Eurovision, ένας θεσμός ΝΑΤΟϊκός, μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης και πολιτικής παρέμβασης
Eurovision, ένας αντιδραστικός θεσμός που καθιερώθηκε από το ΝΑΤΟ στα μέσα της δεκαετίας του 1950, σε μια περίοδο που σοβούσε ο «ψυχρός πόλεμος» με έξαρση της αντισοβιετικής – αντικομμουνιστικής προπαγάνδας και ανοιχτές προσπάθειες υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης των νεαρών Λαϊκών Δημοκρατιών.
Εμπνευστής και δημιουργός της Eurovision είναι το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της πολιτικής του για την «ήπια ισχύ»! Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα το περιγράφουν ως εξής: Στις 28/1/1955 η «Επιτροπή του ΝΑΤΟ για τον Πολιτισμό και τη δημόσια πληροφόρηση» παρέδωσε στον διευθυντή της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης μια έκθεση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φεστιβάλ που θα ονόμαζαν Γιουροβίζιον. Στις 30/11/1955, ξανά στο Παρίσι, έγινε νέα συνάντηση, αλλά το σχέδιο είχε αλλάξει: Τώρα συζητιόταν η δημιουργία ενός μουσικού φεστιβάλ του ΝΑΤΟ που θα ξεκινούσε τον Απρίλη του 1956. Στις 12/2/1955, σε μια τρίτη συνάντηση, αποφασίστηκε η χρησιμοποίηση της European Broadcasting Union (EBU) ως φορέα για την υλοποίηση του σχεδίου και έτσι ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Μάη του 1956, με τον φιλόδοξο στόχο «να επηρεαστεί το κοινό υπέρ του ΝΑΤΟ μέσα από το κλίμα αυτής καθαυτής της διοργάνωσης».
Η Eurovision στήθηκε σαν (καλλιτεχνικός υποτίθεται) μηχανισμό ιδεολογικής χειραγώγησης και πολιτικής παρέμβασης της άρχουσας τάξης. Πολιτική, άλλωστε, είναι και η αποστολή του, όχι για να αναδείξει και να επιβραβεύσει τα καλύτερα δείγματα τραγουδιών από την πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή κάθε τόπου, αλλά για να διαδώσει τον αποκαλούμενο «μαζικό πολιτισμό». Έναν εμπορευματοποιημένο «πολιτισμό», που η αστική τάξη προορίζει για τις πλατιές λαϊκές μάζες και ιδιαίτερα τα νεολαιίστικα τμήματά τους, με βασικά συστατικά του τον απλοϊκό στίχο, το στερεότυπο ύφος, τα τυποποιημένα μουσικά μοτίβα και τελικά το ρηχό κι άνευρο περιεχόμενο, που ανακυκλώνει τις παραδεδομένες από την κυρίαρχη ιδεολογία αντιλήψεις και τις κάλπικες ή και παρακμιακές αξίες της.
«Η μουσική ενώνει» είναι το σύνθημα της Γιουροβίζιον, αλλά προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να βρίσκεσαι στην …ευρωατλαντική πλευρά της Ιστορίας! Το 2022 ‑έτος εισβολής της Ρωσίας- το διαγωνισμό κέρδισε η Ουκρανία η υποψηφιότητα της οποίας υπερπροβλήθηκε από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ…
Φέτος, τα παρατράγουδα ήταν περισσότερα από τα τραγούδια που ακούστηκαν και είχαν στο επίκεντρο τη συμμετοχή του Ισραήλ από τη μια κι από την άλλη τις αντιδράσεις που προκαλεί η σφαγή των Παλαιστινίων μέσα κι έξω από το στάδιο όπου διεξάγεται ο ανταγωνισμός. Πέρα από την εμπάθεια των διοργανωτών για τις μαζικές διαμαρτυρίες, οτιδήποτε μπορεί να εξέφραζε δυσαρέσκεια για το Ισραήλ, στοχοποιούνταν αυτόματα ως «αντισημιτισμός»! Φαίνεται πως η κουλτούρα της …«ανοχής», της «συμπερίληψης» και της «διαφορετικότητας», που διαφημίζονται ως οι «αξίες» του διαγωνισμού, δεν χωράει άλλες γνώμες, πέρα από αυτές που εκφράζουν οι διοργανωτές. Για τους λάτρεις των προγνωστικών πάντως, το Ισραήλ βρισκόταν μέχρι και την Παρασκευή στη λίστα με τα φαβορί…
Όσο βρισκόταν στη σκηνή η εκπρόσωπος του Ισραήλ υπήρξαν αποδοκιμασίες από από το κοινό οι οποίες, όμως, ήταν πολύ πιο έντονες κατά την πρόβα της. Επίσης αρκετοί καλλιτέχνες με το δικό τους τρόπο έστειλαν μήνυμα ειρήνης, καταδίκης του Ισραήλ, ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη.
Την ίδια ώρα που εξελισσόταν ο προκριματικός της Eurovision, στο κέντρο της πόλης του Μάλμε, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την καταδίκη τους στην ισραηλινή συμμετοχή, αναδεικνύοντας παράλληλα την υποκρισία της EBU, που έχει αποκλείσει μεν τους Ρώσους καλλιτέχνες, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά κάνει τα στραβά μάτια στην εξελισσόμενη — όπως καταγγέλλουν- γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Πριν το διαγωνισμό εκατοντάδες ήταν οι καλλιτέχνες ‑μεταξύ των οποίων και αρκετοί από αυτούς που συμμετέχουν στο φετινό διαγωνισμός- που ζητούσαν από τη διοργανώτρια να αποκλείσει το Ισραήλ από το διαγωνισμό.
Το Παλαιστινιακό έχει συχνά βρει τον δρόμο του για τη Eurovision. Το 2019, χρονιά κατά την οποία ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Ισραήλ, τα μέλη του συγκροτήματος Hatari, που εκπροσωπούσε την Ισλανδία, κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων σήκωσαν κασκόλ με τη σημαία της Παλαιστίνης. Αντίστοιχες ενέργειες δεν αποκλείονται και στο σημερινό τελικό.
πηγή: atexnos.gr