Τα 8 τρικ φοροαποφυγής των πλουσίων
Οι πλουσιότεροι εκ των φορολογουμένων έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά εργαλείων που τους επιτρέπει να πληρώνουν λιγότερο φόρο στο κράτος
Λένε πως «τα λεφτά πάνε στα λεφτά» – και όχι τυχαία: Μεταξύ άλλων, οι πλουσιότεροι εκ των Αμερικανών φορολογουμένων έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά εργαλείων που τους επιτρέπει να πληρώνουν λιγότερα στο κράτος.
Ορισμένες πρακτικές, όπως η αξιοποίηση δωρεών σε φιλανθρωπικά ιδρύματα μέσω καταπιστευμάτων μπορεί να μοιάζουν παράδοξες, είναι όμως – στις ΗΠΑ τουλάχιστον – απολύτως νόμιμες.
Τεχνικές νόμιμης φοροαποφυγής
Το Business Insider συγκέντρωσε και παρουσιάζει ορισμένες από τις μεθόδους που έχουν στη διάθεσή τους οι πλούσιοι στις ΗΠΑ για να μειώσουν τα ποσά με τα οποία καλούνται να συνεισφέρουν στα κρατικά έσοδα.
Οι περικοπές Τραμπ
Όπως αναφέρει το διεθνής οικονομικός ιστότοπος, σειρά φορολογικών περικοπών που θεσπίστηκαν επί προεδρίας Τραμπ επιτρέπουν στους Αμερικανούς να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 13 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς να καταβάλουν ομοσπονδιακό φόρο ακίνητης περιουσίας. Οι φοροαπαλλαγές είναι τόσο εκτεταμένες που μόλις το 0,2% των φορολογουμένων θεωρείται ότι πρέπει να ανησυχεί για αυτόν τον φόρο.
Για παράδειγμα, οι φορολογούμενοι μπορούν να βάλουν σπίτια και εξοχικές κατοικίες σε καταπιστεύματα που διαρκούν δεκαετίες, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε αύξηση της αξίας του ακινήτου δεν υπολογίζεται στη φορολογητέα περιουσία τους. Η ασφάλιση ζωής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε φόρους, εάν το σχετικό πακέτο αποκτηθεί από μεσάζοντες στα νησιά Κέιμαν και τις Βερμούδες.
Επί του παρόντος και μέχρι να λήξουν οι φοροαπαλλαγές που θέσπισε η κυβέρνηση Τραμπ, οι ιδιώτες και τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να δωρίσουν ή να κληροδοτήσουν 12,92 εκατομμύρια δολάρια και 25,84 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, πριν αρχίσει να ισχύει ο ομοσπονδιακός φόρος ακίνητης περιουσίας 40%.
Χρήση καταπιστευμάτων για μεταβίβαση σπιτιών και εξοχικών κατοικιών
Τα λεγόμενα Qualified personal residence trusts, πιο γνωστά ως «QPRTs», παγώνουν την αξία ενός ακινήτου για φορολογικούς σκοπούς. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τοποθετεί την κύρια κατοικία ή την εξοχική κατοικία στο καταπίστευμα και διατηρεί την κυριότητα για όσα χρόνια επιλέξει. Όταν το καταπίστευμα λήξει, το ακίνητο μεταφέρεται εκτός της φορολογητέας περιουσίας. Η περιουσία πρέπει να καταβάλει φόρο δωρεάς μόνο για την αξία του ακινήτου κατά τη σύσταση του καταπιστεύματος, ακόμη και αν το σπίτι έχει ανατιμηθεί κατά εκατομμύρια σε αξία.
Δολάρια
Τα QPRTs έχουν γίνει πιο δημοφιλή το τελευταίο έτος, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων παρέχουν ένα ακόμη φορολογικό όφελος.
Μεταβίβαση πλούτου στις μελλοντικές γενιές με καταπιστεύματα που διαρκούν έως και 1.000 χρόνια
Από την οικογένεια Wrigley που βρίσκεται πίσω από την ομώνυμη μάρκα τσίχλας μέχρι τη μητέρα του Jeff Bezos, ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής χρησιμοποιούν καταπιστεύματα που διατηρούνται από γενιά σε γενιά για να αποφύγουν την καταβολή φόρων μεταβίβασης πλούτου.
Αυτά τα λεγόμενα καταπιστεύματα δυναστείας επιτρέπουν στους φορολογούμενους να μεταβιβάσουν πλούτο σε γενιές που δεν έχουν καν γεννηθεί ακόμη, ο οποίος θα υπόκειται μόνο μια φορά σε φόρο 40%. Πολλές πολιτείες έχουν χαλαρώσει τα όρια των καταπιστευμάτων για να κερδίσουν τις επιχειρήσεις των πλουσίων, με τη Φλόριντα και το Γουαϊόμινγκ να επιτρέπουν στα Εεν λόγω καταπιστεύματα να διαρκούν έως και 1.000 χρόνια, καλύπτοντας περίπου 40 γενιές!
Οι κληρονόμοι δεν κατέχουν τα περιουσιακά στοιχεία του καταπιστεύματος, αλλά έχουν ισόβια δικαιώματα στο εισόδημα και την ακίνητη περιουσία. Αυτά τα καταπιστεύματα προστατεύουν ακόμη τα περιουσιακά στοιχεία από μελλοντικούς πιστωτές και τα θωρακίζουν σε περίπτωση διαζυγίου.
Πώς λειτουργούν τα καταπιστεύματα
Τα καταπιστεύματα αυτά λειτουργούν με τους εξής τρόπους:
Δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα μέσω καταπιστευμάτων
Τα φιλανθρωπικά καταπιστεύματα (CRTs) επιτρέπουν στους εύπορους Αμερικανούς να έχουν «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».
Για τους εύπορους, οι φιλανθρωπικές δωρεές εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους. Οι δε πάμπλουτοι μπορούν να μετατρέψουν τη φιλανθρωπία τους σε εγγυημένο εισόδημα για όλη τους τη ζωή.
Οι φορολογούμενοι τοποθετούν περιουσιακά στοιχεία στο καταπίστευμα, εισπράττουν ετήσιες πληρωμές για όσο διάστημα ζουν και λαμβάνουν μερική φοροαπαλλαγή. Μόνο το 10% του ποσού που παραμένει στο CRT πρέπει να πηγαίνει σε ένα καθορισμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα για να περάσει την εξέταση από την Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (IRS).
Αυτά τα καταπιστεύματα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων, από σκάφη αναψυχής έως στενά ελεγχόμενες επιχειρήσεις.
Λήψη δανείων για την πληρωμή των φόρων κληρονομιάς
Σε αντίθεση με τα QPRTs και τα CRTs, αυτή η τεχνική ελέγχεται ιδιαίτερα από την IRS και συνοδεύεται από πολλά εμπόδια.
Οι οικογένειες που είναι πλούσιες σε περιουσιακά στοιχεία αλλά φτωχές σε μετρητά και αντιμετωπίζουν υψηλό λογαριασμό φόρου κληρονομιάς μπορούν είτε να σπεύσουν να πουλήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είτε να λάβουν δάνειο.
Εάν τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν τουλάχιστον το 35% της αξίας της κληρονομιάς, οι οικογένειες μπορούν να αναβάλουν τον φόρο κληρονομιάς για 14 χρόνια, πληρώνοντας σε δόσεις με τόκους και παίρνοντας ουσιαστικά δάνειο από την κυβέρνηση.
Αγορά ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής σε υπεράκτιες χώρες
Η ασφάλιση ζωής ιδιωτικής τοποθέτησης, ή PPLI, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, από μετοχές έως σκάφη αναψυχής, στους κληρονόμους χωρίς να επιβαρυνθούν με φόρο κληρονομιάς.
Εν ολίγοις, ένας δικηγόρος δημιουργεί ένα καταπίστευμα για έναν πλούσιο πελάτη. Το καταπίστευμα έχει στην ιδιοκτησία του το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής που δημιουργείται σε υπεράκτια περιοχή. Τα περιουσιακά στοιχεία στο καταπίστευμα αντιμετωπίζονται ως ασφάλιστρα και, εάν είναι σωστά δομημένα, το όφελος και τα περιουσιακά στοιχεία του συμβολαίου κληροδοτούνται χωρίς φόρο κληρονομιάς.
Αυτή η τακτική πάντως προσφέρεται μόνο για τους εξαιρετικά πλούσιους, καθώς συχνά απαιτεί 5 εκατομμύρια δολάρια σε προκαταβολικά ασφάλιστρα καθώς και μια μικρή στρατιά επαγγελματιών για τη δημιουργία και τη διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων εμπιστευμάτων και κληρονομιών, διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, θεματοφυλάκων και φορολογικών συμβούλων.
Μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης της αγοράς
Όταν η αγορά βρίσκεται σε καθοδική πορεία, προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία για τους ιδιώτες που κατέχουν υψηλό πλούτο. Είναι η βέλτιστη στιγμή για τη δημιουργία νέων καταπιστευμάτων, στα οποία μπορούν να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία εξασφαλίζοντας χαμηλότερη φορολογία.
Όπως σημειώνει το Business Insider, τα επί μακρόν αγαπημένα grantor-retained annuity trusts (GRATs) μπορούν να προσδώσουν μεγάλη εξοικονόμηση φόρων κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Αυτά τα καταπιστεύματα καταβάλλουν μια σταθερή πρόσοδο για όσο χρόνο υφίστανται (συνήθως δύο έτη), και οποιαδήποτε αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων δεν υπόκειται σε φόρο κληρονομιάς.
Αποθήκευση περιουσιακών στοιχείων σε καταπιστεύματα για σύζυγο
Οι πλούσιοι μπορούν να εξοικονομήσουν φόρους βάζοντας τα πλούτη τους σε καταπιστεύματα πριν λήξουν οι φορολογικές περικοπές του Τραμπ, αλλά ορισμένοι δεν αισθάνονται ακόμη έτοιμοι να δώσουν τις περιουσίες τους στα παιδιά τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας ένα καταπίστευμα συζυγικής διάρκειας ζωής, γνωστό και ως «SLAT», οι παντρεμένοι φορολογούμενοι μπορούν να κρύψουν τις περιουσίες τους σε καταπιστεύματα που καταβάλλουν διανομές στους συζύγους τους αντί να δώσουν περιουσιακά στοιχεία στα παιδιά τους. Ο δικαιούχος σύζυγος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ταμειακή ροή για να χρηματοδοτήσει τον τρόπο ζωής του ζευγαριού. Μετά τον θάνατο αυτού του συζύγου, το καταπίστευμα περνά σε νέους δικαιούχους, συνήθως τα παιδιά του ζευγαριού.
«Η εξοικονόμηση φόρων αξίζει το ρίσκο»
Αν βεβαίως στο ενδιάμεσο προκύψει ένα διαζύγιο, θα έχει ως αποτέλεσμα το άτομο που μετέφερε περιουσιακά στοιχεία στο καταπίστευμα, να τα χάσει για πάντα. Όμως, όπως σημειώνει το Business Insider, για τους βαθύπλουτους Αμερικανούς η εξοικονόμηση φόρων αξίζει το ρίσκο.
Χρήση καταπιστευμάτων που πληρώνουν μετρητά στους συζύγους αλλά διατηρούν τα περιουσιακά στοιχεία για τα παιδιά
Όταν οι πλούσιοι ξαναπαντρεύονται, συχνά πρέπει να εξισορροπήσουν τις ανάγκες του/της νέου/νέας τους συζύγου και των παιδιών τους από προηγούμενο γάμο. Τα καταπιστεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φροντίδα των συζύγων, αλλά τα ενήλικα παιδιά θέλουν το δικό τους κομμάτι από την πίτα.
Υπάρχει τρόπος να γίνουν όλοι ευτυχισμένοι. Με ένα qualified terminable interest property trust, γνωστό και ως «QTIP», οι έγγαμοι φορολογούμενοι μπορούν να τοποθετήσουν τις περιουσίες τους σε καταπιστεύματα που καταβάλλουν διανομές όπως μερίσματα μετοχών στους/στις συζύγους τους. Τα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα, ωστόσο, παραμένουν ανέγγιχτα, και όταν ο δικαιούχος σύζυγος πεθάνει, τα πάντα στο καταπίστευμα μεταβιβάζονται στους νέους δικαιούχους, οι οποίοι είναι συνήθως τα ενήλικα παιδιά του συζύγου που χρηματοδοτεί το καταπίστευμα.
Το κύριο πλεονέκτημα των QTIPs είναι η ψυχική ηρεμία. Εάν ο δικαιούχος σύζυγος ξαναπαντρευτεί, εξακολουθεί να λαμβάνει τα μετρητά, αλλά δεν μπορεί να δωρίσει τα περιουσιακά στοιχεία στο/στη νέο/νέα του σύντροφο.
Πηγή: ot.gr