Ευρωεκλογές: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν απο το νέο σύστημα κατανομής εδρών που προωθεί η κυβέρνηση

Αλλαγές στον τρόπο κατανομής των 21 εδρών στις ευρωεκλογές του Ιουνίου προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου που συζητείται στη Βουλή, πυροδοτώντας αντιδράσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νέο, αναλογικότερο σύστημα που έφερε η κυβέρνηση με στόχο την αποτροπή του πιθανού σεναρίου κόμμα με λιγότερες ψήφους να βγάλει περισσότερες έδρες από ένα κόμμα με υψηλότερο ποσοστό, συναντά σφοδρές αντιδράσεις καθώς οι λεγόμενες αδιάθετες ψήφοι θα ενισχύσουν το πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η ΝΔ ενδεχομένως να κερδίσει μια έδρα παραπάνω από αυτή που θα κέρδισε με το παλαιό σύστημα, η οποία ενδεχομένως να προσκυρωνόταν σε κάποιο μικρό κόμμα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με αναλυτές, τυχόν υπέρβαση του 3% από τη Νέα Αριστερά δεν καθιστά βέβαιη την «κατοχύρωση» της έδρας. Αν δηλαδή στις επικείμενες ευρωεκλογές υπάρξει ένατο κόμμα με ποσοστό 3,2%, είναι πιθανό να μην λάβει την έδρα που λάμβανε με το παλαιό σύστημα. Καταργώντας δε, το μέτρο στη δεύτερη κατανομή εδρών, το σύστημα που εισάγει προς ψήφιση η κυβέρνηση μηδενίζει τον «κίνδυνο» κόμμα με μικρότερη δύναμη να λάβει περισσότερες έδρες.

Με βάση τα ποσοστά των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ με το νέο σύστημα είναι πιθανό να κερδίσει μια επιπλέον έδρα (9), το ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται στη δεύτερη θέση θα λάβει μια ακόμη έδρα φτάνοντας στις 3, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 3 έδρες, το ΚΚΕ 2 κι από μια έδρα η Ελληνική Λύση που ευελπιστούσε να βγάλει και δεύτερο ευρωβουλευτή, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

«Με τις αλλαγές στο εκλογικό μέτρο και την κατανομή των εδρών, θεωρούμε ότι η NΔ νομοθετεί με βάση τη λαϊκή ρήση «Γιάννης κερνάει, και Γιάννης πίνει», λειτουργώντας καλπονοθευτικά, δεν προσμετρά το σύνολο των έγκυρων ψήφων στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου», ανέφερε στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου για να προσθέσει ότι η ΝΔ προσδοκά να εξασφαλίσει περισσότερες έδρες στην α΄ κατανομή, σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, εφόσον βέβαια έρθει πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές. «Δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί αφαιρείτε τις ψήφους των κομμάτων που δεν υπερβαίνουν το φράγμα του 3%», είπε.

Για κατάπτυστη και πραξικοπηματική ραδιουργία έχει κάνει λόγο η Ελληνική Λύση. «Ισοδυναμεί με κυβερνητικό πραξικόπημα με στόχο όχι μόνον την Ελληνική Λύση, αλλά την ίδια την βούληση του ελληνικού λαού», έχει αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, και κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν κρατά ούτε τα προσχήματα, αντιθέτως «αλλοιώνει το ίδιο το πολίτευμα προκειμένου να διασωθεί στις ευρωεκλογές και να ανακόψει την εκλογική άνοδο της Ελληνικής Λύσης, με την διαβόητη μεθόδευση στην κατανομή των εδρών». Ο εισηγητής της πάντως, Παύλος Σαράκης δεν έκανε καμία αναφορά στη συζήτηση στην επιτροπή.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά έκανε λόγο για «καθεστωτική διάθεση ασφυκτικού ελέγχου του πολιτικού παιχνιδιού». Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο ευνοείται μόνον το πρώτο κόμμα. «Κάνετε κάτι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει ευνοϊκό για τα μικρότερα κόμματα και μάλιστα, δεν αφορά κυρίως τα μικρά κόμματα που βρίσκονται στο όριο του 3%, αφορά το τρίτο κόμμα, το τέταρτο κόμμα, το πέμπτο κόμμα. Δηλαδή, σε κόμματα τα οποία ενδεχομένως να διεκδικούν δεύτερη και τρίτη έδρα, όχι στα κόμματα που διεκδικούν πρώτη έδρα».

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απάντησε στη συνεδρίαση της επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, υποστηρίζοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά στρέφονται εναντίον του ίδιου τους του εαυτού, γιατί η κατανομή των εδρών γίνεται με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016. «Αυτό ακριβώς γίνεται κατά λέξη. Δεν άλλαξε ούτε κόμμα. Τι γίνεται; Απλή αναλογική σε όποιον παίρνει πάνω από 3%», είπε και διευκρίνισε ότι υπάρχει περίπτωση κόμμα με λιγότερες ψήφους να βγάλει περισσότερες έδρες από ένα άλλο. «Πώς θα σας φαινόταν το τρίτο κόμμα με 12% να βγάλει τέσσερις ευρωβουλευτές και το δεύτερο κόμμα με 15% να βγάλει δύο ή τρεις ευρωβουλευτές; Αυτό συμβαίνει τώρα και αυτό πήγε να γίνει και το 2019», είπε για να προσθέσει ότι «πιο απλή αναλογική από αυτό το σύστημα για τις ευρωεκλογές, δεν υπάρχει».

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το νέο σύστημα διορθώνει μία στρέβλωση η οποία μπήκε το 1994.

Print Friendly, PDF & Email