Με λίγες κουβέντες…
• Η EE δεν πρέπει να είναι ο «χρήσιμος ηλίθιος» της πανδημίας εξάγοντας εμβόλια την ώρα που άλλες χώρες κρατούν τις προμήθειες για τον εαυτό τους, είπε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος υποστηρίζοντας τα σχέδια για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων ως προς τις εξαγωγές των εμβολίων. «Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι ένα είδος χρήσιμου ηλιθίου στη μάχη κατά του ιού», είπε νωρίτερα ο προεδρικός σύμβουλος στους δημοσιογράφους ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής του μπλοκ που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.
• Τότε που οι φυλακές επισκευάζονται να γίνουν βιβλιοθήκες, τότε που ένα τραγούδι ανεβαίνει από κατώφλι σε κατώφλι τη νύχτα, τότε που τ’ ανοιξιάτικο φεγγάρι βγαίνει απ’ το σύγνεφο όπως βγαίνει απ’ το κουρείο της συνοικίας φρεσκοξυρισμένος ο εργάτης το Σαββατόβραδο είναι η ειρήνη.
• Η σκανδαλοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλάζει και το πώς λειτουργούν τα κόμματα. Μικρές η μεγάλες ομάδες μέσα στα κόμματα κινούνται στα σκοτεινά σε «βρώμικες» επιχειρήσεις, όπως λ.χ. (υποκλοπές, παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων) με μοναδικό ζητούμενο η εξόντωση του πολιτικού αντιπάλου και όχι η ανάδειξη και η διάλυση της διαφθοράς. Τα σκάνδαλα και οι τίτλοι των εφημερίδων, ίσως έχουν δίκιο. Αλλά μη ξεχνάμε ότι κατασκευάζουν «αναγνώστες» άρα φέρουν την ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες των αναγνωστών – πολιτών.
• Σε 330 ανέρχονται αυτή τη στιγμή οι οργανώσεις από όλο τον κόσμο οι οποίες συνυπογράφουν την καμπάνια υπέρ των εκατοντάδων Παλαιστινίων φοιτητών και φοιτητριών που έχουν φυλακιστεί από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του στη νέα γενιά της Κατεχόμενης Παλαιστίνης, προχωρώντας καθημερινά σε νέες συλλήψεις βασανιστήρια και αυθαίρετες φυλακίσεις- περιλαμβανομένων φυλακίσεων επ’ αόριστον, χωρίς απαγγελία κατηγοριών και δίκη («διοικητική κράτηση»), τις οργανώσει που προστέθηκαν αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνεται η Παν- Νεπαλέζικη Αγροτική Ομοσπονδία, η Αμερικανική Ένωση Νομικών, το βραζιλιάνικο Κίνημα Ακτημόνων (MST), η Συνομοσπονδία Εργατών από την Τουρκία στην Ευρώπη (ATIK) κ.ά.
• Το Κυπριακό δίκαιο αποκαλείται το νεκροταφείο των διπλωματών, καθώς όλες οι προσπάθειες, ακόμη και οι πλέον υποσχόμενες, απέτυχαν. Αυτό δεν οφείλεται στη μαεστρία του διεφθαρμένου κυπριακού συστήματος εξουσίας, ούτε στην έλλειψη ιδεών, παρά μόνο στις παρεμβάσεις της Μόσχας που έχει τους τρόπους και τα μέσα να νουθετεί την κυπριακή ηγεσία προς όφελος των δικών της στρατηγικών συμφερόντων. Δεν έχω… δεν έχω σπίτι πίσω για να ‘ρθώ ούτε κρεβάτι για να κοιμηθώ, δεν έχω δρόμο ούτε γειτονιά να περπατήσω μια Πρωτομαγιά.
• Ήταν 6 Ιανουαρίου 2002 όταν οι συνδρομητές της «Boston Glebe» αντίκρισαν τον τίτλο στο φύλλο ανά χείρας: «Η Εκκλησία επέτρεπε χρόνια κακοποίηση από ιερείς». Το μακροσκελές ρεπορτάζ υπέγραφε ο Μάικλ Ρεζέντες, μέλος της ερευνητικής ομάδας Spotlight. Κι εκείνη ήταν μόνο η αρχή. Η εφημερίδα δημοσίευσε συνολικά 600 άρθρα για το ζήτημα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ενώ κατηγορήθηκαν 249 ιερείς και μοναχοί στην Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης. Η κοινότητα πλέον ήξερε – με την πλειονότητα να αποτελείται από καθολικούς αναγνώστες ιρλανδικής καταγωγής. Απέναντι στην αποκάλυψη κατέρρεε η τοπική eminence grise. Το σκάνδαλο ήταν συστημικό: η Εκκλησία συγκάλυπτε λύκους με προβιά μεταθέτοντάς τους σε άλλες ενορίες. Μεγάλα δικηγορικά γραφεία επιχειρούσαν να μετατρέψουν τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς σε κερδοφόρα επιχείρηση. Ο αρχιεπίσκοπος Βοστώνης, καρδινάλιος Μπέρναρντ Λο, παραιτήθηκε αναφέροντας: «Απολογούμαι σε όλους όσοι υπέφεραν από τις αβλεψίες και τα λάθη μου ικετεύοντας για συγχώρεση». Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ θα τον τοποθετήσει τελικά στη Σάντα Μαρία Ματζιόρε στη Ρώμη, ενώ η ομάδα Spotlight θα κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ.
Πάλλας Βαγγέλης Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ