H μετά-covid εποχή, ένας κόσμος που αλλάζει και ο ρόλος των γυναικών
Γράφει στο peripteron.eu η Ζέφη Δημαδάμα
Η πανδημία του κορονοιού έφερε τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή για να μας στηρίξουν και πάλι στα δύσκολα. Οι γυναίκες εργάζονται στην πρώτη γραμμή σε σούπερ μαρκετ, σε νοσοκομεία, σε παροχή φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες και επωμίζονται δυσανάλογο βάρος, πολλές φορές με κάκιστες αμοιβές αλλά και με μαύρη εργασία.
Η πανδημία άλλαξε ριζικά τον κόσμο, την καθημερινότητα και την εργασιακή ζωή με τις γυναίκες να πλήττονται όλο και περισσότερο. Το 2020, η απώλεια θέσεων εργασίας των γυναικών ανήλθε στο 5% σε σύγκριση με το 3,9% των ανδρών.
Οι ώρες αμειβόμενης εργασίας μειώθηκαν περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες, ενώ καταγράφονται συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης κατά των γυναικών.
Οι ανισότητες παραμένουν και εντείνονται για μια ακόμη φορά με τις γυναίκες και τις νέες γυναίκες να επιβαρύνονται τόσο στην οικογένεια όσο και στην εργασία με τη στόχευση της εξισορρόπησης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής να απομακρύνεται δραματικά.
Η μετάβαση στην μετα-κορονοιό εποχή δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει τη μετάβαση σε ένα πιο δίκαιο κόσμο, με προτεραιότητα την εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών γυναικών, και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα ωφελούν εξίσου και τα δυο φύλα.
Να επενδύσουμε επομένως στις γυναίκες ως μέρος μιας ανθρωποκεντρικής ανάκαμψης που επιδιώκει και η ΕΕ, με τις γυναίκες στο επίκεντρο των αποφάσεων και των σχεδίων και με ενεργή συμμετοχή τους στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Η επίτευξη του σκοπού αυτού, που αποτελεί συγχρόνως έναν από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Agenda 2030) απαιτεί οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες, τα συνδικάτα, η κοινωνία πολιτών να πιέσουν για την υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών για ισόρροπη συμμετοχή και για τα δυο φύλα.
Ο Στόχος 5 του ΟΗΕ, είναι ένας από τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και αφορά την ισότητα των φύλων. Βασική του επιδίωξη ο τερματισμός κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και κοριτσιών, η εξάλειψη όλων των μορφών βίας παντού συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων καθώς και της σεξουαλικής και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευσης.
Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών. Θυμίζω ότι η ΕΕ υποσχέθηκε τη δημιουργία περίπου 500.000 νέων θέσεων εργασίας ως το 2020 στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και την ενίσχυση ακόμη περισσότερο των αντίστοιχων θέσεων έως το 2030, λόγω και της πανδημίας (τηλεργασία, τηλε-εκπαιδευση κ.α.).
Ωστόσο, οι Ευρωπαίες δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες. Το έμφυλο ψηφιακό χάσμα με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύει δυο παραμέτρους: α) στην Ευρώπη οι γυναίκες έχουν μικρότερες πιθανότητες να διαθέτουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες και β) εχουν πολύ δρόμο ακόμη για ισότιμες ευκαιρίες εργασίας στην ψηφιακή αγορά εργασίας.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, μετά και το μάθημα που διδαχθήκαμε με σκληρό τρόπο από την πανδημία, αξίζει να επενδύσουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον με δικαιοσύνη και ισόρροπη συμμετοχή όλων. Χωρίς ευχολόγια και υποσχέσεις είναι η ώρα των πράξεων και των μετρήσιμων αποτελεσμάτων.
*Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος