Πολυτέλεια για Κύπρο ο πόλεμος στο AstraZeneca
ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 12/02/2021 (τελευταία ενημέρωση 6:28)
Βελτιωμένη, αλλά όχι βέλτιστη, χαρακτήρισε την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου o καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, τονίζοντας ότι για να υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις των περιορισμών θα πρέπει να μειωθούν κατά πολύ οι αριθμοί των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλευόμενων. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Υπουργείου Υγείας για το ζήτημα που έχει προκύψει όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα άνω των 65 ετών.
Σειρά των 76 και άνω
Παρά τις αντιδράσεις, σήμερα ανοίγει εκ νέου η Πύλη Εμβολιασμού για τους πολίτες 76 ετών και άνω. Συνολικά θα διατεθούν 9.264 ραντεβού για τα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες. Παράλληλα, μετά από διευθέτηση του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, από σήμερα μέσω της Πύλης Εμβολιασμού οι πολίτες θα ενημερώνονται κατά τη διευθέτηση του ραντεβού τους για το εμβόλιο που θα χορηγείται σε κάθε κέντρο, ούτως έστω να γνωρίζουν ποιας εταιρείας το εμβόλιο θα τους χορηγηθεί.
Επιμένει ο ΠΙΣ
Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΙΣ Γιώργος Μιλτιάδους επέμεινε και χθες ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να αναπροσαρμόσουμε το πλάνο εμβολιασμού. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του ΠΟΥ, η οποία, κατά τον ίδιο, δικαιώνει τα λεγόμενα του ΠΙΣ, αφού δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση. Ο ΕΜΑ έγκρινε το εμβόλιο λόγω έκτακτης ανάγκης, με τον ΠΙΣ να θεωρεί ότι πρέπει να προκύψει ένα καλύτερος προγραμματισμός διάθεσης εμβολίων, με στόχο να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό το όλο πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές, αλλά θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν τα εμβόλια δίνονταν σε άτομα άνω των 65.
Κίνδυνος νόσησης
Θέση στο όλο ζήτημα πήρε και ο πνευμονολόγος δρ Χάρης Αρμεύτης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΠΟΛΙΤΗ ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας αλλά αποτελεσματικότητας του εμβολίου, και από τη στιγμή που ο κίνδυνος να νοσήσει ένας ηλικιωμένος είναι μεγαλύτερος από ό,τι ο κίνδυνος μη αποτελεσματικότητας του εμβολίου, τότε δεν τίθεται θέμα μη αξιοποίησής του. Στο παρόν στάδιο στόχος είναι η προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, καθώς είναι αυτοί που σε περίπτωση νόσησης έχουν αυξημένες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε θάλαμο Covid-19, ακόμη και σε ΜΕΘ. Μπορεί η κατάσταση στα νοσοκομεία να βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, αλλά κανείς δεν θέλει να επιστρέψουμε στις εικόνες που βλέπαμε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Δεν υπάρχουν επιλογές
Το ζήτημα είναι ότι δεν έχουμε επιλογές, μιας και τα εμβόλια που λαμβάνουμε από τις υπόλοιπες εταιρείες είναι λίγα. Συνεπώς, εάν αλλάξει το εμβολιαστικό πλάνο, αυτό συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο δεν θα εμβολιαστούν άμεσα, με την κατάσταση στα νοσοκομεία να παραμένει ρευστή, γεγονός που θέτει σε ρίσκο την επιστροφή στην κανονικότητα. Η Κύπρος εξαρχής στήριξε το εμβολιαστικό της πλάνο στην AstraZeneca λόγω και των δεδομένων που προέβαλε η ΕΕ και η Ευρωπαία επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, βάσει των οποίων τα πρώτα εμβόλια της εταιρείας θα ήταν διαθέσιμα μέσα Νοεμβρίου. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Κύπρος να λαμβάνει εμβόλια με το σταγονόμετρο, γεγονός που βάζει φρένο στις σκέψεις για άρση των μέτρων. Επιπλέον, μία διαφορά του εμβολίου της Pfizer σε σχέση με τα άλλα δύο που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ, είναι ότι όλες οι δόσεις που παραλαμβάνονται διατίθενται άμεσα, επομένως αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων που εμβολιάζονται και μειώνονται ο κίνδυνος νόσησης.
Από χώρα σε χώρα
Ο τρόπος διάθεσης του εμβολίου της AstraZeneca διαφέρει από χώρα σε χώρα λόγω της διαφορετικής στρατηγικής, αλλά και των συμφωνιών που έκαναν οι χώρες εντός αλλά και εκτός της ΕΕ. Τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα 64 ετών και κάτω ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής 10 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Δανία, η Αυστρία και η Πορτογαλία.Τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα 54 ετών και κάτω ανακοίνωσαν Βέλγιο, Ιταλία και Ισπανία. Διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα έχουν η Πολωνία και η Εσθονία, οι οποίες ενέκριναν την χρήση του εμβολίου για άτομα 18-60 ετών και 18-70 ετών, αντίστοιχα. Καμία από τις πιο πάνω χώρες δεν έχει βασίσει το εμβολιαστικό της πλάνο στην AstraZeneca στον βαθμό που το έπραξε η Κύπρος, καμία δεν έχει απορρίψει τη μελλοντική χρήση του εμβολίου στους άνω των 65, ενώ κάποιες έχουν προβεί σε απευθείας συμφωνίες με άλλες εταιρείες για να εξασφαλίσουν περισσότερες δόσεις. Στον αντίποδα, χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Μεξικό, Αργεντινή, Νότιος Κορέα, Ιρλανδία και Βουλγαρία δεν έθεσαν ηλικιακό όριο στη χορήγηση του εμβολίου.