Μέρη της Γής υπό εξαφάνιση

Ποιά εικόνα  θα  παρουσιάζει  ο  πλανήτης  μετά  από  μερικές  δεκάδες  χρόνια;  Μπορούμε να  την φανταστούμε έχοντας υπ’ όψιν μας  κάποια δεδομένα σε σχέση  με ορισμένα γνωστά ή άγνωστα σε πολλούς μέρη της.

Αρκτική-Ανταρκτική: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές. Και αν και δεν προβλέπεται να εξαφανιστεί   πλήρως   στο   κοντινό   μέλλον,   οι   αλλαγές   είναι   εμφανείς,   με   τεράστιους   παγετώνες   να αποκολλώνται συνεχώς και να επηρεάζουν όλον τον υπόλοιπο πλανήτη.

Αλάσκα: Η τούνδρα της Αλάσκα είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα  γνωρίσματα της βορειότερης πολιτείας των ΗΠΑ. Το λιώσιμο των πάγων να καταστρέφει τις υποδομές και να επηρεάζει δραματικά το ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα.

Glacier National Park (εθνικό πάρκο Γκλάσιερ, Μοντάνα, Η.Π.Α.):Από  τους 150 παγετώνες που υπήρχαν κάποτε  σήμερα  απομένουν  μόλις  25.  Ερευνητές  εκτιμούν  ότι  όλοι  οι  παγετώνες  είναι  πιθανό  να  έχουν εξαφανιστεί έως το 2030. Μπορεί και νωρίτερα.

Νησιά Μαγδαληνής (Κεμπέκ,  Καναδάς):  Διαθέτουν  υπέροχες  αμμουδερές  παραλίες  με  εντυπωσιακούς σχηματισμούς  από ψαμμίτη. Οι δυνατοί άνεμοι που χτυπούν το αρχιπέλαγος,  όμως, προκαλούν  διάβρωση των ακτών του η οποία ήδη αγγίζει το ένα μέτρο τον χρόνο, καθώς ο προστατευτικός πάγος γύρω τους λιώνει με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αν ο πάγος λειώσει εντελώς στα επόμενα 75 χρόνια, οι ακτές των νησιών θα είναι ευάλωτες στις καταστροφικές ανεμοθύελλες της περιοχής.

Άλπεις: Οι αλπικοί παγετώνες υποχωρούν και η θερμοκρασία αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό, μεγαλύτερο από ότι σε άλλα βουνά.

Κιλιμάντζαρο: Οι παγετώνες  του εντυπωσιακού  αυτού βουνού της Τανζανίας  (Νότια Αφρική) ύψους 5.895 μέτρων, έχουν μειωθεί κατά 80% εξαιτίας των διαβρώσεων που έχει υποστεί τα τελευταία 100 χρόνια. Ίσως και να έχει χαθεί εντελώς ως το 2020.

Νεκρά  Θάλασσα: Η Νεκρά Θάλασσα, γνωστή για τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού της που έχει μεγάλη πυκνότητα  σε αλάτι, χάνει τρία πόδια  το χρόνο  επειδή  γειτονικές  χώρες  παίρνουν  νερό από τον Ιορδάνη ποταμό, ο οποίος είναι και η μόνη πηγή νερού της Νεκράς Θάλασσας. Ήδη η Νεκρά Θάλασσα έχει χάσει το ένα τρίτο του νερού της.

Ύφαλος Belize: Το φυσικό φράγμα στο Belize σχηματίζει έναν ύφαλο –μοναδικό οικοσύστημα– καταφύγιο για καρχαρίες,  σαλάχια,  θαλάσσιες  αγελάδες,  μουρούνες,  αχιβάδες  και  σπάνιους  αστακούς.  Δυστυχώς,  τα τελευταία  χρόνια  έχει  χάσει  το  50%  της  έκτασής  του  εξ  αιτίας  της  υπερθέρμανσης  των  θαλασσών,  της μόλυνσης από τις καλλιέργειες, αλλά και από την συνεχιζόμενη «ανάπτυξη» της περιοχής σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο τουρισμό.

The  Great  Barrier  Reef  (ο  μεγάλος  κοραλλιογενής  ύφαλος):  Το  Great  Barrier  Reef  βρίσκεται  στις ανατολικές  ακτές  της  Αυστραλίας  και απλώνεται  σε μια έκταση  133,000  τετραγωνικών  μιλίων.  Κινδυνεύει άμεσα από τη ρύπανση των υδάτων, την αυξανόμενη θερμοκρασία των ωκεανών, την παράνομη αλιεία και άλλους  συντελεστές.  Σύμφωνα  με  ορισμένες  εκτιμήσεις  ο ύφαλος  σε 20 χρόνια  μπορεί  να είναι  εντελώς διαφορετικός, αν δεν ληφθούν σύντομα δραστικά μέτρα προστασίας.

Μαλδίβες: Η  όμορφη  αυτή  συστάδα  νησιών  είναι  γνωστή  παγκοσμίως  για  τις  εξαιρετικές  της  παραλίες. Αποτελείται  από  περισσότερα  από  1.100  νησιά  στα  δυτικά  της  Ινδίας.  Είναι  η  χώρα  με  το  χαμηλότερο υψόμετρο  στον κόσμο. Κατά μέσο όρο τα νησιά βρίσκονται  μόλις 1,3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια  της θάλασσας. Το 80% των εδαφών της βρίσκεται στα 3,3 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και αν η στάθμη του νερού συνεχίζει να αυξάνεται, τότε ολόκληρη η συστάδα θα μπορούσε να βουλιάξει σε λιγότερο από 100 χρόνια. Οπότε αν αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας κατά ένα μέτρο τότε οι 400.000 κάτοικοι νησιού θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σεϋχέλλες: Ένας άλλος τροπικός  παράδεισος,  οι Σεϋχέλλες,  αντιμετωπίζουν  κι αυτές  πρόβλημα  βύθισης. Είναι  ένα  έθνος  στον  δυτικό  Ινδικό  Ωκεανό  με  πληθυσμό   περίπου   100.000  κατοίκους.   Οι  παραλίες διαβρώνονται,  ενώ οι επιστήμονες  εκτιμούν ότι τα νησιά θα μπορούσαν  να καταστούν εντελώς ακατοίκητα λόγω της βύθισής τους στο νερό μέσα στα επόμενα 50 με 100 χρόνια. Τα  νησιά  του   Ινδικού  συμπλέγματος  Γκοραμάρα:  Εξ  αιτίας  της  ανόδου  του  ορίου  της  θάλασσας, τουλάχιστον  τα μισά από τα νησιά του Ινδικού συμπλέγματος  Γκοραμάρα  έχουν αρχίσει  να βυθίζονται.  Τα νησιά θα εξαφανιστούν εντελώς μέσα σε λίγες δεκαετίες ενώ πολλά χωριά στα νησιά έχουν ήδη εξαφανιστεί, με τη πλειονότητα των κατοίκων να έχουν μετακομίσει στην Ινδία ή το Μπαγκλαντές. Περισσότεροι από τα 2/3 των κατοίκων έχουν εγκαταλείψει τα χωριά, καθώς είναι, σχεδόν, αδύνατο να επιβιώσουν, αφού δεν μπορούν να  φυτέψουν  οτιδήποτε  και  να  ψαρέψουν  και  το  νερό  έχει  μολυνθεί.  Μέχρι  το  2050,  υπολογίζεται  πως περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, όσο και ο πληθυσμός των νησιών, θα εγκαταλείψουν τη περιοχή και θα γίνουν πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Νιου Μουρ  (Σάουθ  Ταλπάτι) (εξαφανισμένο): Το νησάκι Νιου Μουρ, ένα από τα πολλά του νησιωτικού συμπλέγματος  Σούντερμπαν,  το οποίο εδώ και 30 χρόνια αποτελούσε  αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, εξαφανίστηκε στα νερά του Κόλπου της Βεγγάλης, λόγω της ανόδου της στάθμης της  θάλασσας.  Το  Μπαγκλαντές,  με  πληθυσμό  150  εκατομμυρίων  απειλείται  ιδιαίτερα  από  την  κλιματική αλλαγή λόγω του χαμηλού υψομέτρου του. Το 18% των παράκτιων περιοχών θα βυθιστεί και 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο έως το 2050, όπως προβλέπεται με βάση ορισμένα κλιματικά μοντέλα. Η αύξηση στο ρυθμό άνοδο της στάθμης στον Κόλπο της Βεγγάλης, ανάμεσα στο Μπαγκλαντές και την Ινδία είναι ανησυχητική.  Μέχρι το 2000, η άνοδος περιοριζόταν  στα 3 χιλιοστά ανά έτος, ενώ τα τελευταία  δέκα χρόνια έχει αυξηθεί στα 5 χιλιοστά ανά έτος. Πολλά ακόμα από τα νησιά του συμπλέγματος  Σούντερμπαν έχουν  χαμηλό  υψόμετρο  και  πιθανότατα  δεν  θα  γλιτώσουν.  Το  1996  εξαφανίστηκε  στα  κύματα  το  νησί Λοχακάρα, αναγκάζοντας  τους λιγοστούς κατοίκους του να μετακομίσουν.  Το γειτονικό νησί του Γκοραμάρα που είδαμε παραπάνω έχει βυθιστεί κατά το ήμισυ και δέκα ακόμα νησιά απειλούνται. Το νησί Νιου Μουρ είχε μήκος 3,5 χλμ και πλάτος 3 χλμ. Παρά την εξαφάνισή του, το θέμα των συνόρων παραμένει ανοιχτό ανάμεσα στις δύο χώρες!!!

Κιριμπάτι: Το Κιριμπάτι είναι νησιωτική χώρα που περιλαμβάνει 33 νησιά και ανήκει στην Ωκεανία, ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία. Το νησί βρίσκεται μόλις δύο μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Μέχρι το τέλος του αιώνα, ή ίσως και νωρίτερα, το Κιριμπάτι μπορεί και να έχει εξαφανιστεί. Ο πρόεδρος του Κιριμπάτι, Ανότε Τονγκ,  αγόρασε  6.000  στρέμματα  γης στο νησί των Φίτζι  έναντι  8 εκατ.  δολαρίων  για να μεταφέρει  τους περισσότερους από 104.000 κατοίκους που ζουν στο Κιριμπάτι.

Μικρονησία: Η Μικρονησία  είναι  το  όνομα  μιας  περιοχής  του  Ειρηνικού  Ωκεανού,  όπου  στα  δυτικά  της βρίσκονται  οι Φιλιππίνες  και  στα  νοτιοδυτικά  η Ινδονησία.  Αποτελείται  από  607  ορεινά  νησιά  με  χαμηλό υψόμετρο και πληθυσμό περίπου 105.000 κατοίκους.

Παλάου: Η Δημοκρατία του Παλάου βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και περιλαμβάνει  περισσότερα από 200 νησιά του αρχιπελάγους των Καρολίνων νήσων. Έχει πληθυσμό 21.000 κατοίκους που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Νήσοι  Κάρτερετ:  Είναι  νησιά  της  Παπούα  Νέα  Γουινέα  που  βρίσκονται  86  χλμ  βόρειο  ανατολικά  της Μπούκανβιλ στο Νότιο Ειρηνικό. Οι 2.000 κάτοικοι των νήσων θα πρέπει να εγκαταλείψουν  τα σπίτια τους, ακόμα και εντός του έτους αφού θα εξαφανιστούν άμεσα. Το έδαφος έχει απορροφήσει το αλάτι της θάλασσας έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα για την καλλιέργεια τροφίμων.

Νήσοι Σολομώντα: Οι Νήσοι του Σολομώντα  είναι κράτος που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό  Ωκεανό και έχουν πληθυσμό  610.000 κατοίκους. Ήδη οι κάτοικοι έχουν κάνει σχέδια να χτίσουν  μια νέα πόλη σε μια κοντινή ηπειρωτική χώρα.

Τουβαλού: Το Τουβαλού είναι κράτος του κεντρικού Ειρηνικού και βρίσκεται 1050 χλμ βορείως των Νησιών Φίτζι. Αποτελείται  από  εννέα  κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και  συνολική  έκταση  λίγο μεγαλύτερη από 26 τετρ.χλμ, είναι δηλαδή από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο (άλλο παράδειγμα  είναι τοΤοκελάου) Πέρυσι, η Νέα Ζηλανδία χορήγησε στους κατοίκους του Τουβαλού άδεια παραμονής, αφού ήδη οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μείνουν πια στα σπίτια τους λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μαδαγασκάρη: Η Μαδαγασκάρη είναι μια νησιωτική χώρα με εκπληκτική βιοποικιλότητα. Πολλά από τα είδη των φυτών και των ζώων που ζουν εκεί δεν απαντώνται πουθενά αλλού, με αποτέλεσμα η αποψίλωση των δασών και το κυνήγι να είναι ανεξέλεγκτα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για περί τα 20.000 διαφορετικά  είδη ζωής, με τα 18000 να είναι απολύτως ενδημικά. Σε περίπτωση που αυτές οι πρακτικές δεν σταματήσουν, τα φυτά και τα ζώα θα καταστραφούν για πάντα.

Κοιλάδα του  Κονγκό: Το τροπικό  δάσος του Κονγκό παράγει το 40% του οξυγόνου της γης και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη τα 2/3 του δάσους θα χαθούν μέχρι το 2040 εξαιτίας των ορυχείων, της παράνομης υλοτομίας, των πολέμων κ.α. Επί πλέον, οι λαθροκυνηγοί απειλούν να εξαφανίσουν σπάνια είδη ζώων όπως γορίλες, ελέφαντες κ.α.

Everglades – Φλόριντα Η.Π.Α.: Ο περίεργος αυτός υγροβιότοπος έκτασης 10 στρεμμάτων αποτελείται από βάλτους και σαβάνες και φιλοξενεί κροκόδειλους και αλιγάτορες. Η μόλυνση από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και η καταπάτηση της γης, αλλά και το γεγονός ότι το 60% του νερού αντλείται από τις διπλανές πόλεις είναι οι βασικές απειλές για την συνέχεια της ύπαρξής του.

Τροπικό  δάσος   Tahuamanu    Περού: Χιλιάδες  παπαγάλοι και μακάος μοιράζονται αυτή τη μοναδικήπεριοχή με σπάνια είδη, όπως τεράστια αρμαντίλος, ιαγουάριους και βίδρες. Η παράνομη υλοτομία για μαόνι εξαφανίζει το δάσος και μαζί τα σπάνια αυτά είδη.

Κοιλάδα του ποταμού Yangtze  – Κίνα: Εξωτικά πλάσματα όπως τεράστια Πάντα, μικρά μπλε πρόβατα και η ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής συνυπάρχουν  μαζί τον άνθρωπο. Ο υπερπληθυσμός  της Κίνας όμως και τα τρία τεράστια  φράγματα,  αναμένεται  να εξαφανίζουν  τα περισσότερα  ζώα. Ταυτόχρονα,  η αποψίλωση των δασών, τα εργοστάσια και η μόλυνση του περιβάλλοντος συντελούν στην εξαφάνιση του οικοσυστήματος. Πέρα από την φύση, που είναι και η σημαντικότερη, επιπτώσεις  υπάρχουν και σε ανθρώπινα δημιουργήματα, όπως:

Ταζ  Μαχάλ: Το μαυσωλείο Ταζ  Μαχάλ που βρίσκεται στην Ινδία –ηλικίας 350 χρόνων– απειλείται, τουλάχιστον το εξωτερικό του, από τη ρύπανση η οποία έχει αυξηθεί επικίνδυνα λόγω της ανάπτυξης   της βιομηχανίας και της πληθυσμιακής έκρηξης. Προηγούμενες  προσπάθειες για να σταματήσει η ζημιά έχουν αποτύχει.

Βενετία: Εδώ και αιώνες η Βενετία στην γειτονική Ιταλία βυθίζεται, αλλά η διαδικασία αυτή γίνεται   με πιο γρήγορους ρυθμούς, ενδεχομένως και κατά πέντε φορές πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν.

πηγή: anarchypress.gr