Απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές στήριξης των γυναικών στην αγορά εργασίας για την ανάκαμψη από την πανδημία

γράφει στο peripteron.eu η Έλενα Κουντουρά Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων & Δικαιωμάτων των Γυναικών FEMM

Η κρίση του COVID-19 έχει εντείνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες σε βάρος των πιο ευάλωτων πολιτών και έχει πλήξει δυσανάλογα τις γυναίκες εργαζόμενες, που εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Οι γυναίκες αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία στους χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς, που πρωταγωνιστούν στην πρωτόγνωρη αυτή κρίση, όπως η υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα, η καθαριότητα, η λιανική πώληση, όπου δίνουν αδιάκοπο καθημερινό αγώνα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Έχουν εκτεθεί περισσότερο στον κίνδυνο απόλυσης ή αποκλεισμού τους από την αγορά εργασίας, σε τομείς που έχουν δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η φιλοξενία και η ένδυση. Ενώ υπονομεύονται και θεμελιώδη δικαιώματά τους στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, από την ραγδαία αύξηση της τηλεργασίας, εργαζόμενες συχνά χωρίς ωράρια από το σπίτι, και έχοντας παράλληλα την ευθύνη φροντίδας του σπιτιού και της οικογένειας, για την οποία δεν πληρώνονται.

Πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα με ανησυχητικές διαστάσεις, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους τελευταίους μήνες, και για τα οποία εργάζομαι προσωπικά ως μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Δικαιωμάτων των Γυναικών FEMM.

Από τη θέση μου αυτή, πιέζω με συνεχείς παρεμβάσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και να δώσει ουσιαστικές λύσεις που θα αντιμετωπίσουν στον πυρήνα τους τις έμφυλες ανισότητες. Επιβάλλεται να υπάρξει και η ανάλογη ευρωπαϊκή στήριξη με επαρκείς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και η προτεραιότητα αυτή να αποτυπωθεί ξεκάθαρα στα εθνικά σχέδια που υποβάλλουν τα κράτη-μέλη. Για να πετύχουμε τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να αποτρέψουμε πισωγυρίσματα στην ισότητα. Οι πολιτικές αποφάσεις για τη στήριξη των γυναικών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό πώς θα εξασφαλίσουμε συνολικά την ανάκαμψη την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Ήδη πριν την πανδημία, θέσαμε ως προτεραιότητα την εξάλειψη του απαράδεκτου μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων για εργασία ίσης αξίας. Είναι αδιανόητο ότι για εργασία ίσης αξίας, οι γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται κατά μέσο όρο 16% χαμηλότερα από τους άνδρες με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, και αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη επίπτωση, καθώς καθορίζει και το ύψος των συντάξεων που θα λάβουν. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητήσαμε επίμονα από την Κομισιόν να εισάγει άμεσα δεσμευτικά μέτρα για τη μισθολογική διαφάνεια, ως ένα πρώτο βήμα και μέσο άσκησης πίεσης με στόχο την επιβολή των κανόνων για ίσες αμοιβές. Μετά και από ψήφισμα μας τον Ιανουάριο, η Κομισιόν ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου μέτρα που αφορούν στην υποχρέωση των εργοδοτών να δημοσιοποιούν στοιχεία για το μισθολογικό χάσμα, αλλά και στα δικαιώματα των εργαζομένων να ενημερώνονται για τα επίπεδα των αμοιβών στο χώρο εργασίας τους. Ενώ προβλέπεται και αναδρομική αποζημίωση στις περιπτώσεις που από τα στοιχεία προκύπτουν μισθολογικές διαφορές βάσει φύλου.

Παράλληλα, ζητήσαμε η Κομισιόν να θεσπίσει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα θεσμοθετεί ξεκάθαρα το πλαίσιο της τηλεργασίας ώστε να προστατευτούν στο ακέραιο θεμελιώδη κεκτημένα όλων των εργαζομένων, και να κατοχυρωθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο ότι θα μπορούν να αποσυνδέονται ψηφιακά από την εργασία τους μετά το τέλος του ωραρίου τους χωρίς επιπτώσεις. Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην εκπροσώπηση των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις και θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, διεκδικώντας να ξεμπλοκάρει άμεσα σχετική οδηγία που προβλέπει 40% ποσόστωση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών και η οποία έχει αδικαιολόγητα παγώσει στο Συμβούλιο.

Όπως επίσης, εργαζόμαστε για να ενισχυθεί η πρόσβαση τους στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας σε επιστημονικούς κλάδους και καινοτόμα επαγγέλματα που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια, όπου όμως σήμερα οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σημαντικά, παρότι αποτελούν την πλειοψηφία των πτυχιούχων της ΕΕ.

Ως εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας στην Έκθεση της της Επιτροπής FEMM για την ενίσχυση των γυναικών στους τομείς επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (τομείς STEM), έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αποκτήσουν οι νέες γυναίκες πρόσβαση σε καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και υψηλής ποιότητας απασχόληση, να στηριχθεί πιο δυναμικά η γυναικεία επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα η νεοφυής, και να εξασφαλιστεί και η αναγκαία χρηματοδότησή τους.

Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντική και επείγουσα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO από την ΕΕ, προκειμένου να εφαρμοστεί από τα κράτη-μέλη. Πρόκειται για το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει ειδικά και παγκοσμίως ισχύοντα πρότυπα για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης και της βίας στην εργασίας. Το κρίσιμο αυτό ζήτημα χειρίζομαι ως εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας στο φάκελο για την κύρωση της Σύμβασης, που ξεκινά το επόμενο διάστημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όχι μόνο θα θεσμοθετηθεί ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, αλλά θα ενισχυθούν οι κυρώσεις και θα εξασφαλιστεί ο πιο αποτελεσματικός έλεγχος και η διερεύνηση περιπτώσεων βίας μέσω των Επιθεωρήσεων εργασίας ή άλλων αρμοδίων φορέων με στόχο την εξάλειψη της βίας στο εργασιακό περιβάλλον.

Print Friendly, PDF & Email