Κουτσούμπας: Μόνο στη Μύκονο δε βάλατε ανεμογεννήτριες – Έπαψε να είναι το «νησί των Ανέμων»;

Μιλώντας στην Βουλή για το Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε δριμεία κριτική στην στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» αλλά και στην κυβέρνηση λέγοντας πως η έγνοια της είναι η προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG και τους κινδύνους που συνδέονται με τη μεταφορά και αποθήκευσή του, αλλά και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ που προωθεί το νομοσχέδιο και «απαιτεί ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά παντού, σε βουνά και σε θάλασσες» ακόμη και στις προστατευόμενες περιοχές NATURA.

Όσον αφορά το βασικό στίγμα του νομοσχεδίου είπε πως «είναι μια ακόμα ψηφίδα που υπηρετεί την πολιτική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Ένας ακόμα κρίκος στην ασταμάτητη αλυσίδα νόμων και διατάξεων που ψηφίζονταν σωρηδόν όλη την προηγούμενη περίοδο και διαλύουν το περιβάλλον, τις ζωές των κατοίκων, τις τοπικές οικονομίες, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και της διείσδυσης των ΑΠΕ». «Το “νέο φρούτο”» πρόσθεσε «είναι οι λεγόμενες υπεράκτιες ΑΠΕ και η αποφασιστική επιτάχυνσή τους».

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση είπε «προβλέπει ωμά ότι δεν αρκεί η καταστροφή κάθε βουνού και δάσους» αλλά έρχεται και επιτρέπει «και μέσα στη θάλασσα, γιγάντιες ανεμογεννήτριες, που θα μπουν δίπλα στην ξηρά, στα ρηχά νερά, εκεί που ψαρεύουν οι τοπικοί ψαράδες». Πρόκειται για «ανεμογεννήτριες πραγματικά τέρατα» τόνισε, «με ύψος ενός μικρού βουνού, που θα κυριαρχούν στον ορίζοντα, και θα δημιουργήσουν ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση «θράσος» για το ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο για αύξηση των ΑΠΕ, «την ίδια ώρα που οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα πουλάνε το ηλεκτρικό ρεύμα μισό ευρώ την κιλοβατώρα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εγκάλεσε την κυβέρνηση για το ότι αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό «πως η πράσινη ανάπτυξη που στηρίζετε όλοι σας εδώ μέσα, απαιτεί ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά παντού, σε βουνά και σε θάλασσες».

«Άραγε, πόσο πράσινο είναι να καταστραφούν απ’ τα Άγραφα και τα βουνά της Ηπείρου, μέχρι τη Νότια Λακωνία; Από τον Έβρο και την Εύβοια μέχρι την Κρήτη; Από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι τα νησιά του Ιονίου;» διερωτήθηκε.

Και άφησε αιχμές για επιλεκτική επέκταση των ΑΠΕ: «Μόνο στη Μύκονο δεν βάζετε ανεμογεννήτριες, γιατί άραγε; Μήπως έπαψε να είναι το “νησί των Ανέμων”;».

Κατηγόρησε όλα τα κόμμα που κυβέρνησαν ότι , «προώθησαν, ένα νομοθετικό πλαίσιο που σταδιακά επιτρέπει ΑΠΕ παντού, πρακτικά χωρίς περιορισμούς». Εν προκειμένω το παρόν σχέδιο νόμου, υπογράμμισε «διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις ΑΠΕ σε περιοχές NATURA».

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι του LNG

Αναφορικά με το LNG σημείωσε πως η κυβέρνηση το έχει κάνει σημαία ενώ γνωρίζει πως η μεταφορά και η αποθήκευσή του ενέχει σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.

«Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, θεωρούν επίσημα ότι κατά την αεριοποίησή του το υγροποιημένο LNG αυξάνει την έκλυση μεθανίου στην ατμόσφαιρα, η οποία έχει πολλαπλάσια αρνητική επίδραση συγκριτικά με το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «αναγνωρίζουν επίσης ότι η αύξηση της μεταφοράς LNG θα αυξήσει τις διαρροές μεθανίου, αλλά και εκπομπών CO2, αφού αντικειμενικά γίνεται πιο μεγάλη και πιο περίπλοκη η αλυσίδα εφοδιασμού του φυσικού αερίου συγκριτικά με τη μεταφορά του με αγωγούς.

Είπε επίσης πως συνεπάγεται τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ιχθυοπανίδας, με επιπτώσεις στην αλιεία, καθώς:

· Οι αεριοποιητές των σταθμών υποδοχής LNG αντλούν μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού αναμειγνύοντάς το με υποχλωριώδες νάτριο, με τοξική επίδραση στους υδρόβιους οργανισμούς.

· Η κατασκευή υποδομών των τερματικών σταθμών LNG δημιουργεί ισχυρά ηχητικά ρεύματα που επιδρούν στη ζωή και στη μετανάστευση των θαλάσσιων ειδών.

· Aυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης απ’ τη γειτνίαση τέτοιων υποδομών με δασικές εκτάσεις ή τον αστικό ιστό…

Ανοίγοντας την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στο ζήτημα της επικαιρότητας, δηλαδή τις πυρκαγιές και την πολιτική πυροπροστασίας.

Πυρκαγιές: διαρκές το έγκλημα – Αναγκαίες οι προσλήψεις και οι υποδομές

Χαρακτήρισε «τραγική ειρωνεία» το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο την ώρα που «ο λαός μας, να δοκιμάζεται για πολλοστή φορά από τις καταστροφικές πυρκαγιές».

«Στο μοναδικό δάσος της Δαδιάς, που η φωτιά καίει για 8η μέρα, στη Λέσβο, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Ανατολική Αττική και αλλού, έγιναν στάχτη οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας για τη δήθεν “ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού”», είπε.

Ανέφερε πως αυτό που ζούμε κάθε χρόνο είναι ένα «διαρκές προδιαγεγραμμένο έγκλημα» «που έχει την υπογραφή όλων όσων κυβερνήσατε, διότι «καμιά κυβέρνηση, δεν είχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, αλλά και γιατί όλοι σας, ενισχύσατε την εμπορευματοποίηση της γης».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως από τα 17,7 εκ. ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, έδωσε μόλις 1,7 εκ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, «πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά». Την ίδια ώρα, είπε, «περίσσεψαν και οι δικαιολογίες περί “ακραίων καιρικών φαινομένων και κλιματικής κρίσης”». Προσθέτοντας πως η κυβέρνηση νομίζει ότι βρήκε ένα βολικό άλλοθι, αλλά στην ουσία είναι ένας λόγος παραπάνω για να παρθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα.

Στο σημείο αυτό επανέλαβε το αίτημα του ΚΚΕ, έστω και τώρα, στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα για να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή:

-Να εξασφαλίσει ακόμα και με έκτακτη χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, τις αναγκαίες υποδομές και τα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πυρκαγιές.

-Να προχωρήσει τώρα στις αναγκαίες προσλήψεις για να καλυφτούν τα 4.000 κενά στους μόνιμους πυροσβέστες και τα 1500 κενά επιστημονικού προσωπικού στη δασική υπηρεσία.

–Να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και των εποχικών πυροσβεστών, για τους οποίους υπογράμμισε ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες όλο το χρόνο και «πρέπει να εργάζονται σε μόνιμη και σταθερή βάση για να καλύψουν ένα μέρος των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό, προκειμένου να μπορέσουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στα επιχειρησιακά συμβάντα που προκύπτουν όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους». Από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τις διασώσεις, έως την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια πλημμυρών, σεισμών και άλλων καταστροφών.

Μαρία Μητσοπούλου

πηγή: topontiki.gr