Α. Μαυρογιάννης: Εμείς τολμούμε να πούμε ποια λύση του Κυπριακού θέλουμε

48 χρόνια μετά και ακόμα οι πληγές δεν έκλεισαν. Ακόμα ανοίγουν τάφοι, ακόμα γίνονται εκταφές οστών. Ο εφιάλτης δεν τελείωσε. Το συρματόπλεγμα είναι εκεί, τόνισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στο Δάλι, με αφορμή τις μαύρες επετείους.

Κουβαλούμε μέχρι σήμερα, είπε, βαρύ το διπλό μας χρέος. «Να μιλήσουμε στη νέα γενιά για την αξία της δημοκρατίας, για τον βαρύ φόρο που πλήρωσε ο τόπος μας στο βωμό της υπεράσπισής της, για τις δραματικές συνέπειες της επιβουλής εναντίον της. Να θεμελιώσουμε στέρεα το υπέρτατο αυτό ιδανικό στην πράξη, με λίπασμα την ιστορική αλήθεια. Να γίνει βίωμα στις μικρές και μεγάλες αποφάσεις, στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Για να γίνει συνείδηση στην κοινωνία ολόκληρη πόσο ακριβά πληρώθηκαν τα μεγάλα λόγια, ο εθνικισμός, η μισαλλοδοξία και οι κούφιες ρητορείες. Να μιλήσουμε για την Ιστορία, για το παρελθόν, για να καταφέρουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για το μέλλον, το αύριο της επανενωμένης Κύπρου». Σημείωσε επίσης ότι «Μες τα κοιμητήρια είναι θαμμένη η σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου. Σε μια συγκυρία λοιπόν που οι κυβερνητικοί ταγοί δεν νιώθουν την ανάγκη να τιμήσουν όπως πρέπει αυτούς που έπεσαν για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία που δίνουν την εντύπωση ότι με το ζόρι παρίστανται στις εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος, σε μια συγκυρία που άλλοι προσπαθούν να πουν την Ιστορία αλλιώς, για να βολευτούν όλοι μέσα της, θύτες και θύματα, οφείλουμε να την βγάλουμε στο φως. Να μην αφήσουμε τη λήθη και τη σιωπή να απλώσουν πέπλα».

Υπάρχει ακόμη η ελπίδα της δικαίωσης, τόνισε τέλος ο Α. Μαυρογιάννης, γιατί την κρατούν ζωντανή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που υψώνουν ψηλά μαζί το ιδανικό της κοινής πατρίδας, την κυπριακή σημαία που μιλούν για όσα τους ενώνουν. Ο χρόνος τελειώνει. Ο τόπος μας δεν αντέχει άλλο. Ο λαός μας δεν αντέχει άλλες κάλπικες υποσχέσεις, δεν αντέχει άλλο να βλέπει να θυσιάζεται το συμφέρον της πατρίδας στο συμφέρον των παραταξιακών σκοπιμοτήτων ή των προσωπικών φιλοδοξιών, κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης.

πηγή: dialogos.com.cy

 

Print Friendly, PDF & Email