Παιδική προστασία στην πράξη

γράφει στο peripteron.eu η Δόμνα Μιχαηλίδου,Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Έχουμε αναδείξει την παιδική προστασία σε πολιτική προτεραιότητα. Στην πράξη, όχι στα λόγια. Μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, πήραμε σειρά μέτρων, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει μια σειρά πολιτικών για την ουσιαστική στήριξη των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα:

• Καθιερώσαμε το επίδομα γέννησης για την υποβοήθηση των γονέων στην παροχή όλων των αναγκαίων αγαθών σε κάθε νεογέννητο της χώρας.

• Συνδέσαμε την καταβολή του επιδόματος παιδιού με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών στη σχολική ζωή με στόχο της μείωση της σχολικής διαρροής.

• Προχωρήσαμε σε αύξηση κατά 15% στον αριθμό των σχολικών γευμάτων που λαμβάνουν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων εντάσσοντας πιο πολλούς δήμους αλλά και πιο πολλά γεύματα σε δήμους που ήδη λάμβαναν. Συγκεκριμένα, με πόρους αποκλειστικά του Υπουργείου μας που έφτασαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

• Δώσαμε έκτακτο βοήθημα σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες με παιδιά κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, προκειμένου να μη στερηθούν τα παιδιά αναγκαία αγαθά.

• Εντάξαμε 12.000 περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, με εθνικούς πόρους που διέθεσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (προϋπολογισμός 30 εκ), καλύψαμε το σύνολο της ζήτησης παρά τα αυξημένα κατά 33% εισοδηματικά κριτήρια.

• Καταφέραμε να επιλεγούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη UNICEF ως ένα από τα επτά κράτη μέλη που συμμετέχουν και ήδη εφαρμόζουν πιλοτικά δράσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Child guarantee» για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

• Σχεδιάζουμε την παιδαγωγική αναμόρφωση των προγραμμάτων των παιδικών σταθμών γιατί γνωρίζουμε ότι τα πρώτα βήματα στην εκπαίδευση του παιδιού είναι καθοριστικά για το μέλλον του. Στη διάρκειά της διαμορφώνονται οι όροι για την ισότιμη ανάπτυξη των παιδιών σε ένα αναβαθμισμένο παιδαγωγικά περιβάλλον που θα τους διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για το μέλλον. Έως σήμερα, ενώ υπήρχαν πολλές προβλέψεις για την εισαγωγή των παιδιών στους σταθμούς, τα κτήρια που τα φιλοξενούν, το ωράριο λειτουργίας τους, τον αριθμό των εργαζομένων, δεν είχε ποτέ κανείς ασχοληθεί με το πιο σημαντικό, την ύλη της προσχολικής αγωγής.

• Εντάσσουμε την πρώιμη διάγνωση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αντιμετωπίζουμε τη χρόνια απουσία πρώιμης παρέμβασης σε ζητήματα όπως το φάσμα των συμπεριφορικών διαταραχών και δημιουργούμε προϋποθέσεις για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση μέσα στους ίδιους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

• Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά ένα λειτουργικό ενιαίο Εθνικό Σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών, απολύτως διαφανές και γρήγορο με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών.

ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ: Μια οικογένεια για κάθε παιδί

Η επόμενη μέρα για την παιδική προστασία χαρακτηρίζεται από τη δραστική μείωση των παιδιών που σήμερα φιλοξενούνται σε κλειστές δομές. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε για κάθε παιδί που ζει σε δομή την κατάλληλη για αυτό οικογένεια. Αυτός είναι ο στόχος μας, δηλωμένος και παιδοκεντρικός. Για να τον πετύχουμε, εντοπίζουμε τις στρεβλώσεις και τα κενά του συστήματος – παρακαταθήκη αδράνειας της νυν Αντιπολίτευσης και πρώην Κυβέρνησης – και βρίσκουμε λύσεις. Το νέο Εθνικό Σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών είναι ένα απλό, εύχρηστο, οριζόντιο, δίκαιο και απολύτως διαφανές σύστημα. Έως το καλοκαίρι -οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του νέου συστήματος υιοθεσίας και αναδοχής μέσω της πλατφόρμας www.anynet.gr- οι πολίτες που είχαν την επιθυμία να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού, είχαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τις περισσότερες φορές όλα αυτά δεν οδηγούσαν σε κάποιο αποτέλεσμα και η αναμονή ξεπερνούσε ακόμα και τα πέντε χρόνια. Κάθε υποψήφιος κατέληγε να κάνει δεκάδες αιτήσεις, σε κάθε δομή ξεχωριστά, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες να γίνει γονιός. Αυτή η διαδικασία απαιτούσε χρόνο, υπομονή, ψυχική και σωματική αντοχή. Με συνεχή παρακολούθηση, η ηλεκτρονική σύνδεση θα συνεχίσει να οδηγεί με διαφάνεια στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.

Το 2020 ήταν χρονιά εξομάλυνσης του συστήματος και εισαγωγής του νέου συστήματος υιοθεσιών και αναδοχών. Το 2021 είναι μια χρονιά εστιασμένη στο θεσμό της αναδοχής. Σε αντίθεση με την υιοθεσία, η οποία ενέχει την πλήρη ρήξη των δεσμών του ανηλίκου με τη φυσική του οικογένεια, η αναδοχή λειτουργεί ως θεσμός φροντίδας του ανηλίκου έως ότου οι συνθήκες καταστήσουν δυνατή την επιστροφή στη φυσική του οικογένεια. Η αναδοχή είναι για εμάς ο βασικός πυλώνας για την αποϊδρυματοποίηση. Πολύ σύντομα θα ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα για το επίδομα αναδοχής. Πλέον θα δίνεται ενιαίο και καθολικό επίδομα για όλα τα παιδιά. Το επίδομα ξεκινά από 325 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και αυξάνεται ποσοστιαία.

Print Friendly, PDF & Email