Ώρα να θωρακίσουμε τους χώρους εργασίας
γράφει στο peripteron.eu o Θάνος Πλεύρης, αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Α’ Αθήνας
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν από τον ΣΥΡΙΖΑ fake news για τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για “εργασιακό οδοστρωτήρα” και κατάργηση του 8ωρου. Φυσικά όχι μόνο δεν καταργείται το 8ωρο αλλά αντίθετα θωρακίζεται και μπαίνει τάξη στις συνθήκες αυθαιρεσίας, που παρατηρούνται στους χώρους εργασίας.
Ας μην κρυβόμαστε σήμερα το 8ωρο και το 5θήμερο παραβιάζονται. Αυτό το πρόβλημα το γνωρίζουμε όλοι από την καθημερινή εμπειρία μας και επιδεινώνεται όταν η εργασία παρέχεται εξ αποστάσεως, είτε συστηματικώς (τηλεργασία) είτε ευκαιριακώς (π.χ. απαντώντας emails από το κινητό). Αυτή τη φορά η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα όπλα της για τη θωράκιση του 8ώρου την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των αδήλωτων υπερωριών.
Για αυτό το λόγο, νομοθετείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του. Η Ελλάδα καινοτομεί καθώς θα γίνει μια από τις πρώτες προηγμένες χώρες που θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο, όπως έγινε και με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Το νομοσχέδιο στοχεύει να λύσει ζητήματα που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της απασχόλησης. Ένα από αυτά είναι η κατοχύρωση των υπερωριών, βασικός μοχλός αύξησης των αποδοχών και της παραγωγικότητας, καθώς και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Με δεδομένο ότι θα γίνεται ακριβής καταγραφή της απασχόλησης μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, διασφαλίζεται ότι οι υπερωρίες θα αμείβονται.
Σκοπός του νόμου είναι οι επιχειρηματικές ανάγκες που επιβάλλουν τις υπερωρίες να μπορούν να γίνονται. Ως αντίβαρο, όμως, αυτές θα παρακολουθούνται, θα αμείβονται και, σε περίπτωση παράνομης υπέρβασης των ορίων των υπερωριών, οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν σημαντικές προσαυξήσεις στα ωρομίσθια των εργαζομένων τους.
Μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε και επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά όχι εις βάρος των εργαζομένων, η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πέρα από αυτά το νομοσχέδιο ενισχύει τις προσλήψεις και τις δυνατότητες εξέλιξης των γυναικών, οι οποίες πλήττονται από την ανεργία περισσότερο από τους άνδρες. Με τη σημερινή νομοθεσία, η μητέρα απολαμβάνει προστασία από τη σύλληψη έως και 18 μήνες μετά τη γέννα. Η προστασία αυτή είναι σημαντική αλλά έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αποτελεί αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών, επειδή οι εργοδότες φοβούνται ότι οι γυναίκες εργαζόμενες θα λείπουν για μακρά χρονικά διαστήματα λόγω της άδειας λοχείας και θα είναι δύσκολη η απόλυσή τους μετά τη γέννηση του τέκνου τους. Όμως με την καθιέρωση αντίστοιχων αδειών και δικαιωμάτων για τον πατέρα, εκτός από την εξισορρόπηση του ρόλου και των δύο γονέων στην οικογένεια, δίνεται απάντηση στο αντικίνητρο για την πρόσληψη των γυναικών, αφού τόσο η μητέρα, όσο και πατέρας δικαιούνται άδεια αρκετών μηνών που σχετίζεται με τη γέννηση και την ανατροφή του τέκνου τους.
Με το νομοσχέδιο κυρώνεται η σχετική Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Θεσπίζονται υποχρεώσεις του εργοδότη και πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, δυνατότητα αποχώρησης του θύματος από την εργασία για εύλογο χρόνο, εάν αντιμετωπίζει κίνδυνο ζωής ή υγείας, απαγόρευση οποιασδήποτε δυσμενούς μεταχείρισης, λύσης της σχέση εργασίας κλπ του καταγγέλλοντος ή μάρτυρα και αντιστροφή του βάρους της απόδειξης: ο καταγγελλόμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν συνέτρεξαν οι σχετικές περιστάσεις.
Στο νομοσχέδιο διασφαλίζεται η ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία κρίσιμων κλάδων κατά τη διάρκεια της διάρκεια μιας απεργίας προστατεύοντας και τα δικαιώματα των πολιτών στις υπηρεσίες.
Τέτοιες ρυθμίσεις υπάρχουν σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αυστραλία κλπ. Για παράδειγμα στο ΜΕΤΡΟ κατά τις ημέρες της απεργίας θα πρέπει να κυκλοφορεί το ένα τρίτο των συρμών, ανεξαρτήτως του αριθμού προσωπικού που πρέπει να απασχολείται, για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα για να μπορεί να εξυπηρετείτε ο κόσμος να πάει στις δουλειές του.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νομοσχέδιο που ακόμη δεν έχει δει εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής του να αντιδρά για τα πάντα εμφανίζοντας τέρατα εκεί που δεν υπάρχουν. Η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο να επιλέξει τον τρόπο εργασίας του.