εκτόξευση από υποβρύχια. Χρησιμοποιεί στερεό καύσιμο και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών (MIRVs). Η ανάπτυξή του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και στοχεύει να αντικαταστήσει παλαιότερα συστήματα, όπως ο R-29RM Shtil. Με μέγιστη εμβέλεια άνω των 8.000 χλμ., ο Bulava αποτελεί πυλώνα των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας.

R-29RM Shtil (SS-N-23)
10 Αυγούστου 2016
Ο R-29RM Shtil (NATO: SS-N-23 “Skiff”) είναι ένας πύραυλος διηπειρωτικής εμβέλειας, που χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο. Αναπτύχθηκε για τα υποβρύχια της κλάσης Delta IV, τα οποία μπορούν να φέρουν έως και 16 πυραύλους. Με εμβέλεια 8.300 χλμ. και ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, ο SS-N-23 ενισχύει τη ρωσική ικανότητα στρατηγικής αποτροπής.

P-800 Oniks/Yakhont/Bastion (SS-N-26)
2 Δεκεμβρίου 2016
Ο P-800 Oniks (NATO: SS-N-26 “Strobile”) είναι ένας πύραυλος cruise σχεδιασμένος για χρήση κατά πλοίων. Ενσωματώνει τεχνολογία πτήσης σε υπερηχητικές ταχύτητες και μπορεί να εκτοξευθεί από διάφορες πλατφόρμες, όπως πλοία, υποβρύχια, και επίγεια συστήματα. Οι παραλλαγές του περιλαμβάνουν το Yakhont, που είναι η εξαγωγική έκδοση του πυραύλου.

R-29 Vysota (SS-N-18)
10 Αυγούστου 2016
Ο R-29 Vysota (NATO: SS-N-18 “Stingray”) είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος διηπειρωτικής εμβέλειας με υγρό καύσιμο, που εκτοξεύεται από υποβρύχια. Πιθανότατα βασίζεται στον SS-N-8 (R-29). Σχεδιάστηκε ειδικά για τα υποβρύχια κλάσης Delta III (Kalmar). Κάθε Kalmar φέρει 16 πυραύλους SS-N-18.

Ανάπτυξη του SS-N-18:
Υπάρχουν τρεις παραλλαγές του πυραύλου SS-N-18:
Ο Mod 1, με εμβέλεια έως 6.500 χλμ.
Ο Mod 2 και ο Mod 3, που περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην ακρίβεια, την κεφαλή και την εμβέλεια.

OTR-21 Tochka (SS-21)
11 Αυγούστου 2016
Το OTR-21 Tochka (NATO: SS-21 “Scarab”) είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρής εμβέλειας με στερεό καύσιμο, σχεδιασμένος για χρήση στο πεδίο της μάχης. Εκτοξεύεται από κινητό όχημα και μπορεί να φέρει μία κεφαλή.

Χαρακτηριστικά:
Εμβέλεια έως 70 χλμ.
Σχεδιάστηκε ως αντικαταστάτης των πυραύλων FROG (Free Rocket Over Ground).
Έχει δυνατότητα λειτουργίας ως βαλλιστικός ή cruise πύραυλος.

SS-1 “Scud”
11 Αυγούστου 2016
Ο SS-1 “Scud A” σχεδιάστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από Γερμανούς επιστήμονες, βασιζόμενος στον πύραυλο V-2. Η οικογένεια Scud περιλαμβάνει πυραύλους μικρής εμβέλειας με υγρό καύσιμο, που έχουν εξαπλωθεί παγκοσμίως. Χρησιμοποιούνται κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς.

3M-54 Kalibr/Club (SS-N-27)
9 Ιανουαρίου 2017
Ο 3M-54 Kalibr (NATO: SS-N-27 “Sizzler”) είναι ένας πύραυλος cruise μικρής εμβέλειας, σχεδιασμένος για χρήση εναντίον πλοίων. Είναι μέρος της οικογένειας πυραύλων Kalibr και διαθέτει εξαγωγικές παραλλαγές με την ονομασία “Klub”.

Ανάπτυξη:
Ο πύραυλος ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής και χρησιμοποιείται από πλοία και υποβρύχια. Είναι ικανός να πλήξει στόχους σε εμβέλειες έως 300 χλμ.

RSD-10 Pioneer (SS-20)
12 Σεπτεμβρίου 2017
Ο RSD-10 Pioneer (NATO: SS-20 “Saber”) ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίας εμβέλειας, που τέθηκε σε υπηρεσία το 1976.

Ιστορικό:
Εμβέλεια: 5.500 χλμ.
Μεταφορά πυρηνικών κεφαλών.
Η ευρεία ανάπτυξη του πυραύλου αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους για την ανάπτυξη των πυραύλων Pershing II από το ΝΑΤΟ. Ο SS-20 αποσύρθηκε μετά την επικύρωση της Συνθήκης INF.

9K720 Iskander (SS-26)
27 Σεπτεμβρίου 2016
Το 9K720 Iskander (NATO: SS-26 “Stone”) είναι ένας κινητός βαλλιστικός πύραυλος μικρής εμβέλειας με μέγιστη εμβέλεια έως 500 χλμ.

Χαρακτηριστικά:
Μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους cruise, όπως οι 9M728 (SSC-7) και 9M729 (SSC-8).
Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 ως αντικαταστάτης του OTR-21 Tochka.

RS-26 Rubezh
27 Σεπτεμβρίου 2017
Ο RS-26 Rubezh είναι ένας ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), που βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Ανάπτυξη:
Αν και κατατάσσεται ως ICBM, δοκιμάστηκε με βαρύτερες κεφαλές σε εμβέλειες κάτω των 5.500 χλμ., κάτι που ενδέχεται να παραβιάζει τη Συνθήκη INF.
Προορίζεται για επιχειρησιακή χρήση τα επόμενα χρόνια.

RS-28 Sarmat
17 Μαΐου 2017
Ο RS-28 Sarmat είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος διηπειρωτικής εμβέλειας, σχεδιασμένος για να αντικαταστήσει τον SS-18 Satan.

Ανάπτυξη:
Η Ρωσία ξεκίνησε την ανάπτυξή του στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο Sarmat έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλών κεφαλών και αναμένεται να ενισχύσει τη στρατηγική πυρηνική δύναμη της χώρας.

RS-24 Yars (SS-27 Mod 2)
10 Αυγούστου 2016
Ο RS-24 Yars (NATO: SS-27 Mod 2) είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος στερεού καυσίμου, τριών σταδίων, σχεδιασμένος να μεταφέρει πολλαπλές ανεξάρτητα στοχευόμενες κεφαλές (MIRVs).

Ανάπτυξη:
Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 2004 και τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2010.
Ο Yars αποτελεί εξέλιξη του RT-2PM Topol και του RT-2PM2 Topol-M.
Είναι σχεδιασμένος να υπερνικά σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, καθιστώντας τον βασικό παράγοντα αποτροπής στις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις.

RT-2PM2 Topol-M (SS-27 Mod 1 “Sickle B”)
10 Αυγούστου 2016
Ο RT-2PM2 Topol-M (NATO: SS-27 “Sickle B”) είναι ένας πύραυλος διηπειρωτικής εμβέλειας (ICBM), σχεδιασμένος για κινητή ή σταθερή εκτόξευση.

Χαρακτηριστικά:
Εμβέλεια: Άνω των 11.000 χλμ.
Χρησιμοποιεί στερεό καύσιμο και μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές.
Αναπτύχθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αποτελώντας τον πρώτο πύραυλο σχεδιασμένο εξολοκλήρου από τη Ρωσία.

RT-2PM Topol (SS-25)
10 Αυγούστου 2016
Ο RT-2PM Topol (NATO: SS-25 “Sickle”) είναι ένας κινητός βαλλιστικός πύραυλος διηπειρωτικής εμβέλειας με στερεό καύσιμο.

Ανάπτυξη:
Ξεκίνησε το 1977 και τέθηκε σε υπηρεσία το 1988.
Εμβέλεια: Πάνω από 11.000 χλμ.
Ο Topol σχεδιάστηκε ως ένα ευέλικτο σύστημα που μπορεί να εκτοξευτεί από οδικά κινητές πλατφόρμες, προσφέροντας αυξημένη επιβιωσιμότητα σε στρατηγικές δυνάμεις.

UR-100 (SS-19)
10 Αυγούστου 2016
Ο UR-100 (NATO: SS-19 “Stiletto”) είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος υγρού καυσίμου, σχεδιασμένος από τη Σοβιετική Ένωση.

Χαρακτηριστικά:
Μεταφέρει πολλαπλές ανεξάρτητα στοχευόμενες κεφαλές (MIRVs).
Ανήκει στην ίδια γενιά με τους SS-17 και SS-18, αποτελώντας πυλώνα των στρατηγικών δυνάμεων της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας.
Συνεχίζει να χρησιμοποιείται, παρότι πολλές μονάδες του έχουν αποσυρθεί ή αντικατασταθεί από νεότερα συστήματα.

R-36 (SS-18 “Satan”)
10 Αυγούστου 2016
Ο R-36 (NATO: SS-18 “Satan”) είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος διηπειρωτικής εμβέλειας, σχεδιασμένος να μεταφέρει βαριές πυρηνικές κεφαλές.

Ανάπτυξη:
Πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970 και αποτέλεσε το μεγαλύτερο στρατηγικό πύραυλο της Σοβιετικής Ένωσης.
Διαθέτει έξι παραλλαγές, εκ των οποίων η Mod 6 παραμένει σε επιχειρησιακή χρήση.
Η ακρίβεια και η δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλών κεφαλών καθιστούν τον SS-18 έναν από τους πιο ισχυρούς πυραύλους στον κόσμο.

Kh-101 / Kh-102
26 Οκτωβρίου 2017
Οι Kh-101 και Kh-102 είναι πύραυλοι cruise που εκτοξεύονται από αεροσκάφη, σχεδιασμένοι να αποφεύγουν τα ραντάρ με πτήση χαμηλού ύψους.

Χαρακτηριστικά:
Ο Kh-101 μεταφέρει συμβατική κεφαλή, ενώ ο Kh-102 έχει σχεδιαστεί για πυρηνικές κεφαλές.
Αποτελούν μέρος των σύγχρονων στρατηγικών όπλων της Ρωσίας, με ακτίνα δράσης πάνω από 5.000 χλμ.

Kh-47M2 Kinzhal
27 Μαρτίου 2018
Ο Kh-47M2 Kinzhal είναι ένας αεροεκτοξευόμενος βαλλιστικός πύραυλος, με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής.

Χαρακτηριστικά:
Εμβέλεια: 2.000 χλμ.
Μπορεί να επιτύχει υπερηχητικές ταχύτητες, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό και την αναχαίτιση.
Παρουσιάστηκε το 2018 από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ως μέρος μιας νέας γενιάς στρατηγικών όπλων.

Missiles of Russia

14 Ιουνίου 2018
Η Ρωσία, ως κληρονόμος του μεγάλου πυραυλικού οπλοστασίου της Σοβιετικής Ένωσης, διαθέτει το ευρύτερο απόθεμα βαλλιστικών και πυραύλων cruise στον κόσμο. Παραμένει σημαντική δύναμη στην ανάπτυξη όλων των ειδών πυραύλων, με τις στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις της να αποτελούν βασικό στοιχείο της στρατιωτικής στρατηγικής της Μόσχας.

Χαρακτηριστικά Ρωσικών Πυραύλων:

Οι ρωσικοί πύραυλοι εκτελούν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών: από την εξάλειψη στόχων στο πεδίο της μάχης μέχρι την πυρηνική αποτροπή.
Τα συστήματα περιλαμβάνουν πυραύλους cruise, βαλλιστικούς πυραύλους μέσου και διηπειρωτικού βεληνεκούς, καθώς και υπερηχητικά οπλικά συστήματα.

9M729 (SSC-8)
23 Οκτωβρίου 2018
Ο 9M729 (NATO: SSC-8) είναι ένας πύραυλος cruise εκτοξευόμενος από τη στεριά, με μέγιστη εμβέλεια 2.500 χλμ.

Ανάπτυξη:
Η ανάπτυξή του ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000, ενώ η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε το 2008.
Ο SSC-8 προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, οδηγώντας την Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από τη Συνθήκη INF το 2019.

Avangard
3 Ιανουαρίου 2019
Ο Avangard είναι ένα υπερηχητικό όπλο boost-glide, ικανό να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Αναπτύχθηκε από τη Ρωσία για να ξεπεράσει τα σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Ανάπτυξη:
Οι ρίζες του Avangard φτάνουν στη δεκαετία του 1980, όταν η ΕΣΣΔ ξεκίνησε τις πρώτες έρευνες για υπερηχητικά όπλα.
Ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες πλοήγησης και επιβίωσης.
Ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Πούτιν το 2018 ως μέρος μιας νέας γενιάς στρατηγικών όπλων.

Χαρακτηριστικά:
Μπορεί να φτάσει ταχύτητες 20 φορές την ταχύτητα του ήχου.
Χρησιμοποιεί μη γραμμικές τροχιές, καθιστώντας το σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί από σύγχρονα συστήματα άμυνας.