BRICS: Συνωστισμός ενδιαφερομένων για ένταξη στην ομάδα – Πάνω από 30 χώρες έχουν υποβάλει αιτήσεις
Πάνω από 30 χώρες συνωστίζονται στην πύλη εισόδου για να γίνουν μέλη της ομάδας των BRICS, λίγες εβδομάδες μετά τη διεύρυνση του οικονομικού φόρουμ, που έγινε για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ, 34 χώρες έχουν υποβάλει αιτήσεις ένταξης στην ομάδα, κάτι που δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον του εγχειρήματος των BRICS, όπου έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο η Κίνα και η Ρωσία.
Την προεδρία ασκεί φέτος η Ρωσία, που παραλαμβάνει και τις αιτήσεις ένταξης των ενδιαφερόμενων χωρών και έχει τα ηνία της διευρυμένης ομάδας, που υποδέχτηκε από την αρχή του χρόνου το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία, το Ιράν και την Αίγυπτο.
Το έντονο ενδιαφέρον για ένταξη στην ομάδα των BRICS θεωρείται επιτυχία της Κίνας και της Ρωσίας, που επιδιώκουν την ανασυγκρότηση του διεθνούς συστήματος, που σήμερα πιστεύουν ότι αδίκως κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Το 2009 οι BRICS συγκροτήθηκαν από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα και το 2011 υποδέχτηκαν και τη Νότια Αφρική, σε μία προσπάθεια του νότου να απαντήσει στην Ομάδα των Επτά (G7) πλέον αναπτυγμένων οικονομιών.
Στην προσπάθεια διεύρυνσης των BRICS είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η Κίνα, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιδιώκει μία εναλλακτική νέα τάξη πραγμάτων, συγκροτώντας στενές σχέσεις με χώρες κλειδιά, όπως η Ρωσία και οι ισχυρές χώρες του Κόλπου. Προφανώς η Κίνα επιδιώκει να αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες και βρίσκει πολλές χώρες που επιθυμούν να ακούσουν το αφήγημα του Πεκίνου.
Αλλά ικανοποιημένη είναι και η Ρωσία, την οποία προσπαθεί να απομονώσει οικονομικά και διπλωματικά η Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η ανάληψη της προεδρίας των BRICS από την Ρωσία είναι και μια ευκαιρία για τον πρόεδρο Πούτιν να εμφανιστεί ως παίκτης-κλειδί στη διπλωματική σκηνή, καθώς οι ηγέτες των κρατών-μελών της ομάδας των BRICS θα ταξιδέψουν στη Ρωσία για την ετήσια σύνοδό τους.
Πέρυσι οι ηγέτες της ομάδας -εκτός του Πούτιν- συναντήθηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ, με τον Ρώσο πρόεδρο να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης. Φέτος η σύνοδος κορυφής θα γίνει τον Οκτώβριο στην ρωσική πόλη Καζάν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενθάρρυνε «τις χώρες που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την οργάνωση» να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θέλει «να εργαστεί εποικοδομητικά με όλες τις χώρες που βρίσκονται στην τροχιά των BRICS», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass.
Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας ενισχύει τις θέσεις των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών του Κόλπου και γίνεται σε μία περίοδο που η Ρωσία και η Κίνα συσφίγγουν τις σχέσεις με το Ιράν, το οποίο επίσης έχει τεθεί σε καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση.
Με τη διεύρυνση των BRICS δημιουργείται ένα ευρύτερο μέτωπο διπλωματικής και οικονομικής συνεργασίας, που θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στον ΟΗΕ και θα αποστασιοποιηθεί από το διεθνές εμπορικό σύστημα όπου κυριαρχεί το αμερικανικό δολάριο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας εργάζονται για να αναπτύξουν σύστημα χρησιμοποίησης των εθνικών νομισμάτων στις πληρωμές μεταξύ των κρατών-μελών και παράλληλα επεξεργάζονται πλατφόρμες εμπορικές συναλλαγών για να «επανορθώσουμε αυτό που θεωρούμε μάλλον άδικο και δαπανηρό σύστημα πληρωμών» που ισχύει σήμερα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ.