Οι μπαταρίες από κάνναβη είναι πιο ισχυρές από τις μπαταρίες λιθίου

Μια ομάδα Αμερικανών και Καναδών επιστημόνων έχουν αναπτύξει μια μπαταρία χρησιμοποιώντας ίνες κάνναβης , ένα υλικό πολύ φθηνότερο από το λίθιο ή το γραφένιο. Θερμαίνοντας τις ίνες κάνναβης για 24 ώρες στους 176 βαθμούς κελσίου οι επιστήμονες μπόρεσαν να παράγουν νανο-φύλλα άνθρακα. Ο Δρ David Mitlin του Πανεπιστημίου Clarkson της Νέας Υόρκης και η ομάδα του χρησιμοποίησαν αυτές τις ίνες κάνναβης και δημιούργησαν υπερπυκνωτές «στο ίδιο επίπεδο ή καλύτερα από το γραφένιο».

Αυτή η ανακάλυψη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη συνάντηση της American Chemical Society στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Nano. Επικεφαλής της ομάδας, Δρ David Mitlin από το Πανεπιστήμιο Clarkson, Νέα Υόρκη.

«Κατασκευάζουμε υλικά που μοιάζουν με γραφένιο για το ένα χιλιοστό της τιμής – και το κάνουμε με απόβλητα», ανέφερε ο Miltin. «Η κάνναβη που χρησιμοποιούμε είναι απολύτως νόμιμη για να αναπτυχθεί. Δεν έχει καθόλου THC – οπότε δεν υπάρχει αλληλεπιδραση με ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

“Οι περισσότερες μπαταρίες κινητών,αυτοκινήτωναλλά και ηλεκτρικών εργαλείων σήμερα κατασκευάζονται από μπαταρίες ιόντων λιθίου ή γραφένιου υλικά σπάνια και ακριβά. Πρόσφατες έρευνες και πειράματα έδειξαν ότι οι μπαταρίες κάνναβης είναι πιο ισχυρές από τις μπαταρίες λιθίου και γραφένιου. Το γραφένιο είναι ένα συνθετικό υλικό άνθρακα που είναι ελαφρύτερο από το φύλλο αλουμινίου . Ευτυχώς, η κάνναβη κοστίζει ένα μικρό κλάσμα της τιμής του γραφένιου.

Η ισχύς μιας τυπικής μπαταρίας λιθίου Amp-hour = 70mAh / g ενώ η ισχύς Amp- hour μιας μπαταρίας κάνναβης = 300mAh/g. Συγκριτικά η νέα μπαταρία της Tesla κατασκευάζεται από φωσφορικό σίδηρο λιθίου, το οποίο υποτίθεται ότι διαρκεί δύο φορές περισσότερο από τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το κόστος για την κατασκευή υπερπυκνωτών κάνναβης είναι πολύ φθηνότερο σε σύγκριση με τους υπερπυκνωτές με βάση το γραφένιο. Είναι μια πιο οικονομικά αποδοτική τεχνολογία που χρησιμοποιεί τον εσωτερικό φλοιό του φυτού που καταλήγει συνήθως στα σκουπίδια.

πηγή: Τάσος Τσακάλης

Print Friendly, PDF & Email