Αδέσποτα: Τα μεγάλα συμφέροντα πίσω από την άρνηση της υποχρεωτικής στείρωσης

Από την περασμένη Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα, βλέπουμε στις οθόνες μας φωτογραφίες με ζωάκια που υιοθετήθηκαν συνοδευόμενες από μια λεζάντα που μας προτρέπει να βοηθήσουμε κι εμείς παίρνοντας ένα πλάσμα στο σπίτι μας. Σε αρκετές ακόμη από τις φωτογραφίες ο κόσμος έχει περάσει διακριτικά μ’ ένα κορδονάκι μια πικέτα από τον λαιμό του ζώου που φροντίζει ή την έχει στηρίξει επάνω ίσα – ίσα για να βγει η φωτογραφία και να ταξιδέψει το μήνυμα.

Η υιοθεσία αφορά βέβαια τη μία όψη του ζητήματος. Η άλλη έχει να κάνει με την εγκατάλειψη του ζώου. «Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό! Στείρωσε το κατοικίδιό σου» ήταν το μήνυμα από έναν μικρόσωμο μαλλιαρό σκυλάκο που είχε εντοπιστεί κάποτε να περιπλανιέται στον δρόμο. Στην ανάρτηση του ατόμου που ανέβασε τη φωτογραφία υπάρχει επίσης η προτροπή σ’ εκείνους που διαφωνούν με τις στειρώσεις να πάνε μια βόλτα στη Χασιά. «Μιλάμε για εκατοντάδες παρατημένα».

Μέσα σε λίγες λέξεις τα δύο μηνύματα συμπύκνωναν όλη την πραγματικότητα. Την οποία ανέλυσαν σε ακόμη μεγαλύτερος βάθος η Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και αρκετοί ακόμη φιλοζωικοί φορείς στη διαδικτυακή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησαν την περασμένη Παρασκευή.

Αφορμή αποτέλεσε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, κυρίως όμως την υπαγόρευσε η ανάγκη να μπουν τα πράγματα στη θέση τους σε σχέση με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα ζώα συντροφιάς με φόντο τις μεγάλες αντιδράσεις που ήδη εκφράζονται από ομάδες συμφερόντων και τη σημαντική καθυστέρηση που σημειώνεται για την κατάθεσή του σε δημόσια διαβούλευση.

Διόλου τυχαία, η διάταξη που φαίνεται να έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο θόρυβο αφορά την υποχρέωση των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς να τα στειρώνουν επιτρέποντας μόνο μία γέννα.

Μπροστάρηδες στις αντιδράσεις είναι οι κυνηγοί. Όχι γιατί βλάπτονται τα κυνηγόσκυλα. «Όπως έχει αποδεχθεί η κτηνιατρική επιστήμη, η στείρωση δεν επηρεάζει σε τίποτα τη θηρευτική τους ικανότητα». Εκείνο που όμως πράγματι επηρεάζει ενδεχόμενη ψήφιση του νόμου είναι η απώλεια ενός πολύ μεγάλου τζίρου.

«Όλοι όσοι ασχολούνται με τον άλφα ή βήτα τρόπο με τα ζώα συντροφιάς γνωρίζουν ότι μεγάλος αριθμός κυνηγών εκτρέφει παράνομα κυνηγόσκυλα και τα πουλάει επίσης παράνομα και αφορολόγητα» ανέφερε η Ν. Μπομπολάκη. Αντίστοιχα συμφέροντα έχουν και αρκετά pet shops «που φιγουράρουν στις βιτρίνες τους ζωντανά πλάσματα λες και είναι παπούτσια και στην ‘πίσω πλευρά’ εκτρέφουν παράνομα».

Αντιδρούν επίσης «εκατοντάδες εισαγωγείς και μεταπωλητές ζώων που τα φέρνουν παράνομα από τα puppy mils (εκτροφεία κουταβιών) των βορείων γειτόνων μας, στοιβαγμένα σε κούτες, άρρωστα, ανεμβολίαστα, με δυσπλασίες και άλλες ασθένειες».

Κοινώς, «πίσω από την άρνηση της υποχρεωτικής στείρωσης κρύβονται οικονομικά συμφέρονται. Είναι άνθρωποι που δεν τους νοιάζουν τα ζώα, είναι γι’ αυτούς εργαλεία ή εμπόρευμα πλουτισμού, είναι άνθρωποι που δεν τους ακουμπά το γεγονός των εκατομμυρίων αδέσποτων και η βασανιστική ζωή που κάνουν».

Κάθε μέρα τα αδέσποτα αυξάνονται

«Να είστε σίγουροι ότι κανένας φιλόζωος δεν θα ήθελε να είναι απολύτως απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο. Άλλωστε η φύση από μόνη της έχει ισορροπίες και ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τις λειτουργίες όλων των όντων και να μην επιβάλει καμία πράξη σε βάρος ατόμων άλλων ειδών. Μα είμαστε ήδη πολύ μακριά από αυτό» υπογράμμισε σε σχέση με το ηθικό σκέλος τής διαδικασίας η πρόεδρος της ΠΦΠΟ.

Όπως τόνισαν οι φορείς, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν στην καλύτερη των περιπτώσεων 3 εκατομμύρια αδέσποτα. Ο αριθμός ακούγεται τεράστιος, αλλά δικαιολογείται απόλυτα αν βάλουμε δίπλα του ένα άλλο ανατριχιαστικό δεδομένο που έγινε γνωστό κατά τη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το οποίο το 80% των Ελλήνων εγκαταλείπει ή πετάει τα νεογέννητα.

Η διάσταση του φαινόμενου γίνεται ακόμη πιο κατανοητή αν σκεφτούμε ότι ένα θηλυκό σκυλί ξεκινά να αναπαράγεται στους 7 μήνες ζωής του και κάθε χρόνο μπορεί να γεννήσει έως και τρεις φορές. Σε κάθε γέννα φέρνει στη ζωή 6 με 7 σκυλάκια και η περίοδος αναπαραγωγής του διαρκεί μέχρι τα 6 του χρόνια. Συνεπώς, ένα θηλυκό σκυλί και τα παιδάκια του μέσα σε 6 χρόνια μπορούν να δημιουργήσουν περίπου 67.000 νέα μέλη. Αντίστοιχα και οι γάτες, μαζί με τα παιδιά τους, μπορούν να γεννήσουν μέσα σε διάστημα 7 χρόνων, όση η διάρκεια αναπαραγωγής τους, περίπου 420.000 νέα άτομα.

πηγή: 3pointmagazine.gr