Πολεμική Αεροπορία: Έρχονται «ιπτάμενοι κατάσκοποι»! Κίνηση-ματ Παναγιωτόπουλου για ισραηλινά UAV’s

Ένας βασικός σκοπός για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται πράξη – Πώς ο υπουργός Άμυνας κατάφερε να «κλειδώσει» ακόμα μία εξαιρετικής σημασίας συμφωνία – Ενισχύεται συνεχώς ο άξονας Αθήνας – Ιερουσαλήμ.

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ, το οποίο περιελάμβανε από νέα μαχητικά και νέες φρεγάτες μέχρι τορπίλες και αντιαρματικά, κανείς δεν πίστευε ότι οι διαδικασίες θα προχωρούσαν τόσο γρήγορα.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνεχή και άριστη συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου», επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μιας και οι εν εξελίξει επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν άφηναν κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αδράνεια.

Οι εξελίξεις εξέπληξαν τους πάντες. Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, χρόνος – ρεκόρ για την εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε τη σπουδαία και ιστορική συμφωνία για την απόκτηση των πανίσχυρων μαχητικών Rafale, που δίνει εναέρια υπεροχή στην Πολεμική μας Αεροπορία και αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επόμενο μεγάλο βήμα για τον υπουργό Άμυνας, η διαπραγμάτευση για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, την ώρα που τρέχουν παράλληλα δεκάδες άλλα εξαιρετικής σημασίας εξοπλιστικά προγράμματα.

Ένα από αυτά είναι και η απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Χάρη στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, ένας βασικός σκοπός για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται πράξη. Σε σύντομο διάστημα εντάσσονται στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) “Heron” ώστε να επιβεβαιωθεί περαιτέρω η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πρώτες επαφές του κ. Παναγιωτόπουλου σημειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2020, στη διάρκεια της επίσημης επισκέψεως που πραγματοποίησε στο Ισραήλ, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του κ. Ναφτάλι Μπένετ (Naftali Bennett). Στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας, όπου ενημερώθηκε σχετικά με το Μη Επανδρωμένο Όχημα τύπου “Heron”, το οποίο προμηθεύονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να ενταχθεί πλέον ενεργά στις υπηρεσιακές τους δομές.

Στις 4 Μαΐου 2020 υπογράφηκε ψηφιακά αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους του Ισραήλ και συγκεκριμένα ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιπτεράρχου (Ι) Θεόδωρου Λάγιου (ε.α). και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Υποστρατήγου (ε.α) Ουντί Άνταμ (Udi Adam). Σ’ αυτήν την συμφωνία περιλαμβάνεται και η απόκτηση των δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου “Heron” από τη χώρα μας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Αμύνης κ. Βενιαμίν Γκατζ (Benjamin Gantz) στις 16 Ιουνίου 2020, στο περιθώριο της επισκέψεως που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ, ως επικεφαλής διευρυμένου κυβερνητικού κλιμακίου. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς και στις 14 Αυγούστου 2020 και συζήτησαν την κατάσταση και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την πορεία ένταξης των UAV “Heron” με τη διαδικασία του Leasing.

Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για να μπουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην εποχή των υπερσύγχρονων «ιπτάμενων κατασκόπων», των UAV’s.

Θα πρέπει τέλος να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά την σπουδαιότητα της συνεργασίας με μία χώρα – «κλειδί» σαν το Ισραήλ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι σχέσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή είναι ήδη πολύ στενές και αποτελούν ίσως τον πλέον ισχυρό πυλώνα της στρατηγικής σχέσης στον τομέα της Άμυνας. Υπενθυμίζουμε δε, πως πρόκειται για δύο από τις καλύτερες αεροπορίες στον κόσμο, με βάση μετρήσιμα στοιχεία από εκπαιδεύσεις, ασκήσεις και επιδόσεις σε όλους τους τομείς.

Η συνεργασία με το Ισραήλ έχει βεβαίως και σοβαρότατη πολιτική διάσταση, μιας και οι σχέσεις της Ιερουσαλήμ με την Άγκυρα είναι κάκιστες, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να εκφράζει συνεχώς τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

πηγή: newsbomb.gr

Print Friendly, PDF & Email