Πιο δεξιά η νέα γαλλική κυβέρνηση
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Παρίσι
Η νέα γαλλική κυβέρνηση
Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε αποτελεσματικότητα από τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης Αττάλ κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Δεν είστε μόνο υπουργοί, αλλά στρατιώτες του έτους ΙΙ της πενταετίας» φέρεται να δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους νέους υπουργούς της κυβέρνησης Αττάλ, που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ελιζέ στις 11 τοπική ώρα, για το πρώτο υπουργικό τους συμβούλιο. «Από εσάς περιμένω αποτελέσματα, ακόμη πιο πολλά αποτελέσματα, πάντα αποτελέσματα. Έχετε παρουσία και αποτελεσματικότητα» πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων, το μεγάλο οβάλ τραπέζι αντικαταστάθηκε με ένα πολύ μικρότερο τετράγωνο.
Με μόνο 14 υπουργούς η κυβέρνηση Αττάλ πέτυχε έναν πρώτο στόχο, να μικρύνει και συμπυκνωθεί ύστερα από τους 40 υπουργούς της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν.
Δεύτερο στοιχείο της νέας κυβέρνησης είναι η σταθερότητα, κρατώντας στις θέσεις τους τους υπουργούς τεσσάρων βασικών υπουργείων: Οικονομίας (Μπρουνό Λεμέρ), Εσωτερικών (Ζεράρ Νταρμανέν), Άμυνας (Στεφάν Λεκορνύ) και Δικαοσύνης (Ερίκ Ντυπόν-Μορετί).
Η «έκπληξη» στο Υπουργείο Πολιτισμού
Η Ρασιντά ΝτατίΗ Ρασιντά Ντατί
Τρίτο στοιχείο είναι η «έκπληξη-βόμβα» με τη Ρασιντά Ντατί στο υπουργείο Πολιτισμού, κανείς δεν την περίμενε εκεί. Η αδάμαστη στο λόγο της «σταρ των Ρεπουμπλικάνων», πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Σαρκοζί πέρασε στο γήπεδο Μακρόν, πράγμα που θεωρήθηκε «προδοσία» για τους Ρεπουμπλικάνους. Χωρίς καθυστέρηση ο επικεφαλής Ερίκ Σιοτί τη διέγραψε από το κόμμα. Προφανώς όμως αυτό λίγο την απασχολεί, αφού με το εξαιρετικό πολιτικό της ένστικτο έγινε γωστό ότι διαπραγματεύτηκε τη μελλοντική της υποψηφιότητα για το Δημαρχείο Παρισίων για τις εκλογές του 2026, που είναι ο διακαής της πόθος.
Αναλαμβάνοντας σήμερα το πρωί, με χιούμορ αναγνώρισε ότι ο διορισμός της «ήταν έκπληξη για πολλούς», «γνωρίζετε ότι μ’ αρέσουν οι πολιτικές μάχες» είπε, για να καταλήξει «Μη με φοβάστε». Έκανε ειδική αναφορά στον Αντρέ Μαλρώ, ιδρυτή του υπουργείου Πολιτισμού επί Σαρλ ντε Γκωλ, υπογραμμίζοντας τα λόγια του ότι «αποστολή του υπουργείου Πολιτισμού είναι η προσβασιμότητα των μεγάλων έργων της Ανθρωπότητας και της Γαλλίας προς όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».
Στο υπουργείο Εξωτερικών και Ευρώπης ο Μακρόν αποφάσισε τελικά να τοποθετήσει τον Στεφάν Σεζουρνέ που προόριζε αρχικά για επικεφαλής της λίστας για τις ευρωεκλογές. Απομάκρυνε τελικά την Κατρίν Κολονά που θεωρήθηκε ότι η φωνή της δεν ακουγόταν όσο έπρεπε.
Δύο άλλες γυναίκες όμως ανέλαβαν τα δύο υπέρ-υπουργεία της νέας κυβέρνησης: Το Υπουργείο Παιδείας που διευρύνθηκε σε αυτό της Νεότητας, Αθλητισμού και Οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ανατέθηκε στην πρώην αθλήτρια Αμελί Ουντεά-Καστερά. Το Υπουργείο Εργασίας συμπτύχθηκε με αυτό της Υγείας και ανατέθηκε στην Κατρίν Βοτρέν. Και οι δύο νέες υπουργοί υπήρξαν συνεργάτιδες του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, γεγονός που έκανε ορισμένους να μιλούν για κρυφό- σαρκοζική κυβέρνηση με ξεκάθαρη κλίση στα δεξιά.