Δεν έπεισαν οι εξηγήσεις της Swiss Med

Έκπτωτη κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το Σάββατο 17 Απριλίου την εταιρεία Swiss Med ΙΚΕ, που ως ένας από τους πέντε μειοδότες στον πρώτο διαγωνισμό για την «προμήθεια ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19», είχε υπογράψει στις 6 Απριλίου σύμβαση για 3 εκατ. self test της κινεζικής κατασκευάστριας JOYSBIO έναντι τιμήματος 10.080.000 ευρώ.

Ο λόγος της απόφασης είναι η μη έγκαιρη παράδοση σε διάστημα επτά (εργάσιμων) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης της ζητούμενης ποσότητας από μέρους της Swiss Med, η οποια ζήτησε αλλά δεν έλαβε παράταση της προθεσμίας. Κατά συνέπεια, κατέπεσε υπέρ του Δημοσίου η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης που είχε προσκομίσει η εταιρεία, η οποία που αντιστοιχεί στο 5% του τιμήματος της σύμβασης. Όπως εξάλλου είχε προϊδεάσει η ΓΓΠΠ και σε ανακοίνωσή της στον απόηχο του προηγουμένου ρεπορτάζ μας στις 8 Απριλίου, σε περίπτωση μη εκπλήρωσης οποιασδήποτε εκ των συμβατικών υποχρεώσεων των αναδόχων της εν λόγω διαδικασίας, η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων. «Και αν δεν τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις οι κυρώσεις αυτές θα επιβληθούν ακριβώς όπως προβλέπονται», είπε.

Το inside story ασχολήθηκε με την εταιρεία σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Ποια είναι η πρωτοεμφανιζόμενη Swiss Med που πήρε ανάθεση 20 εκατ. ευρώ για προμήθεια rapid testΠοια είναι η πρωτοεμφανιζόμενη Swiss Med που πήρε ανάθεση 20 εκατ. ευρώ για προμήθεια rapid test». Όπως είχαμε γράψει, πρόκειται για μία ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις επτά μήνες πριν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Αθήνα με κεφάλαιο €30.000. Πέρα από τρεις μικρές συμβάσεις που έχει υπογράψει από την αρχή του έτους με δύο νοσοκομεία της περιφέρειας για την προμήθεια χειρουργικών γαντιών και μέσων ατομικής προστασίας, που αθροιστικά δεν ξεπερνούν τα €29.000, η Swiss Med δεν φαίνεται να έχει εμπειρία σε μεγάλους διαγωνισμούς. Σχέση με τον χώρο των ιατρικών συσκευών και αναλώσιμων και δη των rapid και self test δεν φαινόταν να είχαν ούτε οι τρεις αρχικοί εταιροι της Swiss Med.

Εκτός από μειοδότης στον πρώτο διαγωνισμό της ΓΓΠΠ για self test, η εταιρεία είχε αναδειχθεί και προσωρινός ανάδοχος για την προμήθεια 3 εκατ. rapid test σε διαγωνισμό του ΕΟΔΥ, ο οποίος επί του παρόντος έχει κολλήσει λόγω προσφυγών. Η προμήθεια αυτή έχει κοστολογηθεί στα €10.140.000, ήτοι €3,38 ανά κιτ της κινεζικής WONDFO.

Οι τρεις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της απόφασης ανάθεσης του ΕΟΔΥ (μία από ROCHE DIAGNOSTICS, δύο από ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ) έχει προγραμματιστεί να εξεταστούν την Τρίτη 20 Απριλίου από κλιμάκιο της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς «μετά την απόρριψη της Swiss Med από την Πολιτική Προστασία, θα πρέπει και ο ΕΟΔΥ να αποκλείσει αυτόματα την Swiss Μed». Όπως επισημαίνουν «σύμφωνα με την Πρόσκληση του Διαγωνισμού δεν πρέπει να έχεις χαρακτηριστεί έκπτωτος σε αντίστοιχο έργο του Δημοσίου εντός τριετίας, τόσο κατά την υποβολή της προσφοράς, όσο και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης».

Στην πρόσκληση του ΕΟΔΥ διαβάζουμε: «Αποκλείεται από τη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης, οικονομικός φορέας […] εάν έχει επιδείξει σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη πλημμέλεια κατά την εκτέλεση ουσιώδους απαίτησης στο πλαίσιο προηγούμενης δημόσιας σύμβασης, προηγούμενης σύμβασης με αναθέτοντα φορέα ή προηγούμενης σύμβασης παραχώρησης που είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη καταγγελία της προηγούμενης σύμβασης, αποζημιώσεις ή άλλες παρόμοιες κυρώσεις […] Εάν […] η περίοδος αποκλεισμού δεν έχει καθοριστεί με αμετάκλητη απόφαση, αυτή ανέρχεται σε τρία (3) έτη από την ημερομηνία του σχετικού γεγονότος».

Χρέη εκατομμυρίων ευρώ στην εφορία και μεταβίβαση μεριδίων

Όπως γράφαμε στις 8 Απριλίου, η Swiss Med είχε τρεις αρχικούς εταίρους οι οποίοι δεν φαίνεται να έχουν «πολυετή πείρα στον κλάδο της υγείας», όπως διαβάζαμε στο site της. Το 15% της εταιρείας κατείχε μέχρι πρότινος η Ελένη Ιωάννα Καλλία, που μαζί με συγγενικό της πρόσωπο διατηρεί από τον Απρίλιο του 2019 φαρμακείο στον Χολαργό και είχε συμμετάσχει με ποσοστό 50% σε εταιρεία που τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση στα τέλη του 2017 με κύρια δραστηριότητα τις υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος. Το υπόλοιπο 85% της Swiss Med μοιραζόταν μέχρι πριν λίγες ημέρες σε δύο αδέρφια, τον Δημήτρη Πιπερίδη και την Ελένη Πιπερίδου (45% και 40% αντίστοιχα) που μαζί με μία ακόμη αδερφή τους κατέχουν αθροιστικά και το 49,8% σε ΕΠΕ που έχει υπό την ομπρέλα της σειρά πολυτελών εστιατορίων και καφέ σε Αθήνα και Μύκονο. Ο Δημήτρης Πιπερίδης κατέχει το 70% και σε μία τρίτη εταιρεία που φαίνεται να διαχειρίζεται γνωστό bistro στο Κολωνάκι.

Τακτική ενασχόληση με την Swiss Med φαινόταν επίσης να έχει μέχρι πρόσφατα και ο πατέρας τους Παύλος Πιπερίδης, αφού στις αναρτήσεις του στα social media βρίσκει κανείς αρκετές φωτογραφίες μέσα ή έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην οδό Αρδηττού 16.

Ο Παύλος Πιπερίδης –το όνομα του οποίου εμφανίζεται στις τελευταίες διαθέσιμες λίστες μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου (2019) με χρέη άνω των 500.000 ευρώ– μαζί με τον κατά έναν χρόνο μικρότερο αδερφό του, στο παρελθόν είχαν ιδρύσει δύο εταιρείες περιορισμένης ευθύνης με σκοπό την «ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση επιχειρήσεων με δραστηριότητα την παρασκευή και εμπορία ειδών εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, αναψυκτηρίων, κοσμικών κέντρων ψυχαγωγίας, καφετεριών και μπαρ καθώς και η παροχή υπηρεσιών των ανωτέρω προϊόντων». Σύμφωνα με τις ίδιες λίστες της ΑΑΔΕ, μία εκ των δύο ΕΠΕ οφείλει στο Δημόσιο περισσότερα από €5,3 εκατομμύρια.

Χρέη προς το Δημόσιο ύψους 6,9 εκατ. ευρώ φαίνεται να έχει ακόμη μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στην οποία μετείχε ως διαχειριστής και εταίρος ένα άτομο που φαινόταν –επίσης τουλάχιστον μέχρι πρότινος– να είναι βασικός συνεργάτης της Swiss Med.

Από το προηγούμενο δημοσίευμα του inside story μέχρι σήμερα, η εταιρεία φαίνεται να άλλαξε χέρια. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανάρτηση στο ΓΕΜΗ, στις 12 Απριλίου οι αρχικοί εταίροι Ελένη Ιωάννα Καλλία και Ελένη Πιπερίδου αποχώρησαν οριστικά από την Swiss Med, μεταβιβάζοντας τα μερίδιά τους στην «ΒΑΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ι∆ΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» –εταιρεία που όπως έγραψε η εφημερίδα Δημοκρατία σχετίζεται ιδιοκτησιακά με την αλυσίδα φούρνων «Χωριάτικο»– που εισήλθε ως νέος εταίρος. Σε αυτήν μεταβίβασε το 5% από το αρχικό ποσοστό που κατείχε και ο Δημήτρης Πιπερίδης, επομένως πλέον του αναλογεί το 40% της Swiss Med και στα χέρια της ΒΑΣΤΑ ΙΚΕ έχει περάσει το υπόλοιπο 60% έναντι 18.000 ευρώ. Τη διαχείριση της εταιρείας ανέλαβαν από κοινού ο Δημήτρης Πιπερίδης με εκπρόσωπο της ΒΑΣΤΑ ΙΚΕ. Μία ακόμη αλλαγή που έγινε στο καταστατικό της Swiss Med και αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 13 Απριλίου, είναι ότι στις 26 Μαρτίου στους σκοπούς της εταιρείας προστέθηκαν οι υπηρεσίες φύλαξης χρεογράφων, υπηρεσίες προεξοφλητή και υπηρεσίες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων τρίτων.

Το χρονικό της μη παράδοσης

Στις 6 Απριλίου, εκπρόσωποι της Swiss Med βρέθηκαν στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι για να υπογράψουν τη σύμβαση προμήθειας 3 εκατ. self test έναντι 10.080.000 ευρώ.

Οι όροι ήταν ξεκάθαροι: «Η παράδοση των υπό προμήθεια ειδών θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τις επτά ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης». Μάλιστα όπως διευκρινιζόταν «λόγω του κατεπείγοντος, τα προσφερόμενα είδη πρέπει να είναι διαθέσιμα, ώστε να μπορούν να παραδοθούν εντός της ως άνω προθεσμίας. Οι συμβατικοί χρόνοι παράδοσης λόγω της κατεπείγουσας, έκτακτης ανάγκης κάλυψης της προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν μπορεί να παρατείνονται». Πρόκειται για όρους που όπως αναφέρει η ΓΓΠΠ, η ανάδοχος εταιρεία (που κηρύχθηκε έκπτωτη) αποδέχθηκε ανεπιφύλακτα με την υποβολή της προσφοράς της και την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης. Για την καλή εκτέλεση των όρων της σύμβασης η προμηθεύτρια Swiss Med κατέθεσε στη ΓΓΠΠ εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης της Alpha Bank, ποσού 504.000 ευρώ.

Όταν είχαμε επικοινωνήσει με την Swiss Med, μία ημέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης, στις 7 Απριλίου, είχαμε ρωτήσει τους εκπροσώπους της εταιρείας αν πίστευαν ότι θα παρέδιδαν εγκαίρως τις ζητούμενες ποσότητες και αν είχαν ολοκληρώσει την εισαγωγή τους στην Ελλάδα. Η απάντηση που λάβαμε μέσω email από τoν Δημήτρη Πιπερίδη ήταν: «Επειδή βρισκόμαστε σε πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου παραγωγής και παράδοσης βάσει της υπογραφείσας Σύμβασης, δεν είναι δόκιμο να προχωρήσουμε σε δηλώσεις. Θεωρούμε ότι η κατάλληλη απάντηση είναι η πραγματοποίηση της εν λόγω παράδοσης παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά».

Την Πέμπτη 15 Απριλίου εξέπνευσε η προθεσμία των επτά εργάσιμων ημερών xωρίς να έχει γίνει η παράδοση των 3 εκατ. self test από την Swiss Med. Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠΑΠΟΦΑΣΗ ΚΗΡΥΞΗΣ ΕΚΠΤΩΤΟΥ | Διαύγεια, η προμηθεύτρια επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας που σχετίζονταν με το γιγάντιο φορτηγό-πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, που είχε κλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ, και ζήτησε παράταση χρόνου, κατά την τελευταία μέρα της προθεσμίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου έκανε δεκτή την ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής που είχε συνεδριάσει προηγουμένως και αποφάσισε:

• Την απόρριψη του αιτήματος παράτασης του συμβατικού χρόνου παράδοσης
• Την κήρυξη του αναδόχου εκπτώτου και
• Την κατάπτωση υπέρ του Δημοσίου της εγγύησης για την καλή εκτέλεση της σύμβασης η οποία εξεδόθη από την Alpha Bank [Κατάστημα Φιλελλήνων (0120)] ποσού 504.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τη σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, οι εξηγήσεις της εταιρείας για τη μη τήρηση των συμβατικών όρων δεν φαίνεται να ήταν πειστικές. Η Swiss Med όπως είπαμε επικαλέστηκε «λόγους ανωτέρας βίας αναγόμενους σε προβλήματα στις αερομεταφορές εξαιτίας της προσάραξης του πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ». Όπως σημειώνει η αναθέτουσα αρχή «είναι δε χαρακτηριστικό πως κανείς άλλος εκ των διαγωνιζόμενων δεν προέβαλε σχετικούς λόγους ανωτέρας βίας».

Σε άλλο σημείο η επιτροπή αναφέρει ότι «οι αναφερόμενοι από τον ανάδοχο ως λόγοι ανωτέρας βίας, εξαιτίας των οποίων κατέστη – κατά τους ισχυρισμούς του– αντικειμενικώς αδύνατη η εμπρόθεσμη προμήθεια των προσφερόμενων ειδών, παρατίθενται όλως αορίστως και χωρίς να γίνεται επαρκής αναφορά, μετ’ επικλήσεως, σε συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία (όπως παραδείγματος χάριν θα ήταν το έγγραφο ακύρωσης του ναυλοσυμφώνου της εταιρείας GOLDEN CARGO ή έγγραφα από τα οποία προκύπτει η επικοινωνία του αναδόχου με λοιπές αεροπορικές εταιρείες στις οποίες απευθύνθηκε οι οποίες ήταν άγονες)».

Η αρμόδια επιτροπή προσθέτει: «Άλλωστε, στην περίπτωση που αυτός ο φόρτος είχε ήδη αρχίσει να προκαλείται, δεν προκύπτει ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται αιτιωδώς το περιστατικό στη Διώρυγα του Σουέζ, το οποίο όπως επικαλείται στην επιστολή της η εταιρεία, έληξε στις 30-03-2021, με την παρούσα σύμβαση, η οποία συνήφθη στις 06-04-2021, εφόσον η εταιρεία Golden Cargo είχε ήδη αναλάβει την υπηρεσία μεταφοράς με την από 01-04-2021 σύμβαση που σύνηψε με την εταιρεία».

πηγή: insidestory.gr

Print Friendly, PDF & Email