Η “παγίδα” της αποχής για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Εκτός από την ψήφο διαμαρτυρίας, ο Κ. Μητσοτάκης ανησυχεί για το ποσοστό αποχής νεοδημοκρατών στις ευρωεκλογές και συνεχίζει την προσπάθεια συσπείρωσης της “όλης ΝΔ”

Η αποχή στις ευρωεκλογές αναδεικνύεται σε εξίσου μεγάλη απειλή για τη Νέα Δημοκρατία με την ψήφο διαμαρτυρίας προς τα δεξιά.

Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει άλλωστε δυσαρέσκεια μεταξύ των γαλάζιων ψηφοφόρων. Και από τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες μπορεί κάποιοι να μην φτάσουν στο σημείο να ψηφίσουν κάποιο μικρό κόμμα εκ δεξιών της ΝΔ, αλλά απλά να μην φτάσουν στην κάλπη.

Ενώ άλλοι ενδέχεται να μην πεισθούν πως οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για την πολιτική σταθερότητα, αφού δεν βγάζουν κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να “σηκώσει κεφάλι”.

Για αυτό στο Μαξίμου μελετούν με προσοχή όλα τα στοιχεία, ακόμη και τις προβλέψεις για τον καιρό στις 9 Ιουνίου, και συνεχίζουν την προσπάθεια συσπείρωσης της “όλης ΝΔ”, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει συνεχώς μηνύματα κατά της χαλαρής ψήφου και της αποχής.

Ζητούμενο άλλωστε για τον πρωθυπουργό δεν είναι απλώς να είναι πρώτη και με διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, αλλά να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Στόχος που στο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι εφικτός, εφόσον ανακοπούν οι διαρροές και αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αποχής.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε λοιπόν χαρακτηριστικά χθες από τα μέλη της κυβέρνησης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: “Να εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν είτε η αποχή είτε μία άστοχη επιπόλαιη επιλογή.” Ενώ προκατέλαβε την ψήφο στις ευρωεκλογές ως εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά.

Σημειωτέον ότι σήμερα ο κ.Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τους βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στην Αττική. Ολοκληρώνεται έτσι ο κύκλος επαφών με την κοινοβουλευτική ομάδα σε γκρουπ, με στόχο την ενεργοποίηση όλων των γαλάζιων βουλευτών στην προεκλογική εκστρατεία.

Και με τη δεξιά και με τη μεσαία τάξη

Μετά την ιερή ανακωχή με την Εκκλησία και την υποψηφιότητα Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει εν τω μεταξύ την προσπάθεια να σταματήσει τις διαρροές προς τα δεξιά, αλλά και να κρατήσει ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το μπόνους στους δημόσιους υπαλλήλους που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό, αφήνοντας όμως πολλά ερωτήματα για το ποιος και με ποια κριτήρια θα αξιολογεί τους εργαζόμενους.

Στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη περί προεκλογικής εξαγγελίας και ψηφοθηρίας πάντως από την κυβέρνηση απαντούσαν ότι δεν πρόκειται για οριζόντιο πριμ και δεν ανακοινώθηκε χθες λόγω εκλογών, αλλά ότι το μπόνους έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό και συνδέεται άρρηκτα με το σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στο υπουργικό και στο νέο δικαστικό χάρτη και μάλιστα αναμένεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή στο νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάζει το νέο δικαστικό χάρτη ως μία μεγάλη μεταρρύθμιση που καθυστέρησε 110 χρόνια, αφού αντίστοιχες αλλαγές είχε θελήσει να προωθήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η ΝΔ όμως έχει να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια των δικηγόρων για τις αλλαγές και τις ενοποιήσεις στο δικαστικό χάρτη. Το συγκεκριμένο κοινό, που σε μεγάλο ποσοστό θεωρείται προνομιακό ακροατήριο για τη ΝΔ, τα “έχει μαζεμένα” στην κυβέρνηση και για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Print Friendly, PDF & Email