Τα δεινά της ανθρωπότητας αγγίζουν τις καρδιές μας

Πιστεύω στο καλό στους ανθρώπους… Η υπακοή που μαθαίνουμε στην παιδική ηλικία μας κάνει επίσης θύτη…

Οι παρακάτω δηλώσεις λίγο πριν τα Χριστιανικά Χριστούγεννα και στην αλλαγή του έτους 2023 / 2024 είναι η ακλόνητη πίστη μου στο καλό στους ανθρώπους.
Παρά τις καθημερινές ιστορίες τρόμου, ο άνθρωπος δεν είναι ένα ρομπότ που σκοτώνει αδιακρίτως. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην κοινωνική τους φύση. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, επειδή μια μηχανή που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τη μάθησή της δεν είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει αποφάσεις όπως θα τις είχαμε πάρει ή όπως θα ήταν αποδεκτές από εμάς. Τα στελέχη πληροφορικής με επιρροή όπως ο Έλον Μασκ τάσσονται επίσης υπέρ του περιορισμού της τεχνητής νοημοσύνης επειδή είναι «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα» (1).
Τα δεινά των ανθρώπων αγγίζουν κάθε καρδιά, ακόμα κι αν κάποιος τυφλώνεται ή εκνευρίζεται από προσωπικές ή συλλογικές προκαταλήψεις και χρειάζεται επειγόντως να διαφωτιστεί.
Δυστυχώς, έχουμε ήδη μάθει να υπακούμε από τους πατέρες και τις μητέρες μας και στο σχολείο και να κουβαλάμε μαζί μας το πρόβλημα της υπακοής στην ενηλικίωση. Η συμπεριφορά των Γερμανών στα χρόνια του Χίτλερ είναι ένα εύγλωττο παράδειγμα.
Δεν είμαστε επίσης δολοφόνοι και εγκληματίες αν ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος και το έγκλημα είναι η καθημερινότητα; Άλλωστε, ο κόσμος είναι έτσι όπως τον έχουμε στήσει ή –σε σχέση με τις υπάρχουσες συνθήκες– τον ​​ανεχτήκαμε. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την ευθύνη. Είμαστε πάντα συνένοχοι, ακόμα κι όταν είμαστε θύματα.
Από τα ερευνητικά αποτελέσματα της σύγχρονης ψυχολογίας, γνωρίζουμε ότι ο χαρακτήρας ενός ατόμου είναι το δημιουργικό προϊόν του παιδιού, το οποίο αναπτύχθηκε στην αντιμετώπιση των συνθηκών της πρώιμης παιδικής ηλικίας – ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών επιρροών γονέων και δασκάλων. Αυτό όμως δεν το αντιλαμβανόμαστε.
Εφόσον ένας ειρηνικός κόσμος δεν δημιουργείται από μόνος του, αλλά μόνο μέσω ανθρώπινων αποφάσεων, πρέπει να συγκεντρώσουμε το θάρρος να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας λογική (Καντ), γιατί σύμφωνα με τα ευρήματα των ανθρωπιστικών επιστημών, οι άνθρωποι έχουν φυσικά υγιές μυαλό και φυσικό κρίση.

Τα δεινά της ανθρωπότητας αγγίζουν όλες τις καρδιές μας
Ως έμπειρος ψυχολόγος και πρώην ψυχοθεραπευτής, κανείς δεν μπορεί να μου πει σοβαρά ότι οι ατελείωτοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, με τα χιλιάδες αθώα νεκρά και τραυματισμένα παιδιά και γυναίκες, δεν αγγίζουν την καρδιά κάθε ανθρώπου. Αυτό θα συνέβαινε μόνο εάν αυτοί οι άνθρωποι είχαν τυφλωθεί πλήρως από προσωπικές ή συλλογικές προκαταλήψεις. Επομένως, η διαφώτισή του θα ήταν τεράστιας σημασίας.
Πολλοί σύγχρονοι αναφέρουν ότι δεν έβλεπαν ούτε άκουγαν ειδήσεις για πολύ καιρό γιατί δεν άντεχαν άλλο την απερίγραπτη δυστυχία του κόσμου.
Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα του γεγονότος ότι η ανθρώπινη φύση είναι κοινωνική και ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς πολέμους.

Μάθαμε να υπακούμε ως παιδιά
Οι καθημερινές αναφορές για την κατάσταση του κόσμου, που έχει ξεφύγει από τις ράγες, με κάνουν όλο και πιο συνειδητοποιημένο για το μοιραίο πρόβλημα που εξακολουθούμε να κουβαλάμε μαζί μας ως ενήλικες.
Από νωρίς μάθαμε να υπακούμε στις οικογένειές μας και στο σχολείο. Είτε ήταν ο αυστηρός πατέρας ή ο δάσκαλος είτε η κακομαθημένη μητέρα, ως παιδιά δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να υπακούσουμε.
Ενώ στην παιδική ηλικία έπρεπε να υπακούουμε σε αυτούς που μας μεγάλωσαν, στη μετέπειτα ζωή είναι οι λεγόμενες αρχές, όπως οι πολιτικοί και οι πολιτικοί τους, τους οποίους αισθανόμαστε ότι πρέπει να υπακούμε. Όταν τηλεφωνούν, οι άνδρες εγκαταλείπουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους και πηγαίνουν στον πόλεμο. Τι σημαντικό λάθος!
Ο γερμανικός πληθυσμός υπό τον «Φύρερ» Αδόλφο Χίτλερ πρέπει να είναι ένα προειδοποιητικό παράδειγμα.
Οι «άνθρωποι των ποιητών και των στοχαστών» –όλοι ανεξαιρέτως– τον ​​επευφημούσαν. Οι εργάτες, οι μελετητές, οι φιλόσοφοι, οι ψυχολόγοι – όλοι μαζί με τον Χίτλερ επέτρεψαν να οδηγηθούν στον θάνατο. Και ο πάστορας και η εκκλησία ευλόγησαν τα πολεμικά όπλα που σκότωσαν τους άλλους από την άλλη πλευρά των συνόρων, επίσης χριστιανούς. Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και δεκάδες άλλοι πόλεμοι: δολοφονίες και ανθρωποκτονίες ξανά και ξανά για το τίποτα.

Απόκτηση Γνώσης για την Ανθρώπινη Φύση
Όταν γνωρίζουμε ανθρώπους –τους εαυτούς μας και τους άλλους– μαθαίνουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους σωστά. μαθαίνουμε να αξιολογούμε σωστά τις στάσεις και τις απόψεις μας και των άλλων.
Τότε ξέρουμε αν μόνο οι άλλοι είναι αυτοί που υποκινούν και διεξάγουν πολέμους – ή αν οι ίδιοι είμαστε και θύτες.
Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε αυτό το πρόβλημα επειδή ενεργούμε από το υποσυνείδητό μας – μια βασική ανακάλυψη του Sigmund Freud.
Έχετε το θάρρος να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κρίση!
Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές επιστήμες της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας, οι άνθρωποι έχουν φυσικά ένα υγιές μυαλό και μια φυσική ικανότητα για κρίση. Αυτή η κοινή λογική λειτουργεί εμπειρικά, δηλαδή κάνει συγκεκριμένες κρίσεις με βάση την καθημερινή εμπειρία και την παρατήρηση. Οι ώριμοι πολίτες συμμερίζονται αυτές τις κρίσεις. Είναι επίσης περισσότερο προσανατολισμένο στην πρακτική εφαρμογή παρά στην αφηρημένη θεωρία. Η κοινή λογική λαμβάνει επίσης υπόψη τις κρίσεις όλων των άλλων ανθρώπων και επομένως είναι επωφελής για την κοινότητα.

Ο φιλόσοφος του Διαφωτισμού Immanuel Kant (1724-1804) κατηγοριοποίησε την κοινή λογική ως πιο χρήσιμη στην καθημερινή ζωή από την επιστημονική γνώση. Έθεσε τρεις αρχές για την επιτυχή χρήση της κοινής λογικής:
1. «Σκέψου μόνος σου»
2. «Σκέψου στη θέση όλων των άλλων»
3. «Να σκέφτεσαι πάντα μαζί με τον εαυτό σου» (2).

Ο Δρ Rudolf Lothar Hänsel είναι πρύτανης σχολείου, εκπαιδευτικός και ειδικευμένος ψυχολόγος. Μετά τις πανεπιστημιακές του σπουδές έγινε ακαδημαϊκός δάσκαλος στην εκπαίδευση ενηλίκων. Ως συνταξιούχος εργάστηκε ως ψυχοθεραπευτής στο δικό του ιατρείο. Στα βιβλία και τα εξειδικευμένα άρθρα του, ζητά μια συνειδητή ηθική και ηθική εκπαίδευση των αξιών καθώς και μια εκπαίδευση για το δημόσιο πνεύμα και την ειρήνη.