Το μέλλον της αριστεράς στην Ελλάδα
γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας, Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να υποσχεθεί την άμεση λύση όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων, θα δώσει ωστόσο άμεσα δείγματα γραφής μιας πολύ διαφορετικής πολιτικής, ανοίγοντας τους αντίστοιχους νέους δρόμους. Γνωρίζουμε πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να επιφέρει μείζονες αλλαγές χωρίς τη λαϊκή συνεργεία και το εγερτήριο λαϊκό φρόνημα, χωρίς τη στήριξη, αλλά και την αυτόνομη δράση, των εργαζόμενων τάξεων, των καταπιεσμένων κοινωνικών κατηγοριών και του λαού γενικότερα, χωρίς τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν παντού, ασκώντας δημιουργική πίεση ακόμη και στην ίδια. Από την άλλη μεριά, μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να αγνοήσει βολονταριστικά τους υπάρχοντες συσχετισμούς και τις δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να την υπονομεύσουν ώστε να την ανατρέψουν ούτε βέβαια μπορεί να παραδοθεί αμαχητί και καιροσκοπικά σε τέτοιους συσχετισμούς. Όσο ο στρατηγικός στόχος παραμένει σταθερός, συμμαχίες, μονιμότερες ή πιο προσωρινές, είναι αναγκαίες και διευρύνσεις απαραίτητες. Με επίγνωση των εκάστοτε πραγματικών δυνατοτήτων και των εκάστοτε πραγματικών συσχετισμών, αλλά κρατώντας πάντοτε σταθερό τον στρατηγικό στόχο και αποτιμώντας κάθε φορά τα πράγματα από τη σκοπιά του και υπό το πρίσμα του. Η προοπτική της Αριστεράς να αποτελέσει την πολιτική ηγεσία του τόπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της να οικοδομήσει πολιτικές συμμαχίες που θα αξιοποιούν ιδέες, ταλέντα, γνώσεις και προσφορά ανθρώπων από άλλους πολιτικούς χώρους, θα κριθεί από την ικανότητα της να οργανώνει κοινωνικές συμμαχίες, τη συμμαχία της μισθωτής εργασίας με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπιχειρηματίες, με τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τις καταπιεσμένες κοινωνικές κατηγορίες, τη νεολαία, τη τέχνη και τη διανόηση. Χωρίς αυτή τη συμμαχία, οι λαϊκές τάξεις δεν μπορούν να αναλάβουν το έργο της παραγωγικής, κοινωνικής πολιτιστικής και οικολογικής ανόρθωσης έπειτα από την καταστροφή που επέφερε και συνεχίζει να επιφέρει ο αχαλίνωτος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός.
Μια σπίθα της αντίστασης κρατήθηκε αναμμένη ενώ η ιστορία αρνιόταν να τελειώσει, ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός δημιούργησε ισχυρές κοινωνικές αντιστάσεις καθώς συσσώρευσε δεινά, ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων δημιουργώντας κρίσεις και εξαπολύοντας τοπικούς πολέμους, προκαλούσε τη γέννηση ισχυρών κινημάτων υπέρ της ειρήνης.
Μια νέα δυναμική άρχισε να συνενώνει με τρόπους ανέκδοτους πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, πολλούς και διαφορετικούς κοινωνικούς φορείς αγωνιστές, καλλιτέχνες και διανοούμενους, γυναίκες και άντρες, λίγο πολύ σε όλες τις χώρες του κόσμου. Τα συνθήματα «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη» και «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» αντήχησαν σε παγκόσμια κλίμακα, συνεγείροντας τους νέους ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της αριστεράς.
Ο «άλλος κόσμος» που «είναι εφικτός» είναι ο «κόσμος» του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Είναι ο κόσμος όπου όντως ο άνθρωπος και οι ανάγκες του είναι πάνω από τα κέρδη, γιατί το κέρδος έχει πάψει να αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομίας.
Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, το κεφάλαιο και οι πολιτικοί ντόπιοι εκφραστές του επιστράτευσαν και επιστρατεύουν όχι μόνο τα προγράμματα λιτότητας, την εκτίναξη της ανεργίας, την εμπορευματοποίηση κάθε δημοσίου αγαθού και την εκποίηση του σε τιμές ευκαιρίας, αλλά και δημοσιογραφικούς (δυστυχώς) για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη ώστε να δεχθεί όλα τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα.