Η κατάσταση των πραγμάτων 4

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Οι υπηρεσιακοί έσωσαν την τιμή του υπ. Εργασίας

Δύο στοιχεία συνέτειναν στην αποκάλυψη της προσπάθειας του επίδοξου «παρουσιαστή» να αποσπάσει δημόσιο χρήμα μέσω της συμμετοχής του στον μηχανισμό «Συνεργασία» του υπ. Εργασίας. Πρώτο, ο έλεγχος των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τις υπηρεσίες του τέως Ταμείου ασφάλισης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (έχει συγχωνευτεί στον ΕΦΚΑ) για τις δύο εταιρείες, τις οποίες ο «παρουσιαστής» εμφάνιζε, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να ψυλλιαστούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας πως κάτι δεν πάει καλά με τη συμμετοχή τού εν λόγω μισθωτού στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Δεύτερο, η παράλειψη στην υποβολή της αίτησης που έπρεπε να υποβάλει ο λογιστής του «παρουσιαστή» για τον μήνα Οκτώβριο. Τον Ιανουάριο του 2021 ο «παρουσιαστής» πληρώθηκε κανονικά και για τους τρεις τελευταίους μήνες του ’20, δηλαδή για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο με χρηματοδότηση του 60% σε μισθό έως 6.500 ευρώ, πλαφόν που τέθηκε ως όριο με διάταξη Βρούτση στο Ν. 4764/23.12.20 και κατόπιν προτάσεων των υπηρεσιακών παραγόντων. Ωστόσο η διάταξη δεν είχε αναδρομική ισχύ για τις πληρωμές πριν από τον Δεκέμβριο.

Το «πράσινο κύμα» γοητεύει τη Γερμανία

Σε μεγάλη δημοσκοπική άνοδο είναι το κόμμα των Πρασίνων – Βέβαιη η επιστροφή στην εξουσία μετά τις επόμενες εκλογές, ενώ οι πιο αισιόδοξοι δεν αποκλείουν το να πάρει για πρώτη φορά την Καγκελαρία.

Συλλήψεις

«Μπορεί η Ιορδανία να θεωρείται μια χώρα που συνιστά φάρο σταθερότητας στην ταραγμένη Μέση Ανατολή, ωστόσο, προχθές Σάββατο, βίωσε μια σοβαρή αναταραχή», επισημαίνει το δίκτυο «Al-Arabyia». Αυτό «επειδή ο πρίγκιπας-διάδοχος Χάμζα, ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για απόπειρα διατάραξης της ασφάλειας του βασιλείου, ενώ συνελήφθησαν ακόμη 20 κρατικοί αξιωματούχοι που ανήκαν στο στενό περιβάλλον του με τις ίδιες κατηγορίες καθώς και αυτή της συνωμοσίας για ανατροπή του μονάρχη».

Μάσκες, τα «τοξικά σκουπίδια» της COVID-19

Τεράστιες μη ανακυκλώσιμες ποσότητες βρίσκονται πεταμένες παντού – Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για να μη γίνουν το επόμενο πλαστικό πρόβλημα. Επικίνδυνη εργαλειοποίηση

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας επικίνδυνης εργαλεισποίησης των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία θέτει όλο και πιο συχνά ανθρώπους σε κίνδυνο, ιδίως -όπως εν προκειμένω στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα- σε κίνδυνο στη θάλασσα. Κατ’ αρχήν, η διάσωση και η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα αποτελεί απόλυτη υποχρέωση των κρατών, στο πλαίσιο της άσκησης της δικαιοδοσίας τους, η οποία υπαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν επιδέχεται εξαιρέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφυγας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1951, είναι όποιος έχει δικαιολογημένο φόβο δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας.

Καταιγίδα στην οικονομία – Σκέψεις για capital controls.

Σε δραματικό αδιέξοδο βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας. Η λίρα κατρακυλά, καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει την οικονομική πολιτική που βασίζεται στη συνταγή «ανάπτυξη με δανεικά». Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας έχουν εξαντληθεί και η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα. Εάν η λίρα συνεχίσει να καταρρέει, η οικονομία απειλείται με μια γενικευμένη κρίση, τη δεύτερη μετά το 2018. Ο Τούρκος πρόεδρος απορρίπτει την αύξηση των επιτοκίων, το άλλο διαθέσιμο όπλο του είναι η επιβολή capital controls, με απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος, τα οποία όμως θα έχουν σοβαρές παρενέργειες και τεράστιο πολιτικό κόστος, καθώς πολλοί Τούρκοι έχουν καταθέσεις σε συνάλλαγμα, αλλά και αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Να σημειωθεί ότι με φόντο την οικονομική καταιγίδα θα μεταβούν στην Τουρκία την ερχόμενη Τρίτη 6 Απριλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ Οι σχέσεις ανάμεσα σε EE και Τουρκία βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τεθεί η Άγκυρα υπό επιτήρηση, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Print Friendly, PDF & Email