Είναι η Ελλάδα παράδεισος για επενδύσεις; – Τα γεγονότα διαψεύδουν τον Μητσοτάκη

Σε διάστημα περίπου ενός χρόνου, Μάρτιος 2023 – Μάρτιος 2024, τρείς εν λειτουργία μεταποιητικές επιχειρήσεις, θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων, αποφάσισαν να σταματήσουν τη μεταποιητική δραστηριότητα στην χώρα μας. Ακόμη μια, τέταρτη, της οποίας την επένδυση είχε προαναγγείλει με θριαμβευτικό τρόπο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα στη Βουλή των Ελλήνων, έκανε αίτηση πτώχευσης.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα αυτές τις εξελίξεις, που μειώνουν ακόμη περισσότερο τη στενή μεταποιητική βάση της ελληνικής οικονομίας και για τις οποίες η κυβέρνηση είναι φειδωλή στις δηλώσεις ή σωστότερα σιωπά με παταγώδη τρόπο, έχοντας σταθερά το αφήγημα πως αποτελούμε “παράδεισο” για επενδύσεις. Ας αρχίσουμε με την τελευταία αναφερομένη.

Αίτηση πτώχευσης (Μάρτιος 2024) υπέβαλε η γερμανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Next.e.GO Mobile, η οποία προ τετραετίας είχε ανακοινώσει σχέδιο για εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Next.e.Go Mobile είχε πραγματοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2020 εκδήλωση στην Αθήνα στην οποία, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και πλήθους υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, είχε ανακοινώσει πως θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα, ωστόσο, τα εργοστάσια πήγαιναν από παράταση σε παράταση. Την προαναγγελία της επένδυσης έκανε από βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το Δεκέμβριο του 2020 με πανηγυρικούς τόνους δείχνοντας την ικανοποίηση του για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ειδικά στη μεταποίηση.

Τίτλοι τέλους για την υαλουργία “Γιούλα”.
Θυγατρική εταιρία του πολυεθνικού ομίλου πορτογαλικών συμφερόντων ΒΑ Glass Group, που βρίσκεται στο Αιγάλεω-Αττικής. Επτά χρόνια μετά την πώληση της μονάδας του Αιγάλεω από την HGI της οικογένειας Βουλγαράκη στον πολυεθνικό όμιλο πορτογαλικών συμφερόντων ΒΑ Glass Group, στη μονάδα μπαίνει οριστικά “λουκέτο” (Μάρτιος 2024). Και με αυτόν τον τρόπο μπαίνει οριστικά “λουκέτο” και στον κλάδο υαλουργίας της Ελλάδας, καθώς η “Γιούλα” ήταν ο μοναδικός παραγωγός προϊόντων γυάλινης συσκευασίας στη χώρα μας.

Ένα ακόμη χτύπημα στην πάσχουσα ελληνική μεταποίηση κατάφερε η απόφαση του αμερικανικού ομίλου Tupperware για το κλείσιμο του εργοστασίου του στη Θήβα που συμπληρώνει 56 χρόνια ζωής.
Η Tupperware θα διατηρήσει στην Ελλάδα τις δραστηριότητες αποθήκευσης και διανομής, συνεχίζοντας να πουλάει προϊόντα μέσω του δικτύου διανομέων και πωλητών. Η ελληνική θυγατρική, η Tupperware Hellas ιδρύθηκε το 1964, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1967 έθεσε σε λειτουργία το εργοστάσιο της Θήβας. Απώλεια 150 θέσεων εργασίας. Η απόφαση ελήφθη το Μάρτιο του 2023.

Ο βρετανικός κολοσσός Reckitt Benckiser αποφάσισε να σταματήσει τη μεταποιητική λειτουργία της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home Α.Ε.
Ο πολυεθνικός κολοσσός των προϊόντων προσωπικής φροντίδας, απορρυπαντικών και φαρμακευτικών ειδών περιόρισε τις δραστηριότητές του επί ελληνικού εδάφους αποκλειστικά στο εμπόριο, κλείνοντας το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής που είχε στο το Βασιλικό Ευβοίας και απολύοντας το σύνολο των εργαζομένων.

Είμαστε παράδεισος για επενδύσεις;

Στην ουσία πρόκειται για εκροή άμεσων ξένων επενδύσεων από την χώρα και μάλιστα του μεταποιητικού τομέα για του οποίου υποτίθεται την μεγέθυνση αγωνίζεται η κυβέρνηση και οι λοιποί παράγοντες. Αποχωρούν λοιπόν κεφάλαια επενδυμένα στην μεταποιητική διαδικασία και εισρέουν κεφάλαια άμεσων ξένων επενδύσεων που κατευθύνονται στην αγορά ακινήτων.

Μπορούμε να χαιρόμαστε για αυτές τις εξελίξεις; Να καμαρώνουμε για το ότι εισέρχονται στην χώρα άμεσες ξένες επενδύσεις που οδηγούνται στις υπηρεσίες (ενσωμάτωση χαμηλής τεχνολογίας μάλιστα) στις υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων και τον τουρισμό; Και όμως η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας καμαρώνει “σαν γύφτικο σκεπάρνι”, όπως λέει ο λαός!

Κώστας Μελάς

πηγή: slpress.gr

Print Friendly, PDF & Email