«Παγώνουν» εξοπλιστικά προγράμματα – Ποια αναστέλλονται, ποια προχωρούν κανονικά

Γεωργία Γαραντζιώτη

Σε επαναξιολόγηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων προχωρά το Υπουργείο Άμυνας, διότι δεν υπάρχει υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την αγορά νέων εξοπλισμών, αλλά ούτε και περιθώριο για την πληρωμή προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η αναστολή των χρηματοδοτήσεων για κάποια μεγάλου κόστους εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι να ολοκληρωθεί η επανεξεταση της αναγκαιότητα τους.

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας απο το βήμα της βουλής κατα τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό «Σε αναμονή και της απόφασης της ΕΕ για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε προτεραιοποίηση του προγραμματισμού, σε βάθος δωδεκαετίας, των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων. Είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι: Κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου θα δαπανάται εφόσον είναι αναγκαίο. Για αυτό και επιβάλλεται κάθε επιλογή να εντάσσεται στην Εθνική Στρατηγική».

Κύκλοι του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι ο προγραμματισμός των δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων πρέπει να συμφωνεί με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, όπως και με τη νέα πραγματικότητα που δημιουργησαν οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας στη περιοχή μας.

Ήδη λοιπόν έχει ξεκινήσει νέα κατάρτιση του δωδεκαετούς Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ). Πρόκειται για μια μελέτη που- σύμφωνα με πληροφορίες- θα χρειαστεί έως και 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα περιοριστεί εύλογα το πλήθος των προγραμμάτων που κατ’ εξαίρεση ενεργοποιούταν εκτός σχεδιασμού, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα στα Γενικά Επιτελεία να επαναξιολογήσουν προγράμματα που είτε δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, είτε η ενεργοποίησή τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Όπως έχει αναφέρει σε προγενέστερο χρόνο ο Νίκος Δένδιας “η κίνηση αυτή δεν βλάπτει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιθέτως, το ενισχύει, καθώς κατευθύνει κατά προτεραιότητα τις δαπάνες εκεί που έχουν τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή αποτελέσματος”.

Τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη τρέχουν προχωρούν κανονικά:

Α) Η πρόσκτηση των τριών φρεγάτων FDI

Β) Η παράδοση των τελευταίων 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R

Γ) Ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε έκδοση VIPER

Δ) Η προμήθεια 20+20 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Για αυτά έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 2,57 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό.

Tα προγράμματα που “παγώνουν”:

Σύμφωνα με πληροφορίες “παγώνει¨μέχρι νεωτέρας η επέκταση και αναβάθμιση του Ναυστάθμου της Κρήτης. Πρόκειται για ένα έργο που έχει υπολογιστεί στα 190 εκατ. ευρώ και η η δημοπράτηση του υπογράφηκε πρόσφατα απο τον υφυπουργό Aμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ η Σούδα θα μεταμορφωθεί σε «Φρούριο της Μεσογείου» που θωρακίζει την χώρα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα της Συμμαχίας. Θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες ναυτικές υποδομές, ώστε το «στατικό αεροπλανοφόρο Κρήτη» να μπορεί να φιλοξενήσει το 50% του Στόλου, ενώ θα αναβαθμιστεί και ο ήδη κομβικός και επιχειρησιακός ρόλος της Κρήτης.

Ο εκσυγχρονισμός της βάσης της Σούδας υποστηρίχθηκε πολύ σθεναρά απο το ΓΕΕΘΑ και είχε εγκριθεί απο την πολιτική ηγεσία.

Ακόμα ένα πρόγραμμα που αναστέλεται είναι η αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην περιοχή της Μαγνησίας, στον Παγασητικό Κόλπο, με σκοπό, αν και εφόσον ποτέ απαιτηθεί, να γίνει ταχεία μεταφορά ενισχύσεων στο Ανατολικό Αιγαίο και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, προβλέπεται η δημιουργία ναυτικής βάσης στον Αλμυρό της Μαγνησίας προκειμένου να εξυπηρετείται η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στο Βόλο. Εκεί θα ναυλοχούν τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις συνεργασίας με την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών στη μεταφορά διά θαλάσσης. Έτσι, οι πεζοναύτες θα αποκτήσουν μόνιμη δυνατότητα ετοιμότητας και επέμβασης, όποτε χρειαστεί. Η ναυτική βάση στον Αλμυρό είναι ένα έργο που υποστηρίχθηκε ιδιαιτέρως από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Επίσης, παίρνει αναβολή η αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων MLRS M270 που υπολογίζεται στο 1 δις, αλλά και η αγορά κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό με εκτιμώμενο κόστος 2 δις.