Και άλλη λίστα ενόψει: Έρευνα και για τις εκροές καταθέσεων την κλειστή περίοδο του κουρέματος

Συναντήσεις με τον γενικό εισαγγελέα και την επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα επιδιώξει να έχει τα επόμενα 24ωρα ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου αναφορικά με την έρευνα που η Βουλή δρομολογεί για τα «κόκκινα» δάνεια των ΠΕΠ. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι τα σοβαρά νομικά κωλύματα που προκύπτουν και που εκ πρώτης όψεως θέτουν προσκόμματα στην επικείμενη έρευνα από ελεγκτικό οίκο που θα επιλεγεί κατόπιν διαγωνισμού. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, το τραπεζικό απόρρητο και η νομοθεσία που διέπει τα προσωπικά δεδομένα θέτουν εν αμφιβόλω την έκβαση της έρευνας. Στόχος των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Αδάμου με τον γενικό εισαγγελέα και την αρμόδια επίτροπο είναι, ακριβώς, να εξευρεθούν τρόποι στο πλαίσιο της νομιμότητας που να επιτρέψουν τη διενέργεια της έρευνας και την κατάληξή της σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εισηγήθηκε να ζητήσει καθοδήγηση η Βουλή από νομικούς, υποδεικνύοντας στον πρόεδρο της Βουλής να μην αποταθεί στον γενικό εισαγγελέα ούτε και στην επίτροπο, διότι, κατά τα λεγόμενά του, «δεν θα είναι συνεργάσιμοι». Δήλωσε, επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος ότι προκύπτει θέμα σύγκρουση συμφερόντων διότι και οι δύο θα περιλαμβάνονται στη λίστα με τους αξιωματούχους των οποίων θα ελεγχθούν οι δανειακές συμβάσεις. Για το τι δέον γενέσθαι ο κ. Αδάμου θα αναζητήσει νομική καθοδήγηση και από τους τρεις νομικούς με τους οποίους συνεργάζεται η Βουλή, τους κ. Χρήστο Τριανταφυλλίδη, Ανδρέα Αγγελίδη και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου απέρριψε το αίτημα της Βουλής για να ερευνήσει τη λίστα Γιωρκάτζη, διότι με βάση το τραπεζικό απόρρητο δεν νομιμοποιείται να επεξεργαστεί προσωπικά τραπεζικά δεδομένα. Από την άλλη, ο γενικός ελεγκτής δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την έρευνά του για τα «κόκκινα» δάνεια των 22 ΠΕΠ στον πρώην Συνεργατισμό λόγω του τραπεζικού απορρήτου και της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Name and shame

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης δήλωσε ότι τα νομικά κωλύματα που προκύπτουν μπορούν να ξεπεραστούν εάν η Βουλή καλέσει όλα τα ΠΕΠ που θα ελεγχθούν να υπογράψουν δήλωση με την οποία θα εξουσιοδοτούν τον ελεγκτικό οίκο να έχει πρόσβαση στα τραπεζικά τους δεδομένα και πρόσθετα να μπορεί να τα επεξεργαστεί. Στην περίπτωση που ΠΕΠ αρνηθεί να το πράξει, τότε, πρόσθεσε ο Γιώργος Περδίκης, η Βουλή να ακολουθήσει τη μέθοδο «name and shame». Δηλαδή, να δημοσιοποιήσει το όνομα του ΠΕΠ καταγγέλλοντάς το ότι αρνείται τον έλεγχο.

Οι λίστες

Ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου καλείται να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώθηκαν χθες ως προς το εύρος της έρευνας και τους όρους εντολής του ελεγκτικού οίκου. Πέρα από τη λίστα Γιωρκάτζη και τη λίστα Οδυσσέα με τα 22 ΠΕΠ, το ΑΚΕΛ διά του βουλευτή του Στέφανου Στεφάνου ζήτησε να διερευνηθεί και η λίστα με τις εκροές καταθέσεων την κλειστή περίοδο πριν το κούρεμα των καταθέσεων το 2013. Περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η οικογένεια του Προέδρου Αναστασιάδη έβγαλε στο εξωτερικό €37,2 εκατ. Με την εισήγηση Στεφάνου συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο Γιώργος Περδίκης ζήτησε να διερευνηθεί και η λίστα Σταυρινάκη που βρίσκεται στην Κεντρική Τράπεζα και καταγράφει τα «κόκκινα» δάνεια ΠΕΠ μέχρι το 2013. Σύγκλιση απόψεων διαπιστώνεται ως προς τον αριθμό των ΠΕΠ που θα ελεγχθούν από τις λίστες. Πρόκειται για 161 ΠΕΠ στα οποία περιλαμβάνονται νυν και πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα κατά πόσο θα ερευνηθούν τα πρώτου βαθμού συγγενικά τους πρόσωπα. Ο κ. Αδάμου έδωσε προθεσμία έως την ερχόμενη Τετάρτη στα κόμματα για να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους αναφορικά με το εύρος της έρευνας και τους όρους εντολής.

Στη νέα Βουλή

Ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι οι εργασίες της ad hoc επιτροπής για θέματα ΠΕΠ θα πρέπει να συνεχιστούν με τη νέα Βουλή, η έρευνα να γίνει πιο διεξοδική και να επεκταθεί σε όλες τις τράπεζες. Από την άλλη, ο κ. Περδίκης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν τελικά θα συνεχιστεί η διερεύνηση με τη νέα Βουλή, κάνοντας λόγο για «παραπομπή στις κυπριακές καλένδες».

πηγή: politis.com.cy