Συνέντευξη – ΓΓ ΑΚΕΛ: Εξαιρετικά σηµαντικό η Αριστερά να βγει ενισχυµένη στις 9 του Ιούνη
Το ΑΚΕΛ καταθέτει ενώπιον της κοινωνίας θέσεις και προτάσεις τόσο για τα ευρωπαϊκά θέµατα όσο και για τα θέµατα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διεκδικεί στήριξη έτσι ώστε να µπορέσει ενισχυµένο να συνεχίσει να υπερασπίζεται τους εργαζoµένους, τον κυπριακό λαό, την Κύπρο, τονίζει στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
Επιπλέον, προσθέτει, ο τόπος χρειάζεται µια ισχυρή, σοβαρή και στιβαρή αντιπολίτευση που να µπορεί να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη που πελαγοδροµεί και δεν µπορεί να δώσει λύσεις στα µικρά και µεγάλα προβλήµατα του τόπου. Απαντά, επίσης, στις κατηγορίες του ∆ΗΣΥ για συµπόρευση του ΑΚΕΛ µε το ΕΛΑΜ, για την άνοδο της ακροδεξιάς και την ακρίβεια.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ
Οι πολυεκλογές της ερχόµενης Κυριακής έχουν ποικίλο χαρακτήρα. Ποια σηµασία έχουν για το ΑΚΕΛ αυτές οι εκλογές;
Είναι εξαιρετικά σηµαντικό η Αριστερά να βγει ενισχυµένη από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου και να στείλουµε στην Ευρώπη ανθρώπους που να διεκδικούν για την Κύπρο και την Ευρώπη, για την κοινωνία, τους εργαζοµένους, τους µικροµεσαίους, τη νέα γενιά. Εξίσου σηµαντικό είναι να αναδειχτούν και στις Τοπικές Αρχές άνθρωποι µε όραµα και πρόγραµµα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καινοτόµες ιδέες και πρακτικές σε σηµαντικά πεδία, όπως η κοινωνική πολιτική ή οι πολιτικές στέγασης.
Το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Κοινωνική Συµµαχία καταθέτει ενώπιον της κοινωνίας θέσεις και προτάσεις και για τα ευρωπαϊκά θέµατα και για τα θέµατα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διεκδικεί στήριξη έτσι ώστε να µπορέσει ενισχυµένο να συνεχίσει να υπερασπίζεται τους εργαζοµένους, τον κυπριακό λαό, την Κύπρο. Επιπλέον, ο τόπος χρειάζεται µια ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση που να µπορεί να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη που πελαγοδροµεί και δεν µπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήµατα του τόπου.
Οι στόχοι του κόµµατος σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές ποιοι είναι;
Στόχος µας είναι η διατήρηση των δύο εδρών, κάτι που συνεπάγεται και αύξηση της εκλογικής δύναµης του ΑΚΕΛ σε σχέση µε τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Είµαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουµε το στόχο µας και αυτή µας η αισιοδοξία δεν είναι αυθαίρετη. Προκύπτει από τα µηνύµατα που λαµβάνουµε στην καθηµερινή επαφή µας µε τον κόσµο. Στις µέρες που αποµένουν συνεχίζουµε τη σκληρή δουλειά µε αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ότι ναι, µπορούµε να κάνουµε τη διαφορά.
Πανευρωπαϊκά ένα από τα διακυβεύµατα είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, φαινόµενο που παρατηρείται και στην Κύπρο. Πώς µπορεί να αναχαιτιστεί αυτή η άνοδος;
Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι όντως ένα φαινόµενο που παρατηρείται στην Ευρώπη και έχει την εξήγησή του στην αµφισβήτηση του παραδοσιακού πολιτικού συστήµατος που ενισχύθηκε µετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις σε οικονοµικό και κοινωνικό επίπεδο που είχαµε τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην ανοχή και συχνά τη στήριξη που δίνει η δεξιά στην ακροδεξιά. Κι αυτό γιατί τη θεωρεί δεκανίκι και εφεδρεία απέναντι στις δυνάµεις της Αριστεράς και στην προσπάθειά της να επιβάλει αντιλαϊκές πολιτικές.
∆είτε για παράδειγµα, µε ποιων τις ψήφους στην Κύπρο περνούσε η δεξιά τους αντιλαϊκούς προϋπολογισµούς της; Με ποιους ψήφισε ο ∆ΗΣΥ το κλείσιµο του Συνεργατισµού; Ποιοι στήριξαν την πρόεδρο του ∆ΗΣΥ στην προεδρία της Βουλής; Ποιοι εξέλεξαν τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Χριστοδουλίδη; Το ΕΛΑΜ. Την ακροδεξιά µπορούµε να την αντιµετωπίσουµε αποµονώνοντάς την πολιτικά. Όσο υπάρχουν δυνάµεις που της κλείνουν το µάτι, την ανέχονται ή συνεργάζονται µαζί της αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην απέναντι όχθη.
Ουδέποτε µπήκαµε σε λογικές συναλλαγής µε την ακροδεξιά. Είµαστε και θα παραµείνουµε απέναντι από την ακροδεξιά και το φασισµό, ενώνοντας δυνάµεις µέσα στο πλαίσιο µιας πλατιάς κοινωνικής συµµαχίας, σχηµατίζοντας ένα ισχυρό αντίπαλο δέος απέναντί τους.
Ο ∆ΗΣΥ κατηγορεί το ΑΚΕΛ, βάζοντάς το στην ίδια γραµµή µε το ΕΛΑΜ, ως ευρωσκεπτικιστικό κόµµα. Ποια είναι η Ευρώπη που θέλετε;
Η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία στηρίζει µε όλες της τις δυνάµεις η ηγεσία του ∆ΗΣΥ για την προεδρία της Κοµισιόν, δεν χάνει ευκαιρία να µας τονίζει ότι είναι έτοιµη να συνεργαστεί µε την ακροδεξιά αν την ψηφίσουν για να επανεκλεγεί. Ποιοι λοιπόν βρίσκονται στην ίδια γραµµή για να επικρατήσουν οι δυνάµεις της συντήρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η δεξιά και η ακροδεξιά.
Ο ∆ΗΣΥ έστησε τώρα καβγά µε το ΕΛΑΜ πάνω από τη δεξαµενή των ψηφοφόρων της δεξιάς, γιατί εντοπίζει διαρροές προς την ακροδεξιά. Η ταύτιση ∆ΗΣΥ και ΕΛΑΜ σε διάφορες περιπτώσεις έκανε τα όρια µεταξύ τους τόσο δυσδιάκριτα που έγινε πολύ εύκολο για πρώτα στελέχη του ∆ΗΣΥ να µεταπηδούν µέσα σ’ ένα βράδυ στο ΕΛΑΜ. Ο καβγάς σήµερα γίνεται για τις ψήφους, όχι για πολιτικές θέσεις. Και επειδή ο ∆ΗΣΥ έχει δυσκολία να αναδείξει πολιτικές διαφορές µε το ΕΛΑΜ καταφεύγει στην αντι-ακελική υστερία και τα ανιστόρητα αφηγήµατα περί δύο άκρων. Όσο για τα περί «ευρωσκεπτικισµού» του ΑΚΕΛ, καλό είναι ο ∆ΗΣΥ να µας εξηγήσει τι εννοεί;
Είναι ευρωσκεπτικισµός να υπάρχει αντίθετη άποψη, να υπάρχει κριτική; Όταν, για παράδειγµα, η πρόεδρος του ∆ΗΣΥ επικρίνει την Ε.Ε. για δύο µέτρα και δύο σταθµά στο θέµα των κυρώσεων, δεν είναι ευρωσκεπτικισµός, αλλά αν το κάνει το ΑΚΕΛ είναι; Ή µήπως απλώς θέλουν να χειροκροτούµε όρθιοι ό,τι αποφασίζεται στις Βρυξέλλες; Για εµάς είναι αδιαπραγµάτευτη η συµµετοχή της Κύπρου στην ΕΕ. Την ίδια ώρα όµως, έχουµε συγκεκριµένη άποψη για το ποια Ευρώπη θέλουµε.
Θέλουµε µια Ευρώπη κοινωνικά δίκαιη, δηµοκρατική, ειρηνική και οικολογική. Θέλουµε ανθρώπους που να διεκδικούν και όχι απλά να χειροκροτούν. Θέλουµε ανθρώπους που να διεκδικούν για την Κύπρο και την Ευρώπη, για τα δικαιώµατα των εργαζοµένων, για την Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τη στέγαση, τα δικαιώµατα, την αξιοπρέπεια και το µέλλον των νέων ανθρώπων.
Σας κατηγορούν ότι στο Μεταναστευτικό είστε υπέρ των ανοικτών συνόρων…
Προκαλέσαµε άπειρες φορές όσους ισχυρίζονται ότι το ΑΚΕΛ είναι υπέρ των ανοικτών συνόρων να µας πουν πού το βρήκαν αυτό γραµµένο ή πού λέχθηκε; Ποτέ και πουθενά το ΑΚΕΛ δεν τοποθετήθηκε υπέρ των ανοικτών συνόρων. Εδώ και χρόνια, το ΑΚΕΛ θέτει δύο βασικές θέσεις για τη διαχείριση των µεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Πρώτον, τη διεκδίκηση εξαίρεσης της Κύπρου από τον Κανονισµό του ∆ουβλίνου που εγκλωβίζει πρόσφυγες και µετανάστες στην πρώτη χώρα άφιξης.
Αυτό γιατί η Κύπρος είναι µια χώρα µικρή, νησιωτική και ηµικατεχόµενη µε περιορισµένες δυνατότητες. ∆εύτερον, καλέσαµε τον Πρόεδρο και τις πολιτικές δυνάµεις να θέσουν επίσηµα και επιτακτικά το αίτηµα για επιµερισµό των προσφύγων από τη Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη σε όλα τα κράτη-µέλη της Ε.Ε. όπως έγινε και στην περίπτωση της Ουκρανίας. Αυτές είναι µόνο δύο από τις θέσεις που έχουµε διαµορφώσει για το Μεταναστευτικό.
Έχουµε διαµορφώσει και παρουσιάσει µια συνολική πολιτική που αφορά όλες τις πτυχές του ζητήµατος στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, των διεθνών και ευρωπαϊκών συµβάσεων. Ιδού η Ρόδος λοιπόν για όλους, αν θέλουν και αν τολµούν. Αλλά εδώ δεν τολµούν να διορίσουν Υφυπουργό Μετανάστευσης µήπως κακοφανίσουν κάποιους, γιατί να περιµένουµε ότι θα τολµήσουν να διεκδικήσουν στην Ευρώπη;
Μέσα σε όλα τα άλλα, τον κόσµο καίει το θέµα της ακρίβειας. Αντιλαµβάνεται ο κόσµος ότι τα µέτρα της κυβέρνησης δεν είναι αποτελεσµατικά. Το ΑΚΕΛ τι προτείνει;
Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πολύ συγκεκριµένες και κοστολογηµένες προτάσεις για την αντιµετώπιση της ακρίβειας. Προχωρήσαµε πρόσφατα µε πρόταση νόµου για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών για το 2024 και το 2025. Τα έσοδα που θα προκύψουν, τα οποία υπολογίζουµε στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως, προτείνουµε να χρησιµοποιηθούν ώστε να επιδοτηθεί το επιτόκιο στεγαστικών δανείων για χαµηλά και µεσαία εισοδηµατικά στρώµατα.
Καταθέσαµε επίσης προτάσεις που στηρίζουν πραγµατικά την κοινωνία στο θέµα της ακρίβειας όπως η επαναφορά της επιδότησης στα καύσιµα, η µείωση του ΦΠΑ στο ρεύµα κ.α. Και επειδή συνήθως η απάντηση της κυβέρνησης εξαντλείται στο µονότονο «πού θα βρεθούν τα λεφτά;» να πω ότι την απάντηση την γνωρίζουν. Λόγω της ακρίβειας το κράτος έχει αυξηµένα έσοδα εκατοµµυρίων.
Αυξηµένα κέρδη καταγράφουν τράπεζες και εταιρείες ενέργειας, τα οποία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη φορολογηθεί. Αυτά τα έσοδα λοιπόν και τα υπερκέρδη που έφυγαν από τις τσέπες των καταναλωτών, πρέπει να επιστρέψουν σε αυτούς µε τη διαµόρφωση συγκεκριµένων πολιτικών που θα στηρίζουν την κοινωνία και την πραγµατική οικονοµία.