ΚΩΔΙΚΟΣ…ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Επιμέλεια: Πάλλα Βαγγέλη Δημοσιογράφου – Ερευνητή – Αναλυτή AEJ/SPJ
…Το μόνο μέσο για την καταπολέμηση της πανούκλας είναι η ειλικρίνεια…
Αlbert Camus 1947
Μια σφαιρική εικόνα, και μια ρεαλιστική αξιολόγηση του κινδύνου του Covid – 19.
1) Θνησιμότητα: Σύμφωνα με τις τελευταίες ανοσολογικές μελέτες, το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας μόλυνσης (IFR) του Covid – 19, στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 0,2% έως 0,5% στις περισσότερες χώρες, το οποίο είναι συγκρίσιμο με τις μεσαίες πανδημίες γρίπης του 1957 και 1968..
2) Ηλικιακό προφίλ: Η μέση ηλικία των θανάτων από Covid – 19, είναι πάνω από 80 χρόνια στις περισσότερες χώρες και μόνο περίπου το 5% των νεκρών δεν είχε σοβαρά νοσήματα. Σε αντίθεση με την πανδημία γρίπης, η ηλικία και το προφίλ κινδύνου θνησιμότητα Covid – 19 είναι συγκρίσιμα με την κανονική θνησιμότητα.
3) Οίκοι ευγηρίας: Σε πολλές δυτικές χώρες, τα δύο τρίτα του συνόλου των θανάτων που έχουν συμβεί στους οίκους ευγηρίας, οφείλεται σε ανθρώπινη ανεπάρκεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι σαφές εάν οι άνθρωποι πέθαναν πραγματικά από Covid – 19 ή από άλλα νοσήματα.
4) Υπερβολική θνησιμότητα: Έως και το 30% των θανάτων μπορεί να έχουν προκληθεί όχι από τον Covid – 19, αλλά από περιπτώσεις πανικού και φόβου. Παράδειγμα η νοσηλεία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων μειώθηκε έως και 40% επειδή πολλοί ασθενείς δεν τόλμησαν να πάνε στο νοσοκομείο.
5) Αντισώματα: Μέχρι το καλοκαίρι του 2020, η Νέα Υόρκη και το Μπέργκαμο είχαν φτάσει σε επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25%. Η Μαδρίτη, το Λονδίνο και η Στοκχόλμη ήταν περίπου 15%. Μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ωστόσο ήταν ακόμη κάτω του 5%.
6) Συμπτώματα: Έως και το 40% των μολυσμένων ατόμων δεν εμφανίζουν συμπτώματα, περίπου το 80% εμφανίζουν το πολύ ήπια συμπτώματα και περίπου το 95%, εμφανίζουν τα περισσότερα μέτρια συμπτώματα και δεν απαιτούν νοσηλεία. Τα ήπια περιστατικά μπορεί να οφείλονται σε παλιότερες κοινές λοιμώξεις.
7) Μεταϊικό σύνδρομο: Περίπου 10% των συμπωματικών ατόμων αναφέρουν μετά-οξεία, δηλαδή συμπτώματα που διαρκούν εβδομάδες ή μήνες. Αυτό επηρεάζει επίσης τους νεωτέρους και προηγουμένως υγιείς ανθρώπους με ισχυρή ανοσοαπόκριση
8) Μετάδοση: Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, οι κύριες οδοί μετάδοσης του ιού είναι εσωτερικά αερολύματα και σταγονίδια που παράγονται όταν μιλούν ή βήχουν, ενώ τα εξωτερικά αερολύματα καθώς και οι περισσότερες επιφάνειες αντικειμένων φαίνεται να διαδραματίζουν δευτερεύοντα ρόλο.
9) Μάσκες: Υπάρχουν λίγα ως καθόλου επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών στο γενικό πληθυσμό. Εάν δεν χρησιμοποιούνται κατάλληλες μάσκες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
10) Παιδιά και σχολείο: Σε αντίθεση με την γρίπη, ο κίνδυνος ασθένειας και μετάδοσης στα παιδιά, είναι χαμηλός σε περίπτωση του covid -19. Δεν υπήρχε και επομένως δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων ή άλλα μέτρα που στοχεύουν ειδικά στα παιδιά
11) Ανίχνευση επαφών: Μια μελέτη του Π.Ο.Υ. για το 2019 σχετικά με μέτρα κατά των πανδημιών της γρίπης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από ιατρική άποψη, η ανίχνευση επαφών «δεν συνίσταται σε καμία περίπτωση». Οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών σε κινητά τηλέφωνα απέτυχαν επίσης στις περισσότερες χώρες…
12) Δοκιμές PCR: Τα ΚΙΤ δοκιμής των (rapid) που χρησιμοποιούνται διεθνώς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις να παράγουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Από αυτή την άποψη, το λεγόμενο όριο κύκλου είναι μια σημαντική παράμετρος…
13) Κακή ιατρική διαχείριση: Στις ΗΠΑ και σε ορισμένες άλλες χώρες, η κακή έως θανατηφόρα διαχείριση ορισμένων ασθενών, σημειώθηκε λόγω αμφισβητήσιμων οικονομικών κινήτρων και ακατάλληλων πρωτοκόλλων. Στις περισσότερες χώρες η θνησιμότητα εντός νοσοκομείων μειώθηκε σημαντικά/
14) Lockdown: Ο Π.Ο.Υ. προειδοποίησε ότι τα lockdown προκάλεσαν μια τρομερή παγκόσμια καταστροφή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα lockdown ενδέχεται να θέσουν το βιοτικό επίπεδο 1,6 Δισεκατομμύρια ανθρώπων σε σοβαρό κίνδυνο και μπορεί να ωθήσουν επιπλέον 150 εκατομμύρια παιδιά σε φτώχεια. Η ανεργία, οι χρεοκοπίες και τα ψυχολογικά προβλήματα έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως.
15) Σουηδία: Στη Σουηδία, η συνολική θνησιμότητα χωρίς lockdown ήταν μέχρι στιγμής στο επίπεδο μιας ισχυρής επιδημίας γρίπης. Το 70% των Σουηδών θανάτων σημειώθηκαν σε οίκους ευγηρίας, που δεν προστατευόταν αρκετά. Η μέση ηλικία των σουηδών θανάτων είναι 84 χρόνια.
16) ΜΜΕ: Η αναφορά και συμπεριφορά πολλών μέσων ενημέρωσης δεν ήταν δεοντολογικά ή ενδεδειγμένη, αφού μεγιστοποίησε τον φόβο και τον πανικό στον πληθυσμό και οδήγησε σε μια μαζική υπερεκτίμηση θνησιμότητας του covid -19 ορισμένα μέσα χρησιμοποίησαν ακόμη και χειραγωγημένες εικόνες και βίντεο για να δραματοποιήσουν την κατάσταση.
17) Εμβόλιο: Αρκετοί ιατροί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι τα εμβόλια κατά του covid -19, μπορεί να είναι επικίνδυνα. Πράγματι το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων το 2009, οδήγησε σε περιπτώσεις σοβαρών νευρολογικών βλαβών και αγωγών σε εκατομμύρια. Στις δοκιμές νέων εμβολίων covid -19, έχουν ήδη αναφερθεί σοβαρές επιπλοκές και αποτυχίες.
18) Προέλευση covid -19. Η προέλευση του νέου ιού covid -19, παραμένει ασαφής, αλλά τα στοιχεία δείχνουν επί του παρόντος ένα περιστατικό πνευμονίας, που μοιάζει με τον covid -19 σε ένα κινέζικο ορυχείο το 2019, του οποίου τα δείγματα ιών συλλέχθηκαν, αποθηκεύτηκαν και ερευνήθηκαν από το Ινστιτούτο Ιολογίας στη Γιουχάν.
19) Επιτήρηση αστυνόμευσης: Πολλές είναι οι καταγγελίες ότι η παράταση της πανδημίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μόνιμη επέκταση της παγκόσμιας παρακολούθησης. Σε πολλές χώρες, ο πληθυσμός παρακολουθείται και αντιμετωπίζει σοβαρή αστυνομική καταστολή κατά την διάρκεια του lockdown. Είναι η τρέχουσα πανδημία μια δοκιμή του παγκόσμιου συστήματος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης; Αν είναι, δεν μπορούμε να σταματήσουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Πιθανότατα δεν θα έχουμε άλλη μια τέτοια ευκαιρία.