Περιμένοντας να ξεθυμάνει η οργή -Πάνε πίσω οι κάλπες
Η οργή που πλημμυρίζει την κοινωνία για την τραγωδία στα Τέμπη είναι τώρα ο μεγάλος εκλογικός “αντίπαλος” της κυβέρνησης και της ΝΔ. Το δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, το επιβεβαιώνουν όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία.
Η πραγματικότητα είναι μάλιστα πολύ χειρότερη για το κυβερνών κόμμα απ’ ό,τι δείχνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν έχει “μεταφραστεί” ακόμη σε αλλαγή της πρόθεσης ψήφου, η οποία μπορεί να είναι μιά πιο αργή διαδικασία και το αποτέλεσμα της θα αποτυπωθεί σε επόμενες δημοσκοπήσεις.
Εκεί θα φανεί επίσης η απογοήτευση μεγάλου ποσοστού ψηφοφόρων της ΝΔ για την αναποτελεσματικότητα και την αποτυχία του πολυδιαφημισμένου “επιτελικού κράτους”, που αποδείχθηκε – κατά την έκφραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – ανίκανο να αντιμετωπίσει «το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού», κατεστημένα συμφέροντα και μικροκομματικές πρακτκές.
Αλλαγή ατζέντας
Προς το παρόν, το κοινωνικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, καθιστά απαγορευτική για τη ΝΔ την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Στο Μέγαρο Μαξίμου η επικρατούσα άποψη είναι το “όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα”. Πιστεύουν – και ελπίζουν – ότι ο “πανδαμάτωρ χρόνος” χρόνος θα δουλέψει υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.
Η οργή, ο θυμός και η αποδοκιμασία θα εκφραστούν τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες σε κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κλπ. Στη συνέχεια θ’ αρχίσουν να “ξεθυμαίνουν”. Οσο απομακρυνόμαστε χρονικά από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, η ατζέντα στο δημόσιο διάλογο, στην πολιτική αντιπαράθεση και στα ΜΜΕ θα αλλάζει σταδιακά, οι τόνοι θα πέφτουν.
Στο στόχο αυτό θα επικεντρωθεί και ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, που θα βασιστεί σε δύο άξονες:
• Διάχυση των ευθυνών για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους και την μη υλοποίηση των έργων τηλεδιοίκησης-ασφάλειας, με επακόλουθο το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα
• Λήψη μέτρων και προώθηση νομοθετημάτων που αφορούν μεγάλες κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες, ενισχύοντας το κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης.
Για να αποδώσουν οι κινήσεις αυτές απαιτείται χρόνος – ο οποίος ούτως ή άλλως θα είναι σύμμαχος της κυβέρνησης στην προσπάθεια να ξεχαστεί η τραγωδία στα Τέμπη, να υπάρξει συσκότιση-σύγχυση στο θέμα των ευθυνών και να “ξεθυμάνει” η οργή που διαπερνά τώρα την κοινωνία και το εκλογικό σώμα.
Το σωστό timing
Τα χρονικά περιθώρια για τη διεξαγωγή εκλογών είναι προσδιορισμένα. Φθάνουν μέχρι τη λήξη της τετραετούς κυβερνητικής θητείας τον Ιούλιο, συν ένα μήνα -ώς τις 6 Αυγούστου. Ό κ. Μητσοτάκης μπορεί να τα εξαντλήσει, χωρίς να χρειαστεί να επικαλεστεί κάποιο λόγο.
Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πριν από το Πάσχα, όπως ήταν σχεδόν σίγουρο ώς την ημέρα του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη. Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούνται πολλά εναλλακτικά σενάρια και υπάρχουν αντικρουόμενες εισηγήσεις.
Υπουργοί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν την άποψη ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν το τελευταίο 10ήμερο του Μαϊου. Θεωρούν το μεσολαβούν διάστημα των δύο και πλέον μηνών αρκετό για να αμβλυνθούν οι “εντυπώσεις” από το τραγικό δυστύχημα και να διαχυθούν συνολικά στο πολιτικό σύστημα οι ευθύνες, ενώ η συναισθηματική φόρτιση και η επικριτική διάθεση των ψηφοφόρων που φαίνεται να απομακρύνονται τώρα από τη ΝΔ, δεν θα έχει μετατραπεί σε συνειδητή πρόθεση άλλης ψήφου.
Ο επαναπατρισμός των “διαμαρτυρόμενων”
Αλλοι επιτελείς του Μαξίμου τάσσονται με την άποψη ότι θα είναι προς το εκλογικό συμφέρον της ΝΔ να παρέλθει όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος από το μεγάλο δυστύχημα – άρα πρέπει να εξαντληθούν οι συνταγματικές προθεσμίες και οι κάλπες να στηθούν στη λήξη της τετραετίας.
Επισημαίνουν μάλιστα ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν (στις δημοσκοπήσεις) τη ΝΔ δεν στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προστίθενται στους αναποφάσιστους ή προτιμούν μικρά κόμματα, επιλέγοντας “ψήφο διαμαρτυρίας”.
Εκτιμούν λοιπόν ότι αν οι εκλογές πάνε πίσω, κυβέρνηση και η ΝΔ θα έχουν αρκετό χρόνο και πολλούς τρόπους για να μπορέσουν να επιτύχουν «επαναπατρισμό» των χαμένων ψήφων.
Κι ενώ διαρρέουν όλες αυτές οι πληροφορίες για διστάμενες απόψεις και αντικρουόμενες εισηγήσεις στο Μαξίμου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή πληροφορία για το τι σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αν προκρίνει κάποιο σενάριο…
πηγή: www.sofokleousin.gr