Τραγωδία στη Λιβύη: Μήνυση «βόμβα» για κακούργημα από επιζήσαντες κατά υπευθύνων του ΓΕΕΘΑ
Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση
Στον εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών κατατέθηκαν πριν από λίγο οι πρώτες μηνύσεις επιζησάντων στην αποστολή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ στη Λιβύη, στις 17 Σεπτεμβρίου, με τις οποίες ζητείται η ποινική δίωξη όλων των υπευθύνων που έστειλαν 19 άτομα σε «αποστολή θανάτου», από τα οποία τα πέντε βρήκαν τραγικό θάνατο, για ένα κακούργημα και τέσσερα πλημμελήματα.
Ο δικηγόρος που κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά, Κωνσταντίνος Μορτόπουλος βρέθηκε στις 11 το πρωί στο κτίριο του Στρατοδικείου Αθηνών και κατέθεσε την έγκληση στην Εισαγγελία, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι η ίδια που έβαλε στο αρχείο την υπόθεση του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι το 2014, για το οποίο η Ελλάδα καταδικάστηκε εν τέλει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λίγα χρόνια αργότερα.
Προ των ευθυνών του ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος
Μέσω της έγκλησης οι μηνυτές ζητούν την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου για κακουργηματική έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπων που οδηγήθηκαν σε θάνατο και υπέστησαν βαριά σωματική βλάβη. Ειδικότερα, ζητούν την ποινική δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και για τέσσερα ακόμη πλημμελήματα. Αυτά είναι η παράνομη απεικόνιση μεταφορών στρατού, η παράβαση καθήκοντος, η απιστία και η παράβαση απορρήτων.
Όπως αναφέρει αποκλειστικά στο Documentonews.gr ο δικηγόρος κ. Μορτόπουλος, οι μηνυτές θεωρούν πως «το σύνολο των ευθυνών υφίσταται μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι σήμερα φορούν στολή».
Η δημοσιογραφική έρευνα που έγινε μετά το συμβάν έχει αναδείξει τις ευθύνες για την υπόθεση του τροχαίου δυστυχήματος στη Λιβύη που στοίχισε τη ζωή σε τρία στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνολικά σε πέντε Έλληνες πολίτες και φέρνει υπόλογη τη φυσική ηγεσία του στρατεύματος και προσωπικά τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
Εύλογα ερωτήματα εγείρονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η «αποστολή θανάτου» όπως και γιατί δεν υπήρξαν θωρακισμένα οχήματα για τη μετακίνηση της αποστολής. Ακόμη, γιατί δεν ματαιώθηκε η αποστολή από το ΓΕΕΘΑ, όταν ενημερώθηκε από τη Λιβύη ότι λόγω προβλήματος στον αεροδιάδρομο της Αλ Μπάιντα η ελληνική αποστολή θα έπρεπε να προσγειωθεί 210 χλμ. μακριά, στη Βεγγάζη. Επιπροσθέτως, κενό υπάρχει σχετικά με τον τρόπο που επιλέχθηκαν τα μέλη της αποστολής αλλά και το γιατί ο κ. Φλώρος δημοσίευσε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε εν εξελίξει αποστολή. Τέλος, επιτακτική ανάγκη είναι να απαντηθεί το ερώτημα που θα αποσαφηνίσει τα αίτια του δυστυχήματος που έστειλε στο θάνατο 5 άτομα.
O δικηγόρος, Μορτόπουλος Κωνσταντίνος που εκπροσωπεί τέσσερα άτομα μιλά αποκλειστικά στο Documentonews.gr:
«Στην συγκεκριμένη αποστολή έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις στρατιωτικοί και δύο αδέλφια μεταφραστές.
Κατατέθηκε σήμερα, λόγω αποσβεστικής προθεσμίας υποβολής έγκλησης μία μήνυση αρχικώς κατά παντός υπευθύνου, αλλά πολύ σύντομα θα μπορέσει ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Αθηνών να διαπιστώσει τους υπευθύνους των πράξεων, τις οποίες αναφέρουμε στην έγκλησή μας, αρχικά για δύο από τα θύματα του τραγικού συμβάντος στη Λιβύη και θα ακολουθήσουν και άλλοι με την ιδιότητα του μηνυτού.
Θεωρούμε πως η ταυτόχρονη έρευνα που γίνεται από των ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών θα δημιουργήσουν δύο αλληλένδετες δικογραφίες οι οποίες θα βοηθήσουν τους πάντες να κατανοήσουν πως υφίστανται κακουργηματικές ευθύνες έναντι ορισμένων ανθρώπων.
Εμείς από την πλευρά μας και από την εμπειρία των 20 ετών στις ένοπλες δυνάμεις και την ειδίκευση της εταιρίας μας πάνω σε ζητήματα στρατιωτικών εγκλημάτων έχουμε απόλυτη πεποίθηση ότι το Στρατοδικείο Αθηνών είναι το Δικαστήριο στο οποίο τελικώς θα γίνει στο ακροατήριο. Γιατί αυτό; Διότι θεωρούμε ότι το σύνολο των ευθυνών υφίσταται μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι σήμερα αφορούν στολή. Ο κύριος Εισαγγελέας με τα στοιχεία που έχουμε δώσει θα μπορέσει να σχηματίσει πολύ καθαρή εικόνα στην οποία θα τον βοηθάμε και εμείς προοδευτικά με τα στοιχεία που αναφύονται.
Το μόνο που χρήζει να πούμε είναι πως στείλαμε 19 ανθρώπους με ένα ακατάλληλο μέσο, με συνοδεία ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν κανενός είδους στρατιωτική εκπαίδευση, σε έναν τόπο επικίνδυνο όπου λίγες μέρες πριν είχαν γίνει μεγάλες συμπλοκές στην Τρίπολη και 6 Οκτωβρίου γίνανε σημαντικές συμπλοκές στη Βεγγάζη. Με ακατάλληλους ανθρώπους για συνοδεία, με ακατάλληλους ανθρώπους να τους περιμένουν, χωρίς να έχουν καμία γνώση της αποστολής μέχρι που βρήκαν τραγικό θάνατο με φλόγες. Χωρίς κανενός είδους υποστήριξη, ούτε κουβέρτες φωτιάς ούτε πυροσβεστήρες, μέσα σε ένα κινεζικό όχημα το οποίο δεν πληρούσε κανενός είδους μέτρα προστασίας, πόσο μάλλον σε ένα περιβάλλον το οποίο βρίσκεται σε συνεχή κρίση και έχει βιώσει ήδη δύο εμφυλίους και η κατάσταση είναι τρομερά τεταμένη».