20 χώρες εμφανίζουν ελλείψεις στην παροχή οξυγόνου σε ασθενείς με Covid-19

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι που κατοικούν σε χώρες χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων χρειάζονται επί του παρόντος 1,1 εκατομμύρια φιάλες οξυγόνου την ημέρα.

Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ασθενείς με COVID-19 σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα εκτιμάται ότι χρειάζονται οξυγόνο κάθε μέρα.

Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι απαιτείται άμεση χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. δολ. για την κάλυψη της επείγουσας αυτής ανάγκης σε έως και 20 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα (LMIC). Η Unitaid και η Wellcome θα συνεισφέρουν άμεσα έως και 20 εκατ. δολ. συνολικά για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.

Από την έναρξη της πανδημίας, η προσιτή και βιώσιμη πρόσβαση στο οξυγόνο αποτελεί μια αυξανόμενη πρόκληση σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Το οξυγόνο είναι ένα απαραίτητο φάρμακο, και παρά το ότι είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία των νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19, η πρόσβαση στις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι περιορισμένη λόγω κόστους, υποδομών και υλικοτεχνικών εμποδίων. Οι εγκαταστάσεις υγείας συχνά δεν έχουν πρόσβαση στο οξυγόνο που χρειάζονται, με αποτέλεσμα τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της παροχής οξυγόνου – παράλληλα με θεραπευτικά προϊόντα όπως η δεξαμεθαζόνη – για τη θεραπεία της COVID-19, ο πυλώνας της οργάνωσης Access to COVID Tools Accelerator Therapeutics (υπό την ηγεσία των Unitaid και Wellcome), αναλαμβάνει νέο ρόλο για το συντονισμό της αυξημένης παροχής οξυγόνου ενώ, σε συνεργασία με μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία του ΠΟΥ, προχώρησε και στη σύσταση της ειδικής ομάδας COVID-19 Oxygen Emergency.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι που κατοικούν σε χώρες χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων χρειάζονται επί του παρόντος 1,1 εκατομμύρια φιάλες οξυγόνου την ημέρα, ενώ ήδη 25 χώρες αναφέρουν αύξηση της ζήτησης για οξυγόνο. Η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στην Αφρική. Αυτή η προμήθεια περιορίστηκε πριν από το COVID-19 και επιδεινώθηκε από την πανδημία.

Οι επείγουσες, βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις για τους επόμενους 12 μήνες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,6 δισ. δολ.

Ο Δρ Μάικ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, δήλωσε: ‘’Το οξυγόνο σώζει ζωές και είναι επιτακτική ανάγκη να κινηθούμε γρηγορότερα προσφέροντας στον ασθενή λύσεις που βελτιώνουν τα κλινικά αποτελέσματα. Ο ΠΟΥ ήδη μέσω των συνεργασιών του έχει προμηθευτεί με βιοιατρικό εξοπλισμό αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων για τις χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. ”

Ο Paul Schreier, Διευθύνων Σύμβουλος της Wellcome, δήλωσε: «Έχουμε σημειώσει σημαντικές προόδους στην παροχή κλινικής φροντίδας και θεραπείας διάσωσης σε ασθενείς με COVID-19 τον τελευταίο χρόνο. Ο αντίκτυπος του συνδυασμού οξυγόνου και δεξαμεθαζόνης στη θεραπεία ασθενών που νοσούν σοβαρά ήταν ιδιαίτερα απίστευτος. Όμως η παγκόσμια πρόσβαση στις προόδους παραμένει άνιση. Πρέπει να αυξήσουμε επειγόντως την πρόσβαση στο ιατρικό οξυγόνο για να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς επωφελούνται ανεξάρτητα από το που ζουν και την ικανότητα πληρωμής. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι η πιο γρήγορη – και μόνη – έξοδος από αυτήν την πανδημία. Είναι επιστημονική, οικονομική και ηθική επιταγή ότι όλα τα εργαλεία διατίθενται παγκοσμίως. ”

Η Henrietta Fore, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, δήλωσε: «H παροχή οξυγόνου βρίσκεται σε έλλειψη για πάρα πολλούς σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία COVID-19 έχει αντιμετωπίσει έως τώρα αυτήν την οξεία έλλειψη αλλά και την έχει καταστήσει επείγουσα κατάσταση, προκειμένου να βρει λύση. Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος θα βοηθήσει στη θεραπεία των ασθενών με COVID-19 αλλά μακροπρόθεσμα και σε άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα νεογέννητα που γεννιούνται πρόωρα και χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν. “

Print Friendly, PDF & Email