Νεαρός Παλαιστίνιος καινοτομεί δημιουργώντας οδοντιατρική μονάδα με επαναχρησιμοποιημένα μέρη

Με αφορμή την αδυναμία του πατέρα του να πάει στον οδοντίατρο, ένας Παλαιστίνιος φοιτητής σχεδίασε μια οδοντιατρική μονάδα από επαναχρησιμοποιημένα εξαρτήματα συσκευών.

Η ιδέα της εφεύρεσης μιας κινητής οδοντιατρικής συσκευής ήρθε στον Abdullah Al-Baba, Παλαιστίνιο φοιτητή μηχανικής, όταν συνειδητοποίησε τις δυσκολίες του πατέρα του, ο οποίος χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, έπειτα από τον πυροβολισμό και τον τραυματισμό του από τις δυνάμεις του ισραηλινού καθεστώτος στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πατέρας υπέφερε από πονόδοντο, αλλά δυσκολευόταν να φτάσει στο ιατρείο, το οποίο βρισκόταν στον τρίτο όροφο.

“Ο πατέρας μου τραυματίστηκε. Μια μέρα είχε πονόδοντο και έπρεπε να πάει στον οδοντίατρο. Όπως γνωρίζετε, οι οδοντίατροι στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε ψηλούς ορόφους. Ήταν αγχωτικό και δύσκολο γι’ αυτόν να ανεβαίνει με τα πόδια τις σκάλες για να λάβει θεραπεία. Έτσι, σκέφτηκα ότι, ως μηχανικοί ιατρικού εξοπλισμού, έχουμε κοινωνική ευθύνη να δώσουμε λύσεις για αυτούς τους ανθρώπους”, λέει ο νεαρός Παλαιστίνιος.

Λόγω των περιορισμών στις εισαγωγές λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, ο Al-Baba έπρεπε να επαναχρησιμοποιήσει έναν κινητήρα ψυγείου και έναν πυροσβεστήρα για να δημιουργήσει την κινητή μονάδα. Η συσκευή προσαρμόζεται στον τοίχο και περιλαμβάνει έναν ψεκαστήρα νερού και μια συσκευή αναρρόφησης. Ο 23χρονος λέει ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για οδοντιάτρους που επισκέπτονται ασθενείς σε αγροτικές περιοχές.

Ο Al-Baba περιμένει την έγκριση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας για να μπορέσει να κατασκευάσει τη συσκευή σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ωστόσο, τονίζει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν τα απαραίτητα υλικά λόγω της οικονομικής δυσχέρειας στην περιοχή.

Για περισσότερα από 15 χρόνια, οι κάτοικοι της Γάζας υποφέρουν από την απάνθρωπη πολιορκία που έχει επιβληθεί από το καθεστώς του Τελ Αβίβ, η οποία έχει περιορίσει σημαντικά την αγορά αγαθών και προϊόντων και έχει αυξήσει τη φτώχεια και την ανεργία. Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες από τον αποκλεισμό ανήλθαν σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις.

πηγή: pressenza.com

Print Friendly, PDF & Email