Οι ανθρωπιστικές κρίσεις του 2021
Η πανδημία COVID-19 αποτέλεσε το επίκεντρο της προσοχής κατά τους τελευταίους 12 μήνες, όμως πολλές ακόμη ανθρωπιστικές κρίσεις θα συνεχίσουν να απαιτούν την επείγουσα κινητοποίηση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας το 2021.
Η Συρία και η Υεμένη αποτελούν πιθανώς τις πιο γνωστές ζώνες πολυετών συγκρούσεων. Μια δεκαετία μαχών στη Συρία έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε εκτοπισμό, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Υεμένη, παράλληλα, παραμένει η εστία των μεγαλύτερων ανθρωπιστικών κρίσεων παγκοσμίως, όπου ο κίνδυνος μαζικού λιμού δεν ήταν ποτέ πιο έντονος.
Η ανασφάλεια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επιδεινώθηκε από την πανδημία. Ο COVID-19 έχει οξύνει την οικονομική παρακμή της χώρας η οποία πλέον σημειώνει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως υπό σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, και τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Αφρική.
Και στην περιοχή Σαχέλ, που περιλαμβάνει τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ και το Μάλι, ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής, της αδύναμης διακυβέρνησης, της φτώχειας και της χρόνιας υπανάπτυξης δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφάλειας.
πηγή: socialpolicy.gr