Ο Λιγνάδης, η Μενδώνη και το Μαξίμου: Το πολιτικό παρασκήνιο της συνέντευξης Τύπου
Όχι απλά εν γνώσει αλλά κατά εντολή του Μαξίμου έδωσε η Μενδώνη τη συνέντευξη τύπου για την υπόθεση Λιγνάδη
Ο Λιγνάδης, η Μενδώνη και το Μαξίμου: Το πολιτικό παρασκήνιο της συνέντευξης Τύπου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη EUROKINISSI
Από τη διάψευση παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη, στην παραίτηση για “προσωπικούς λόγους”, στο επιχείρημα ότι δεν υπήρχε επώνυμη καταγγελία για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του σκηνοθέτη- ηθοποιού και εν τέλει στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ενώ η αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρο και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι πρώτες πληροφορίες πως είχε ζητηθεί και μάλιστα από το Μαξίμου η παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, είχαν κυκλοφορήσει περίπου μία εβδομάδα πριν υπάρξει η πρώτη δημοσιοποίηση καταγγελίας για σεξουαλική κακοποίηση. Από το Μαξίμου πάντως παρέπεμπαν στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο με ανακοίνωση του διέψευσε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η “υπερασπιστική γραμμή” του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και του ίδιου του κατηγορούμενου, ο οποίος με ένδικα μέσα απαγόρευσε την αναφορά του ονόματος του στα ΜΜΕ, ήταν πως δεν είχε υπάρξει επώνυμη καταγγελία σε βάρος του. Το Μαξίμου είχε μείνει διακριτικά έξω από το κάδρο της αντιπαράθεσης, αφήνοντας το υπουργείο Πολιτισμού να πάρει πάνω του την υπόθεση.
Η παραίτηση Λιγνάδη ήταν έτοιμη από καιρό
Εν τέλει όμως στις 6 Φεβρουαρίου ο κ. Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτηση του από το Εθνικό Θέατρο, κάνοντας λόγο για προσωπικές επιθέσεις και σκοπιμότητες, ενώ επέμεινε και εκείνος στη γραμμή πως δεν υπήρχαν επώνυμες καταγγελίες. Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Νίκου Σ στο 20/20mag με φρικτές περιγραφές κακοποίησης.
Ήταν πάντως προφανές από το γεγονός πως η επιστολή παραίτησης ήταν δακτυλογραφημένη, αλλά η ημερομηνία είχε προστεθεί χειρόγραφα, πως ήταν έτοιμη για να υποβληθεί και να δημοσιοποιηθεί, με το που θα έβγαινε στο φως η πρώτη καταγγελία.
Παρόλα αυτά η γραμμή περί ανώνυμων καταγγελιών παρέμεινε, ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ούτως ή άλλως παραγραφεί.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εν τω μεταξύ ζητούσε την παραίτηση Μενδώνη και έθετε πλέον ζήτημα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Την περασμένη Πέμπτη όμως το γεγονός ότι η υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε συνέντευξη τύπου το πρωί της Παρασκευής, προϊδέασε για εξελίξεις. Και πράγματι το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι είχε κατατεθεί ακόμα μία μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του σκηνοθέτη. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 25 ετών σήμερα, ο οποίος αναφέρει ότι το 2010 βιάστηκε από το σκηνοθέτη σε ηλικία 14 χρόνων. Καθώς η υπόθεση αυτή δεν έχει παραγραφεί, οι εξελίξεις από εκεί και πέρα ήταν καταιγιστικές. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταθέσει στην εισαγγελία Πρωτοδικών μία ακόμη σημαντική μάρτυρας.
Με εντολή Μαξίμου η συνέντευξη τύπου Μενδώνη για Λιγνάδη
Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 πάντως, τόσο η απόφαση για τη συνέντευξη τύπου Μενδώνη όσο και το περιεχόμενο της, όταν όχι απλώς εν γνώσει, αλλά κατά εντολή του Μαξίμου. Και αυτό καθώς κρίθηκε απαραίτητο να κοπούν όλες οι γέφυρες με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, δεδομένου ότι πλέον ήταν σαφές πως οι καταγγελίες θα λάμβαναν τη μορφή χιονοστιβάδας.
Η κ. Μενδώνη πάντως έφερε ουσιαστικά σε πολύ δύσκολη θέση το Μαξίμου με τη δήλωση της πως εκείνη γνώρισε τον κ. Λιγνάδη λίγες ημέρες πριν το διορισμό του, καθώς έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση να υποστηρίξει ότι παρέπεμψε για την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου στην κορυφή της κυβέρνησης.
Τα “σφάλματα” Μενδώνη για Λιγνάδη
Διέπραξε δε το νομικό “σφάλμα” να χαρακτηρίσει τον κ. Λιγνάδη “πολύ επικίνδυνο άνθρωπο”, δίνοντας στην υπεράσπιση του την πρόφαση να προβάλλει ισχυρισμούς περί δήθεν κυβερνητικής παρέμβασης. Και αυτό ενώ το προηγούμενο διάστημα υπενθύμιζε το τεκμήριο αθωότητας.
Νομικά ερωτηματικά δημιουργεί και η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τη σύλληψη Λιγνάδη, ο οποίος φρόντισε να μεταβεί πρώτα ο ίδιος στη ΓΑΔΑ αναμένοντας την έκδοση εντάλματος σε βάρος του, ώστε να ισχυριστεί ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και να γλυτώσει την προφυλάκιση.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής λίγο πριν τη συνέντευξη τύπου της κ. Μενδώνη, ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόταν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπούλου και ζητούσε να μην κομματικοποιηθεί το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Δεν τίθεται θέμα παραίτησης Μενδώνη για το Μαξίμου
Καθώς δε ο κ.Τσίπρας κατηγορούσε Μητσοτάκη- Μενδώνη για συγκάλυψη, αφήνοντας ακόμη και υπόνοιες για κύκλωμα παιδεραστίας, το Μαξίμου με ανακοίνωση του απάντησε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του που είχε παρακολουθήσει, ενώ πέταξε το μπαλάκι πίσω στο ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργοποίηση Χαϊκάλη. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κωμικού και πρώην υπουργού των ΑΝΕΛ.
Πάντως αν και η αντιπολίτευση επιμένει να ζητά την παραίτηση Μενδώνη, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση στο Μαξίμου. Δεν αποκλείεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός να αναλάβει ο ίδιος να ανακοινώσει θεσμικές πρωτοβουλίες για την αυστηρότερη τιμωρία εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης και ιδίως για την καθυστέρηση παραγραφής βιασμών ανηλίκων, κατηγορώντας ταυτόχρονα εκ νέου την αντιπολίτευση για κομματική εκμετάλλευση του ζητήματος και θέλοντας να αναδείξει το δικό του θεσμικό ρόλο. Και δεν είναι βέβαιον ότι δεν θα πάρει εν τέλει διακριτικές αποστάσεις από τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού, που χαρακτηρίζονται άγαρμποι ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις